Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Pokaż, ja kupuję tylko pomarańczową 3mm, dobrze tnie kwadratowa.

Ja tak ucinam ze 4 m bo mam głowiczkę co sama nawija bez rozbierania.

pomarańczowa taka sześciokątna. ładnie tnie ale jakoś szybko ucieka. nie wiem . może źle zakładam. pierwsza okrągła była. gorzej cięła, ale dłużej była.

5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jaka moc i cena?

półtora konia, półtora tysiąca.

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

głowiczkę co sama nawija bez rozbierania.

Co to za cudo? Mnie najbardziej wk*rwia właśnie to zakładanie żyłki i nawijanie o rozbieraniu tej obudowy nie wspominając.

Opublikowano

Może być tak że stukniesz głowiczka w ziemię i automatycznie rozwija żyłkę a nożyk nadmiar ucina..

5 minut temu, pafnucy napisał:

pomarańczowa taka sześciokątna. ładnie tnie ale jakoś szybko ucieka. nie wiem . może źle zakładam. pierwsza okrągła była. gorzej cięła, ale dłużej była.

półtora konia, półtora tysiąca.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Może być tak że stukniesz głowiczka w ziemię i automatycznie rozwija żyłkę a nożyk nadmiar ucina.

oj no tak, ale jakaś sztywna i gruba ta żyłka była. no i tak właśnie sie zastanawiałem jaką lepszą kupić. toż to za dużo tak ze 3 metry na niecały zbiornik paliwa. zbiornik pół litra.

Opublikowano

Ja nie mam wykaszarki i też żyje. Kosa jest wystarczy 😂

Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ta z zatopionym drutem jest ok

a no właśnie. podobno taka jest oki.

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ja nie mam wykaszarki i też żyje. Kosa jest wystarczy 😂

no zwykła kosami już nie służy.

Opublikowano
lukasz20 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

folia 45m długa 10 na szerokość za mało trzeba było 12m i odciąć z 1.2m wysoka na 1.5m

Z jakiego to areału? 

10 ha różnych łąk i sianych i sianych przez ''dziadków''

Opublikowano
35 minut temu, pafnucy napisał:

Bananek, Rysiek... takie pytanie mam. Panowie macie po kilka kos spalinowych.

jaką żyłkę stosować, żeby było tanio i wydajnie i ile metrów nawijać na głowicę.

To może ja odpowiem jak to u mnie było. Zniszczylem chyba z 8 głowic automatycznych od tych za 25zl do takich 150zl. Jedna chyba jeszcze się trzyma. W zestawie z kosa, którą kupiłem w tamtym roku było 5 różnych tarcz w tym jedna na 4 żyłki (właściwie 8). Katuję ją od tamtej pory i sprawdza się lepiej niż wszelakie automaty. Błyskawicznie wykręca się na obroty, jest lekka i wbrew pozorom żyłki z niej nie wypadają. Wszystko zależy też od tego co chcesz kosić. Ta, o której piszę nadaje się świetnie do trawy, ale nie miękkiej, bo ją kładzie. Natomiast do twardszych badyli jest super. Tak to wygląda.

GLOWICA-TARCZA-ZYLKOWA-DYSK-ZYLKOWY-DO-KOSY-TRYMER_[19928]_1200.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

no zwykła kosami już nie służy.

Śmieje się. U mnie nie ma potrzeby. Wokół domu kosiarka spalinowa wystarczy, a wokół budynków gospodarczych randap i ogień. 

Opublikowano

A jak komuś się nawija trawa to jest na to sposób.

Ja mam założony trójząb a dokręcony głowiczką z żyłką i trójząb działa jak odrzutnik dużej trawy i chroni głowiczkę przed zniszczeniem , czy uderzenien w coś wystającego.

Opublikowano
2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Dziś 10 mm i pada💪🌨 Rano o 4 g noszę trawę😎

Kurła koszę

Nie pij już pod tą karkówkę bo rano rozrzutnik zamiast kosiarki zapniesz🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

A co to te mmz

Skrót od Mińsk mazowiecki ...

Opublikowano

Kosy dwie wyklepane ale leje cały czas. Koński ścaw już po pas a pogody brak. Obszarniki coś tam powoli zaczynają kulać na sianokiszonkę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v