Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Od siostry dzierżawię, 6 ha, plus 2,5 po prababce nieuregulowane - całość dopłat oddaję siostrze, podatek płacę.

6,5 ha od ludzi dzierżawię bez dopłat, podatku czy czynszu.

0,6 ha płacę 50zł rocznie od nastu lat. Ale zacząłem pobierać dopłaty więc 400zł na plusie.

0,25ha za 100kg pszenżyta, ale biorę dopłaty - pole właściwie bez właściciela - rodzice gościa któremu daję zboże kupili ale nie załatwili notarialnie. Zmarli a umowa kupna zaginęła. Areał za mały żeby o niego walczył.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dla tego co wziął

ziemię czy kasę? bo nie trybię jakoś

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

27 minut temu, pafnucy napisał:

dla kogo?

Dla tego co wziął

Ja dopłat nie biorę i podatek płacę i jeszcze nie było żebym stracił.

Rysiek Ty pole wziąłeś w dzierzawę🤔

Opublikowano

W geodezji są ludzie którzy sprzedali to w latach 50 tych lub 60tych. W świetle prawa oni nadal są właścicielem

Dawno pomarli ponoć bez potomstwa. Jest w okolicy kilka ha ziemi po nich. Ponoć teraz jakaś 10 woda po kisielu chce się uwłaszczyć.

Opublikowano

Ja się z dzierzaw wyleczylem .było 300+ich dopłaty, paliwowe i suszowe zgarneli jak było. Jak klęska nie urodzaju to gadka na tyle umówione jak pole się doprowadziło do porządku to się bogacisz i coś dołóż 😉

Opublikowano

Też z dzierżaw się wyleczyłem, mniej wydatków bo ładuj forsę w czyjąś ziemię i jeszcze płać za to 🤨 Wolę swoją dopatrzyć i nawiesć jak trzeba i jeszcze więcej mi zostaje, jak z tych dzierżaw 🤷‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mi się wydaje ze lepiej dopłaty na siebie a potem je oddać niż aby ktoś brał.Tylko jeden myk,ta płatność dodatkowa już nie może być liczona bo będzie się dopłacać ze swego.bo to tylko za 25ha a za wiencej nie dadzą.

U mnie tez co raz mały grad, zamarznięty deszcz.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

kukurydza ubezpieczona od gradu,deszczu i wichury choć jeszcze nawet nawozy nie zasiane,można spać spokojnie

@Rolnik1973 co cię tak cieszy? takie czasy,najpierw ubezpiecz potem siej🥴

Toż mam tak samo

Ubezpieczone a jęczmień i pszenica w workach jeszcze.

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

kukurydza ubezpieczona od gradu,deszczu i wichury choć jeszcze nawet nawozy nie zasiane,można spać spokojnie

@Rolnik1973 co cię tak cieszy? takie czasy,najpierw ubezpiecz potem siej🥴

Tak fasole mam ubezpieczone a sianie pewnie w maju.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v