Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał:

Jak tak będziesz grzebał w tej kukurydzy to do jesieni puste pole zostanie :).

już pisałem, że ja robię jak wędkarz. Odkopuję, cykam zdjęcie i odkładam na miejsce. Następne już będą nie dokopywane, bo sporo jest już na wierzchu.

37 minut temu, 6465 napisał:

Za piętnaście to by można obejrzeć.

Ty tam żonkę oglądaj, anie na af siedzisz. Obchód po polach zrobiony?

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Tej metody nie znam. I to rośnie potem normalnie ?

no jak będziesz rył w tym jak dziki to nie przyjmie się spowrotem. Ale jak będziesz odpowiednio ostrożny i delikatny to nic się nie stanie.

• Thanks 1
Opublikowano

3mm w 10 minut. Maj 102mm. W stronę Zatora poszły fest czarne chmury. @Trawers Lało u Ciebie koło 16?

Przygotowany sprzęt, trza jutro troszkę miodu wykręcić. Z dwa wiaderka może będą.

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

trochę nie padało i znowu pada 10mm dzisiaj naleciało a ja garaż dalej sprzątam czego tam nie ma 🙆‍♂️🤦‍♂️😀

Złoty pociąg, pieniądze za las i pieniądze z komuni? 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Sady, mniszek i rzepak. O tej porze w normalnych latach to już drugie wirowanie się robiło. Pierwsze 6-10 maj, a teraz 20 dopiero pierwsze. Potem pewnie początkiem czerwca drugie i koniec bo znając życie nic więcej nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś trochę polatały. Refraktometr pokazuje 16-18% to nie czekam. Nie nastawiam się na wielkie zbiory w tym roku, raczej skromnie. Jeszcze jedno wirowanie z rzepaku i kasztana, potem jeśli coś przyniosą ale wątpliwe. Wolę mało mieć miodu niż użerać się z weterynarzami żeby wywieźć legalnie gdzieś na lipę.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Też chcę zrobić movento, ale mi Grzybowka wyszła (topsin), i chciałbym poprawić(zato). Żeby dwa razy nie jeździć, to połączyć na robaka, ale nie wiem, czy jeszcze nie za wcześnie na robaka. 

Nie chcę robić poprawki na pryszczarki, bo jak 4 razy w sezonie będzie mospilanu, to nie wróżę mu długiej skuteczności. A na przeziernika też coś trzeba stosować.

Na pewno już coś lata, ale jest zimno I chyba z tydzień można  poczekać. 

Jak u was czarna?

Czerwonej nie mam wcale, wymarzła, czarnej to chyba max 60 -65% tego co w ubiegłym roku.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

U mnie dziś trochę polatały. Refraktometr pokazuje 16-18% to nie czekam. Nie nastawiam się na wielkie zbiory w tym roku, raczej skromnie. Jeszcze jedno wirowanie z rzepaku i kasztana, potem jeśli coś przyniosą ale wątpliwe. Wolę mało mieć miodu niż użerać się z weterynarzami żeby wywieźć legalnie gdzieś na lipę.

a na dziko nie chcesz wywieźć? choć wiem z doświadczenia, że to wozenie ulików źle wpływa na pszczoły

Opublikowano

Mam obawy, że zobaczy to ktoś nie powołany. Bo zgnilec to w dużej mierze choroba jak i ASF. Tabliczki w niektórych miejscach już 2 lata wiszą. Wszędzie wokół mam strefę zapowietrzoną. Tylko Polanka i Osiek są "wolne". Miałem plan wywieźć ze dwie rodziny na drugi koniec wsi do jednego gościa ale muszę się w ogóle przejechać czy nie ma jakiś rodzin w bezpośrednim sąsiedztwie.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, slawek74 napisał:

trochę nie padało i znowu pada 10mm dzisiaj naleciało a ja garaż dalej sprzątam czego tam nie ma 🙆‍♂️🤦‍♂️😀

Jak jakieś graty do wueski masz to chętnie przyjmę :D

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/potworne-ceny-truskawek-polacy-będą-brali-chwilówki/ar-BB1gUeeQ?li=BBr5KbO&ocid=mailsignout

patrz @pafnucy ile na owocach zarobisz. Ty areał truskawek zwiększ a nie tym rogatym dziadostwem się zajmujesz :D

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Musisz się wziąć za hodowlę bydła, wtedy nie będziesz miał czasu na zmęczenie ani na poobiednie drzemki😋😀

Za ciasno na rynku. Zostawiam wam ten sport🤣

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Na pewno już coś lata, ale jest zimno I chyba z tydzień można  poczekać. 

Jak u was czarna?

Czerwonej nie mam wcale, wymarzła, czarnej to chyba max 60 -65% tego co w ubiegłym roku.

Mniej towaru to większe pieniądze także nie narzekaj 

Opublikowano

O już ekonomiści liczą wirtualny zysk.

Nadmienię tylko że w ubiegłym  roku było  srednio 60- 70 % plonu

Być może w tym roku będzie podobna cena lub wyższa. I oby tak było.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

O już ekonomiści liczą wirtualny zysk.

Nadmienię tylko że w ubiegłym  roku było  srednio 60- 70 % plonu

Być może w tym roku będzie podobna cena lub wyższa. I oby tak było.

Napisze Ci tak jak mi kiedyś powiedział Sieradzak: narazie to dbaj żeby towar był odpowiednio wypryskany A cena zawsze jakaś będzie.  Chociaż z tym to różnie bywa niestety 

Opublikowano

Tego mi mówić nie trzeba. Cena będzie a ja tylko pytam jak jest w innych rejonach.

Żeby nie być sępem, dzielę się informacją jak jest u mnie.

W wypadku róży i czerwonej zadana cena mnie nie satysfakcjonuje.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

Złoty pociąg, pieniądze za las i pieniądze z komuni? 🤔

ano coś podobnego 1zł 1987 . 1986r i 2zł rok nie znany ale to już po komuni 😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v