Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

10 minut temu, Bananek napisał:

pochmurno i dość chłodno. obiecali ocieplenie na niedzielę, a wczoraj prognozy już na poniedziałek przesunęły. pewnie dziś pokażą, że we wtorek dopiero. I tak kurła będziem gonić króliczka....

Jak tam qq kiedy siejesz? Do mnie dzwonił wczoraj że udało mu się zasnąć 4ha jeszcze dzisiaj 3 i pole obrobione. 

tobie widzę jak tam posiane U Ciebie jak udało mu się zasnąć. 😀 A tak poważnie to nie sieje. jeszcze raz trzeba darować pole bo ubiło ziemię. czekam ciepła.

robert55555 napisał:

Nie dzowniłeś do mnie?

ja? dziś nie.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, donweter1989 napisał:

Dziki mi się pchają w kukurydzę od lasu więc zadzwoniłem do kolegi co mówił kiedyś, że ma 100% skuteczny sposób jak je odstraszyć, ale flaszka musi być. W życiu bym nie wymyślił. On twierdzi, że już zimą zaczyna sikać w plastikowe butelki a potem jak zasieje kukurydzę to odkręcone rozkłada je dookoła pola🙆 chyba se jaja ze mnie robi, chociaż on nie z tych "dowciapnych". 

znajoma jest fryzjerką, i opowiadała że ma klienta który włosy po cięciu zabiera, i swoje i cudze, podobno na zimę na drzewkach w sadzie rozwiesza, sarny czują, i nie obgryzają

11 godzin temu, PRIMO napisał:

Nic ci nie umkło bo to nie planowany a potrzebny zakup. 

A to żem kupił. 

Screenshot_20210505-202650_OLXpl.jpg

karuzelę na Boże Ciało będziesz robił???

10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Kiedyś zalewalismy taka płytę betonowa i ja sam od 7 do 20 przy tej naszej betoniarce 🤦‍♂️ pojechałem na dyskotekę, jedno piwo i po chłopie 

jak u mnie fundament na dom zalewaliśmy, to sam 62 betoniarki urobiłem

następnego dnia nie mogłem podnieść rąk wyżej pasa, ale urobiłem

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
11 minut temu, Cebulj napisał:

Ale zesta się uczepili słownik w telefonie mi zmienia i nie zauwazylem

No to mnie uspokoiłeś, bo pomyślałem że to nie matura lecz chęć szczera, zrobiła z Ciebie oficera.  :P   :D

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wczoraj somsiady siali, nowym fendtem i nowym siewnikiem. 2.40ha, ponad 4 godziny 🤦‍♂️

dokładnie tak wszystko zmierzyłeś? 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Wczoraj somsiady siali, nowym fendtem i nowym siewnikiem. 2.40ha, ponad 4 godziny 🤦‍♂️

Bo to są wydajne i dokładne maszyny. Nie to co 60 czy 30 i poznaniak że 30 minut i po robocie. Precyzja się liczy. 

Opublikowano
11 godzin temu, donweter1989 napisał:

On twierdzi, że już zimą zaczyna sikać w plastikowe butelki a potem jak zasieje kukurydzę to odkręcone rozkłada je dookoła pola🙆 chyba se jaja ze mnie robi, chociaż on nie z tych "dowciapnych". 

A jego żona to pewnie mu pomaga i przez lejek sika w te butelki  :P  szkoda by było tyle drogocennego moczu zmarnować tak na chybił trafił.   :P

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

dokładnie tak wszystko zmierzyłeś? 🤔

Gadałem wczoraj z jednym z tych sąsiadów i wiem wszystko. Nazlatywalo się tego chłopstwa jak przyjechał siać to myślałem że jakiś wypadek był 🤣 no i po 17 dzwoniłem do tego co nam sieje czemu go na tych pokazach nie ma 🤣 to akurat siać zaczynali, przed 22 byłem do krowy zajrzeć to akurat wyjeżdżał z pola 🤦‍♂️ te somsiady to takie że co roku kto inny im sieje, a później nie ma komu tego ciąć 

Opublikowano
35 minut temu, Strongman napisał:

Za rok posieje mieszankę a to jęczmienia a to pszenicy jarej a to owsa,nigdy tak nie siałem na pasze.

