Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

U nas w okolicy nikt się nie kwalifikuje na RMG wszyscy za bogaci. Warzywno ziemniaczane rejony. Najlepiej było by mieć 2ha 5-6klasy pod lasem. 

Kwestia co uprawiają i na jaka powierzchnie. Można pokombinować.

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

Jak nie złożyłeś wniosku to odrzuc dzierżawy i zobacz jak wyjdzie?

Moim zdaniem to dla ciebie lepsza opcją modernizacja, większa kasa. Tylko tutaj niema w tym roku naboru.

A będzie jeszcze modernizacja do wzięcia? Patrzyłem na stronach arimr to zielony ład w planach 😬

Opublikowano

Jak nie złożyłeś wniosku to odrzuc dzierżawy i zobacz jak wyjdzie?

Moim zdaniem to dla ciebie lepsza opcją modernizacja, większa kasa. Tylko tutaj niema w tym roku naboru.

Nie ma opcji. Za dużo ha.

Opublikowano

Grześ mogłeś wejść w RMG i za rok w modernizację. Ty nabór jesteś 2017 czy 2018?

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie ma opcji. Za dużo ha.

Dlatego pisałem o modernizacji że dla ciebie by była lepsza niż Restrykturyzacja Małych Gospodarstw.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Jak destylujesz to tą pierwszą frakcja która leci to są właśnie Przedgony. Tzw ślepota 

To nie lepiej napisać metanol?

Wszyscy mieli chemię, a nie wszyscy mają kolumnę gorzelniczą😆

Opublikowano

Praktycznie nikt nie ma mniej jak12ha ziemniaków i drugie tyle kapusty i innye pierdoły. I tak rok w rok. A h.... z ich modernizacją za bogaty jestem 38ha to nawet nie ma co startować

Opublikowano

Grześ mogłeś wejść w RMG i za rok w modernizację. Ty nabór jesteś 2017 czy 2018?

2017r. Moglem ale pracownik ODR zabił mnie z moich planów i zrezygnowałem.

1 minutę temu, Agrest napisał:

To nie lepiej napisać metanol?

Wszyscy mieli chemię, a nie wszyscy mają kolumnę gorzelniczą😆

Bo to nielegalne, ale dobrze że niektórzy mają.👍

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Dlatego pisałem o modernizacji że dla ciebie by była lepsza niż Restrykturyzacja Małych Gospodarstw.

Już się nie zdecyduję. Jestem starym rolnikiem, nie chcę mieć skarbówki i kontroli na głowie. 

Niech inni się rozwijają. Ja już na bocznicy.

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Praktycznie nikt nie ma mniej jak12ha ziemniaków i drugie tyle kapusty i innye pierdoły. I tak rok w rok. A h.... z ich modernizacją za bogaty jestem 38ha to nawet nie ma co startować

Nie da rady. Zostaje modernizacja.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Już się nie zdecyduję. Jestem starym rolnikiem, nie chcę mieć skarbówki i kontroli na głowie. 

Niech inni się rozwijają. Ja już na bocznicy.

Ty stary chłop🤔 Nie pisz głupot. Dopiero co połowę życia przeżyłeś czas na drugą połowę.

Mam gościa co ma 68 lat jest na emeryturze zusowskiej i wszedł w rmg w tamtym roku.

Opublikowano

Dobrze mi życzysz skoro dopiero połowę mam na karku. Niestety nie realne przeżyć mi drugie tyle.

Opublikowano

Jeszcze jedna trzecia tego co mam i dwa mendle i dwa i pół tuzina na karku będzie. Jeśli się uda tyle dociągnąć.

Opublikowano (edytowane)

Ha, dobre😀To lepsze jak zadania z matematyki mojej córki. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ha, dobre😀To lepsze jak zadania z matematyki mojej córki. 

Cza wiedzieć co w kalkulatorze wcisnąć🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v