Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

A co zmieni jak on zażąda z1500 albo 2000 zł za dzierżawę, a Piotrek weźmie sobie dopłaty, to już nie będzie paranoja, bo Piotrek ma dopłaty? Wiesz jak u nas robią, zabieraj sobie dopłaty składaj sobie wnioski i płacisz 2000-2400 + podatek  do tego i tego dnia, bo jak nie to fora ze dwora, na Twoje miejsce jest pięciu innych a Ty czekaj tatka latka jak raczą Ci kapać dopłaty.   xD  I nie ważne na ile umowa, bo Ty podpiszesz i tak takie warunki jak chce właściciel. Za dobrze macie że tylko za dopłaty i czy aby podatek zapłacić to nie będzie za dużo i wymyślacie.   :P

16 minut temu, stempos1980 napisał:

On będzie składał wniosek o dopłatę a @Piotrek1975 będzie Rył za fri?

To jest paranoja

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
Przed chwilą, Cebulj napisał:

Panowie vo myśli i o pracy kontrolera jakości na produkcji

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Ubezpieczałeś zboża na nowy sezon 2021

Ja tak 100% 

Ile Cię wyszło na hektar i od czego ubezpieczyłeś ?

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Cebulj napisał:

Panowie vo myśli i o pracy kontrolera jakości na produkcji

Przeyebane, wg statystyk kontrolerom jakości na produkcji żony najczęściej rogi przyprawiają, większość zdrad z cyganem

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, deSilva napisał:

A co zmieni jak on zażąda z1500 albo 2000 zł za dzierżawę, a Piotrek weźmie sobie dopłaty, to już nie będzie paranoja, bo Piotrek ma dopłaty?

Też paranoja 

Jestem w Radomiu w obi przed drzwiami złożyć reklamację to świata nie widać tak dopierdziela śnieg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Też paranoja 

Jak paranoja? no chyba nie żądasz żeby Ci ktoś za darmo oddał ziemię w dzierżawę?   :P Jak się bambry biją o nią i tyle płacą, czyli mają zysk jeszcze na tym.   :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dsbh napisał:

Ile Cię wyszło na hektar i od czego ubezpieczyłeś ?

Standard, grad , wjater, deszcz nawalny i ogień

100zł = 10000zł 

Z ha to nie miarodajne bo to idzie z ilość t i ceny za t na jaką  ubezpieczysz hektar.

Inna stwka za plon 4 t a inna za10 t z ha

No ale 24 zł za ha wyszo.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Thanks 1
Opublikowano

Są regiony gdzie płacą, się biją i na granicy opłacalności jadą a 30 km dalej żeby ktoś ziemię obrobil to połowa dopłat dla uprawiających. 

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Standard, grad , wjater, deszcz nawalny i ogień 100zł = 10000zł  Z ha to nie miarodajne bo to idzie z ilość t i ceny za t na jaką  ubezpieczysz hektar. Inna stwka za plon 4 t a inna za10 t z ha No ale 24 zł za ha wyszo.

W jakiej firmie? czyżby poczta?

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ubezpieczałeś zboża na nowy sezon 2021

Ja tak 100% 

nie. suszowego nie dają, to po co? 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Przeyebane, wg statystyk kontrolerom jakości na produkcji żony najczęściej rogi przyprawiają, większość zdrad z cyganem

mnie to raczej nigdy nie bedzie dotyczyc

Opublikowano
58 minut temu, deSilva napisał:

Jak paranoja? no chyba nie żądasz żeby Ci ktoś za darmo oddał ziemię w dzierżawę?   :P Jak się bambry biją o nią i tyle płacą, czyli mają zysk jeszcze na tym.   :P

Ja chciałem przez miedzę wydzierżawić to mi zaśpiewał dopłaty plus podatek rolny plus 500 za ha po znajomosci to mu powiedziałem niech sam ryje dalej

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ja chciałem przez miedzę wydzierżawić to mi zaśpiewał dopłaty plus podatek rolny plus 500 za ha po znajomosci to mu powiedziałem niech sam ryje dalej

Przez miedzę brał bym od razu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

W jakiej firmie ubezpieczałeś? i z dopłatami?

44 minuty temu, Bananek napisał:

W jakiej firmie? czyżby poczta?

W germańskiej concordi

Tak z dopłatą państwa.

28 minut temu, pafnucy napisał:

nie. suszowego nie dają, to po co? 😉

Ubezpieczaj na wypadek gdyby były burze gradowe.

Ja też nie czekam suszowego ale ubezpieczyć to podstawa gdyby grad wytłukł to za co żyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Z kiedy te statystyki? Pierwszy kwartał 2021? Bo w 3 kwartale 2020 to na pierwszym miejscu odnośnie zdradzanych przez żony byli kurierzy. Na drugim operatorzy wózków widłowych po ekonomii.

Przed chwilą śnieg sypnął. Kilka minut, ale nic nie było widać. Zimno cały dzień i ciemno. 

• Haha 3
Opublikowano

Byłem dziś w PZU i jeszcze nie ubezpieczają, jedynie te hektary które jesienią były ubezpieczone to są premiowane i mogą się załapać na dofinansowanie.

Na pozostałe ha zgłosiłem chęć ubezpieczenia. Podane działki plon i cena za tonę. Jak ruszą ubezpieczenia to według kolejności zgłoszenia.

Rysiu jaki wariant ubezpieczenia, franczyza udział własny?

Opublikowano
27 minut temu, Kallina86 napisał:

Z kiedy te statystyki? Pierwszy kwartał 2021? Bo w 3 kwartale 2020 to na pierwszym miejscu odnośnie zdradzanych przez żony byli kurierzy. Na drugim operatorzy wózków widłowych po ekonomii

Tak, tez czytałem te statystyki, na trzecim miejscu suwnicowi

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v