Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie to było? co ty pleciesz. na pólkach ocet tylko. ile masz lat że tak pierdzielisz?

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Kartki to tylko przykrywka była kasa była i wszystko  było pomimo kartek .

Nie wszystkich było stać by przepłacać poza kartkowo.

Opublikowano

jak był dobry komunista to i dostawał z pod lady.

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

gdzie to było? co ty pleciesz. na pólkach ocet tylko. ile masz lat że tak pierdzielisz?

Ocet był tak na pułkach a dostawy nawet do sklepu nie przyjechali tylko od razu do Klienta aż tak stary to nie jestem ale wiem jak było kasa się liczyła .

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Tylko , że na bizona wtedy mało kogo było stać 😀 przynajmniej w moich stronach

Ojciec miał przydział na 86 kasa w szufladzie tylko się zmarło koniec 85.matka polisy w PZU tego bizona wplacila bo dzieci ustawione będą. Ja po wypłatę po 21 lat polisy a tam w uj piniendzy. Całe 1300 zł normalnie na dużą oponę by nie starczyło 😆

Opublikowano

Za PRL mówili że nie ma wolności, wolności to nie ma teraz.

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Kartki to tylko przykrywka była kasa była i wszystko  było pomimo kartek .

Ja tam nie wiem, ale z opowiadań rodzinnych wnioskować można, że wszystko mieli tylko cwaniacy i partyjniacy.  

• Like 1
Opublikowano

kasa bez pokrycia. znajomości i przynależność do partii się liczyła. chory system i upadł. dobrego by szlag nie trafił. ale niektórzy wspominają z sentymentem, bo do korytka dostęp mieli, lu za dwie kury szejsiątkę dzięki hiperinflacji spłaci;li.

Opublikowano
14 minut temu, Ursus932 napisał:

Wiesz co od Ciebie to nawet bym nie chciał 

No na pewno bo nawet bym nie zaproponował :D

Opublikowano
Leszy napisał:

Ja tam nie wiem, ale z opowiadań rodzinnych wnioskować można, że wszystko mieli tylko cwaniacy i partyjniacy.

dokładnie jedni jeździli nowymi ciągnikami co kilka lat a reszta kupowała trupy za trzy razy więcej...niż nowy

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, deSilva napisał:

Za PRL mówili że nie ma wolności, wolności to nie ma teraz.

a wtedy była?

1 minutę temu, galan99 napisał:

Maszyna lubelka była na oponach dużego Fiata za 4 opony miało się za darmo maszynę bo brakowało opon takie były czasy i biznes .

i to jest dowód że to było mądre i dobre? weź się zastanów!

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

lu za dwie kury szejsiątkę dzięki hiperinflacji spłaci;li.

A z drugiej strony są Ci którzy jeśli nie spłacili to ledwo wyszli z długów lub wcale.

Opublikowano
10 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Tylko , że na bizona wtedy mało kogo było stać 😀 przynajmniej w moich stronach

Stać może było nie jednego, tylko wszystko szło na PGR-y i SKR-y, to samo z ciągnikami, Bizony to przez duże znajomości załatwiane były.

Opublikowano
galan99 napisał:

Maszyna lubelka była na oponach dużego Fiata za 4 opony miało się za darmo maszynę bo brakowało opon takie były czasy i biznes .

tylko weż ją kup jak ona w biugolaju albo małasewicach a transportu nimo 🤷‍♀️🤪😁

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Był taki okres, że pozłacany zegarek z podwarszawskich Błoni był sprzedawany sporo taniej niż wartość kruszcu którym był pokryty.

Opublikowano
deSilva napisał:

Stać może było nie jednego, tylko wszystko szło na PGR-y i SKR-y, to samo z ciągnikami, Bizony to przez duże znajomości załatwiane były.

jak miał legitymacjię popierał i podpierdal....

Opublikowano (edytowane)

podkładka do papiaka warta kilka złotych. ludzie ze złotówek podkładki robili. chore czasy, a niektórym tęskną . szkoda gadać....

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

a wtedy była?

Jak źle nie mówiłeś o partii rządzącej to była   :P teraz dziesiątki nakazów i zakazów, bo unia tak chce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v