Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał:

Jak tak będziesz grzebał w tej kukurydzy to do jesieni puste pole zostanie :).

już pisałem, że ja robię jak wędkarz. Odkopuję, cykam zdjęcie i odkładam na miejsce. Następne już będą nie dokopywane, bo sporo jest już na wierzchu.

37 minut temu, 6465 napisał:

Za piętnaście to by można obejrzeć.

Ty tam żonkę oglądaj, anie na af siedzisz. Obchód po polach zrobiony?

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Tej metody nie znam. I to rośnie potem normalnie ?

no jak będziesz rył w tym jak dziki to nie przyjmie się spowrotem. Ale jak będziesz odpowiednio ostrożny i delikatny to nic się nie stanie.

• Thanks 1
Opublikowano

3mm w 10 minut. Maj 102mm. W stronę Zatora poszły fest czarne chmury. @Trawers Lało u Ciebie koło 16?

Przygotowany sprzęt, trza jutro troszkę miodu wykręcić. Z dwa wiaderka może będą.

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

trochę nie padało i znowu pada 10mm dzisiaj naleciało a ja garaż dalej sprzątam czego tam nie ma 🙆‍♂️🤦‍♂️😀

Złoty pociąg, pieniądze za las i pieniądze z komuni? 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Sady, mniszek i rzepak. O tej porze w normalnych latach to już drugie wirowanie się robiło. Pierwsze 6-10 maj, a teraz 20 dopiero pierwsze. Potem pewnie początkiem czerwca drugie i koniec bo znając życie nic więcej nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś trochę polatały. Refraktometr pokazuje 16-18% to nie czekam. Nie nastawiam się na wielkie zbiory w tym roku, raczej skromnie. Jeszcze jedno wirowanie z rzepaku i kasztana, potem jeśli coś przyniosą ale wątpliwe. Wolę mało mieć miodu niż użerać się z weterynarzami żeby wywieźć legalnie gdzieś na lipę.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Też chcę zrobić movento, ale mi Grzybowka wyszła (topsin), i chciałbym poprawić(zato). Żeby dwa razy nie jeździć, to połączyć na robaka, ale nie wiem, czy jeszcze nie za wcześnie na robaka. 

Nie chcę robić poprawki na pryszczarki, bo jak 4 razy w sezonie będzie mospilanu, to nie wróżę mu długiej skuteczności. A na przeziernika też coś trzeba stosować.

Na pewno już coś lata, ale jest zimno I chyba z tydzień można  poczekać. 

Jak u was czarna?

Czerwonej nie mam wcale, wymarzła, czarnej to chyba max 60 -65% tego co w ubiegłym roku.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

U mnie dziś trochę polatały. Refraktometr pokazuje 16-18% to nie czekam. Nie nastawiam się na wielkie zbiory w tym roku, raczej skromnie. Jeszcze jedno wirowanie z rzepaku i kasztana, potem jeśli coś przyniosą ale wątpliwe. Wolę mało mieć miodu niż użerać się z weterynarzami żeby wywieźć legalnie gdzieś na lipę.

a na dziko nie chcesz wywieźć? choć wiem z doświadczenia, że to wozenie ulików źle wpływa na pszczoły

Opublikowano

Mam obawy, że zobaczy to ktoś nie powołany. Bo zgnilec to w dużej mierze choroba jak i ASF. Tabliczki w niektórych miejscach już 2 lata wiszą. Wszędzie wokół mam strefę zapowietrzoną. Tylko Polanka i Osiek są "wolne". Miałem plan wywieźć ze dwie rodziny na drugi koniec wsi do jednego gościa ale muszę się w ogóle przejechać czy nie ma jakiś rodzin w bezpośrednim sąsiedztwie.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, slawek74 napisał:

trochę nie padało i znowu pada 10mm dzisiaj naleciało a ja garaż dalej sprzątam czego tam nie ma 🙆‍♂️🤦‍♂️😀

Jak jakieś graty do wueski masz to chętnie przyjmę :D

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/potworne-ceny-truskawek-polacy-będą-brali-chwilówki/ar-BB1gUeeQ?li=BBr5KbO&ocid=mailsignout

patrz @pafnucy ile na owocach zarobisz. Ty areał truskawek zwiększ a nie tym rogatym dziadostwem się zajmujesz :D

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Musisz się wziąć za hodowlę bydła, wtedy nie będziesz miał czasu na zmęczenie ani na poobiednie drzemki😋😀

Za ciasno na rynku. Zostawiam wam ten sport🤣

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Na pewno już coś lata, ale jest zimno I chyba z tydzień można  poczekać. 

Jak u was czarna?

Czerwonej nie mam wcale, wymarzła, czarnej to chyba max 60 -65% tego co w ubiegłym roku.

Mniej towaru to większe pieniądze także nie narzekaj 

Opublikowano

O już ekonomiści liczą wirtualny zysk.

Nadmienię tylko że w ubiegłym  roku było  srednio 60- 70 % plonu

Być może w tym roku będzie podobna cena lub wyższa. I oby tak było.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

O już ekonomiści liczą wirtualny zysk.

Nadmienię tylko że w ubiegłym  roku było  srednio 60- 70 % plonu

Być może w tym roku będzie podobna cena lub wyższa. I oby tak było.

Napisze Ci tak jak mi kiedyś powiedział Sieradzak: narazie to dbaj żeby towar był odpowiednio wypryskany A cena zawsze jakaś będzie.  Chociaż z tym to różnie bywa niestety 

Opublikowano

Tego mi mówić nie trzeba. Cena będzie a ja tylko pytam jak jest w innych rejonach.

Żeby nie być sępem, dzielę się informacją jak jest u mnie.

W wypadku róży i czerwonej zadana cena mnie nie satysfakcjonuje.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

Złoty pociąg, pieniądze za las i pieniądze z komuni? 🤔

ano coś podobnego 1zł 1987 . 1986r i 2zł rok nie znany ale to już po komuni 😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v