Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

długo nie potrwa...

Tacy mali jak ja np. się wykończą to i kostki nie będą potrzebne. Bo w belach miałem raz bo kupiłem, swojej mi brakło i więcej widzieć tego u siebie nie chcę.

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

Kiedy pryskałeś ? Z tego co zauważyłem do południa lepiej oprysk działa. wieczorem już najedzona.

19.38

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Tacy mali jak ja np. się wykończą to i kostki nie będą potrzebne. Bo w belach miałem raz bo kupiłem, swojej mi brakło i więcej widzieć tego u siebie nie chcę.

a czemu?

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

bo tacy raczej na bele nie przejdą

przechodzą.

Opublikowano

Więcej śmiecenia niż to warte. Kostkę łap za sznurek i niosę, a tu albo w koszykach albo na widłach nosić, zwozić nie ma tego jak i czym. 

Opublikowano
pafnucy napisał:

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

a czemu?

właśnie ? przecież to towar prawie jak luzem tylko zwinięty jak dywan a nie jak kostka zmiezdżony i pocięty

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

kostka zmiezdżony i pocięty

Dla mnie to plus, lubię taką drobniutką słomę.

Opublikowano
pafnucy napisał:

przechodzą.

🤔 z jednym ciągnikiem bez tura ani mocnego podnośnika i z ilością 2-3 rozrzutniki kostek na pokos to z belami by mieli jeszcze więcej roboty

Rolnik200598 napisał:

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

kostka zmiezdżony i pocięty

Dla mnie to plus, lubię taką drobniutką słomę.

dla królików to może i lepiej bo takie długie to się pewnie nawet do klatki nie zmiesci🙃

Opublikowano

ja tylko ze swoich obserwacji. robią dziubak na tył, kilka bel i po sianach. no i samemu ogarnie, bo o pomoc coraz trudniej.

Opublikowano

Dla kur też dobre, czy kurczakom wrzucić. Drobna, trochę widłami pomachać albo ręką i rozrzucone.

Opublikowano

kurła, dostałem propozycję pracy na stacji paliw. klimatyzowane pomieszczenie, 9ha przez dwa tygodnie, potem tydzień wolnego.

ile może dać kasy taka praca? znajomy tam robi i dodatkowo 50szt ogonków trzyma

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

19.38

Aż tak dokładnie to nie chciałem wiedzieć :P.

6 minut temu, radekz200 napisał:

A tu pomalowana obora z krowami 😂 @slawek_74 ładny kantar zebys się nie śmiał ze sznurka 

F82DA515-DFA8-43CC-AF70-EC949829A375.jpeg

A ten piorunochron nad krowami to jaką rolę pełni ?

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

kurła, dostałem propozycję pracy na stacji paliw.

w końcu czas będziesz miał na AF pisać.

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

kurła, dostałem propozycję pracy na stacji paliw. klimatyzowane pomieszczenie, 9ha przez dwa tygodnie, potem tydzień wolnego.

ile może dać kasy taka praca? znajomy tam robi i dodatkowo 50szt ogonków trzyma

9 ha masz wykosić przez 2 tygodnie 🤔 ?

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

O z tydzień temu jak się kwarantanna skończyła, kolejny źle. Mi życzy 

Ja ci źle nie życzę a pamiętaj ze dobry marynarz to i po czerwonym morzu popłynie.

Opublikowano
pafnucy napisał:

ja tylko ze swoich obserwacji. robią dziubak na tył, kilka bel i po sianach. no i samemu ogarnie, bo o pomoc coraz trudniej.

u mnie takiej technologii jeszcze nie odkryli🤣 jak z sąsiadem gadałem po sianokosach to powiedział że jak zaczęliśmy belowac i robić sianokiszonki to gospodarzymy " po nowoczesnemu" 🤦🏻‍♂️🤣

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Więcej śmiecenia niż to warte. Kostkę łap za sznurek i niosę, a tu albo w koszykach albo na widłach nosić, zwozić nie ma tego jak i czym. 

Wystraczy belka na ramiona i dwa drewniane zerdzie.

Kurna olx ze te numery zaslonil to glupota... ciekawe kiedy komputer wykryje moj numer w ogłoszeniu bo narazie jest 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

u mnie takiej technologii jeszcze nie odkryli🤣 jak z sąsiadem gadałem po sianokosach to powiedział że jak zaczęliśmy belowac i robić sianokiszonki to gospodarzymy " po nowoczesnemu" 🤦🏻‍♂️🤣

nie no.prasuj i dobrze zarabiaj.można wiedzieć za ile jedna kostka wychodzi?

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ciężko powiedzieć z reguły bierzemy za godzinę a wiadomo że jak więcej materiału to się wolniej jedzie 😏

A ile za godzinę? I jaka prasa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v