Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To trochę poprawić gdzie trzeba i poczekać .pogoda narazie nie goni a i pole szybciutko osuszy. Nie żałuj słomy ił szybko drenaż zakleja. 

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

To trochę poprawić gdzie trzeba i poczekać

nie wszędzie mogę poczekać. tam, gdzie kopane łyżką 40 już się ściany wczoraj zapadały. Ale tam akurat już wczoraj położyłem rurę, słomę i delikatnie przysypałem miejscami ziemią żeby nie wstawała. tu, gdzie dziś miałem robić to stary rów, który został wyczyszczony skarpówką i tu się nic nie zapada. tu mogę poczekać. Plan jest taki, żeby tu też założyć rurę i zasypać ziemią. Wszystko dlatego, bo rów wykopany jest centralnie na środku i koszenie 70 arów na dwa razy nie jest zbyt fajne. chcę to teraz zrobić jako jedna działka. 

Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

Nie żałuj słomy ił szybko drenaż zakleja. 

bzdura, u mnie rura drenarska 100 zakopana z trzydzieści lat temu w takim ile że nie mogłem od szpadla oderwać i do dziś czysta i czysta woda leci,zakopana bez słomy czy innych osłon

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Słoma będzie dobra na taką rórę 

Kumpel robił na glinie to połowę wykopu na słomę piachem zasypali i dopiero glina na to

A niemce robili wszystko na żwir

Opublikowano

Rysiek, dostałem info , że to co jesienią ubezpieczałem od przezimowania, mogę i wiosną ubezpieczyć.

Ubezpieczony jęczmień ozimy od gradu. 8t x 700zł, rozszerzona franczyza do 8%, zniesiony udział własny - stawka 25zł/ha.

Opublikowano

Pochmurno i zimno koło 3c no i w trasie jestem ale mam dziwne wrażenie jak by pół społeczeństwa na kacu jeździło.

Dobre nowe szerokie drogi a jadą po 70k/h i to nowymi furami i jeden za drugim i nikt nie wyprzedza, dziwne jakoś takie uczucie.

Opublikowano

Bo wideo na ogonie albo odcinkowy pomiar.

Pokaż im jak się jeździ😆

Opublikowano (edytowane)

Pokazałem ale żeby z 90 czy 100ciongneli to ok a to tak ciordwie jak, swojskie strony można powiedzieć niema odcinkowych ani fotoradarów czasem tajniacy w bmw.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

No to pwiękrzyłem gosp, o 6 ha. Dopłaty jego i daje na podatek 600 zł pasuje🤔?

Zależy jaka ziemia. Bo piaski to nawet za tyle nie opłaci się przewalać. Ale jak to jakaś 4 klasa to warunki dobre.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Piotrek1975 napisał:

No to pwiękrzyłem gosp, o 6 ha. Dopłaty jego i daje na podatek 600 zł pasuje🤔?

Dorzuć mu choć jakiego kabana i antałek napoju na święta😆

Opublikowano

Nie słuchaj Agresta i nie rozpieszczaj 😉narobić się trzeba i ryzyko duże. 

Opublikowano

wlasnie dzisiaj telefonicznie wydzierzawilem 75 ar,klasa II-III ,bez doplat oczywiscie i podatku tez..

pogoda w sam raz na kwarantanne- co chwile snieg, zimno, wiatr..

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

orałeś? ile za ha bierzesz ? szwagier mój miał dziś zarobek i pytał ile brać

według tego co właściciel pola powiedział, to tak ze 220 za ha wyszło.

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dobre warunki.

dla kogo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v