Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Dzwoniłem takie co się niosą po  35 Takie co zaczną w maju po 29 Ale odbiór tylko osobisty.

rowerem byś chyba nie jechał.. piła mi wczoraj odmówiła posłuszeństwa trzeba gdzieś do fachowca oddać🙄

Opublikowano

Rysiek patrzyłeś na olx kolo siebie? są chyba.

Przed chwilą, slawek74 napisał:

rowerem byś chyba nie jechał.. piła mi wczoraj odmówiła posłuszeństwa trzeba gdzieś do fachowca oddać🙄

jaka? co się dzieje?

Opublikowano
pafnucy napisał:

ale brzydka pogoda  brrrrrry...

w piecu się pali, trza w chałupie siedzieć!

na dom puszczasz czy tylko bojler? ja na bojlera rozpaliłem, ale jest plan na dniach panele na dach wrzucić.

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Powiedz mu niech je na PKS zaprowadzi, w Wisznicach z przystanku odbierzesz

Nie ma takiej trasy do wisznic nawet,a szkoda. Do radzynia niedaleko a połączenie tylko samochodem. Busy do Lublina tylko przez parczew. Pamiętam jak pierwszy i ostatni raz przejechałem się na trasie Wisznice Biala Podlaska Radzyn Lublin. 

Opublikowano

na dom. zimno się zrobiło.

2 minuty temu, Bananek napisał:

na dom puszczasz czy tylko bojler? ja na bojlera rozpaliłem, ale jest plan na dniach panele na dach wrzucić.

Opublikowano
Bananek napisał:

pafnucy napisał:

ale brzydka pogoda  brrrrrry...

w piecu się pali, trza w chałupie siedzieć!

solary super sprawa od kwietnia do jesieni wody do mycia opór w zeszlym roku tylko ze dwa razy dogrzewalem

gregor1284 napisał:

18 minut temu, slawek74 napisał:

makita narpierw nierówno pracowała teraz nie odpala iskra jest

Paliwo świeże masz? Bo makity na to wyczulone 

raczej starsze zmienię i spróbuję odpalić

Opublikowano
slawek74 napisał:

solary super sprawa od kwietnia do jesieni wody do mycia opór w zeszlym roku tylko ze dwa razy dogrzewalem

moje to samoróbki. zostało je na dach wrzucić i podłączyć. A powiedz mi od jakiej temperatury już gania płyn? na ile ustawione?

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

to nic nie da. świeca mokra? dochodzi paliwo?

Opublikowano

a to różnie zależy od temperatury w zbiorniku ale by złapało 70 na dachu to trochę słońca i już grzeje ja w to nic nie ingeruje i nie zaglądam

pafnucy napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

to nic nie da. świeca mokra? dochodzi paliwo?

raczej sucha

Opublikowano
23 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Nie ma takiej trasy do wisznic nawet,a szkoda. Do radzynia niedaleko a połączenie tylko samochodem. Busy do Lublina tylko przez parczew. Pamiętam jak pierwszy i ostatni raz przejechałem się na trasie Wisznice Biala Podlaska Radzyn Lublin. 

Trudno, trzeba będzie kurczakom dać kasę na bilet, na przesiadkę...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

a to różnie zależy od temperatury w zbiorniku ale by złapało 70 na dachu to trochę słońca i już grzeje ja w to nic nie ingeruje i nie zaglądam

A temperaturę na panelach mierzy pod szkłem czy temperaturę płynu?

Opublikowano (edytowane)

filtry powietrza czyste? ale jak sucha to cóś z gaźnikiem musi.

3 minuty temu, slawek74 napisał:

raczej sucha

Bananek panele Twoja twórczość?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DANDYS napisał:

a to po to wtedy te kolanka ci były potrzebne

Musiałem wymyśleć coś na końcówki redlic, bo oryginalne nie osiągalne w normalnej ludzkiej cenie. Ale udało się zrobić bardzo podobne. 

IMG_20210323_154601.jpg

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

moje to samoróbki. zostało je na dach wrzucić i podłączyć. A powiedz mi od jakiej temperatury już gania płyn? na ile ustawione?

Nie pochwaliłeś się nawet, z czego to rzezbiles? 

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

Bananek panele Twoja twórczość?

Moja, jak będą na dachu to Ci pstryknę jak wyszły.

gregor1284 napisał:

7 minut temu, Bananek napisał:

Nie pochwaliłeś się nawet, z czego to rzezbiles? 

będą gotowe to zobaczysz. jeszcze trochę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v