Sieje dla bydła , potrafi zaskoczyć plonem 

Opublikowano
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Bo to są wydajne i dokładne maszyny. Nie to co 60 czy 30 i poznaniak że 30 minut i po robocie. Precyzja się liczy. 

A uj z taką precyzja, na 200ha przy tym sianiu to w jednym brzegu by kończył a w drugim już by sieczkarnia zaczynała 

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

ręcznym we dwóch by zasiali w tym czasie🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, bratrolnika napisał:

znajoma jest fryzjerką, i opowiadała że ma klienta który włosy po cięciu zabiera, i swoje i cudze, podobno na zimę na drzewkach w sadzie rozwiesza, sarny czują, i nie obgryzają

My kiedyś w ziemniakach rozsypywaliśmy włosy i podobno na dziki działa. Slyszalem też o paleniu włosów.

41 minut temu, Cebulj napisał:

W policji nie jest źle od razu na start 3800 a z dodatkami srednia 5100. Ty techniczne stufia skonczyles to idź do jakiejś fabryki jako specjalista ds planowania produkcji

Tu nie ma fabryk,w tym problem.

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

ręcznym we dwóch by zasiali w tym czasie🙆‍♂️

Dobrze prawisz przyjacielu. Nawet gdyby jeden szedł i kijem robił dziurę a drugi ziarno wkładał to powinno szybciej pójść. Niech się robi co chce, ja sieje w następnym tygodniu chyba. Pytałem wczoraj tego co nam sieje kiedy na wsi będzie siał "chcesz siać? U Ciebie to nawet jutro mogę" temu nie sraczkuje z sianiem 

Opublikowano
21 minut temu, bratrolnika napisał:

jak u mnie fundament na dom zalewaliśmy, to sam 62 betoniarki urobiłem

następnego dnia nie mogłem podnieść rąk wyżej pasa, ale urobiłem

x lat temu u znajomego budowali halę i posadzka była z betoniarki. W ciągu jednego dnia wylali 800m2 posadzki.

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

My kiedyś w ziemniakach rozsypywaliśmy włosy i podobno na dziki działa. Slyszalem też o paleniu włosów.

Kiedys to nawet kobiety podejrzewane o jakieś magiczne moce palili, ale nie wiem na co to działało 🤔

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Kiedys to nawet kobiety podejrzewane o jakieś magiczne moce palili, ale nie wiem na co to działało 🤔

na uroki. lepsze niż wstążeczki. tylko że zabronili. :ph34r:

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

x lat temu u znajomego budowali halę i posadzka była z betoniarki. W ciągu jednego dnia wylali 800m2 posadzki.

U sąsiada w kurnikach leli z betoniarek. Na 2 betoniarki i tam chyba ponad 100m długo jest. Żwir to już im Wjezdzal i kiprowal w środku 

Przed chwilą, pafnucy napisał:

na uroki. lepsze niż wstążeczki. tylko że zabronili. :ph34r:

Ba no teraz te normy emisji spalin 

2 minuty temu, witejus napisał:

ja skończyłem we wtorek ok 24 godziny

U nas w tym piachu nie wiadomo jak to teraz siać 🤣 wiatr wieje niesamowity to w jednym miejscu wywieje, w drugim zawieje 🤦‍♂️

Opublikowano

Nie miałem ciebie na myśli. Dzwonił koleś o MR i nie wiem czy to nie nasz cebulji

Opublikowano
27 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tu nie ma fabryk,w tym problem.

To do warszawy jedz a potem na zdalna prace

12 minut temu, robert55555 napisał:

Nie miałem ciebie na myśli. Dzwonił koleś o MR i nie wiem czy to nie nasz cebulji

To jak napiszesz o dotacje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v