Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko że roślina pobiera tez więcej substancji i wieksze ryzyko fito. Herbicydy tylko solo.

3 minuty temu, 6465 napisał:

@szymon09875 obrobiliście tych bałorów? Wolne teraz czy znowu szykuje się delegacja;?

Narazie wolne, ale cos wisi w powietrzu jeszcze. No i po zytach ale to tylko kolo 100 ha ma byc.

Edytowane przez szymon09875
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

@szymon09875 obrobiliście tych bałorów? Wolne teraz czy znowu szykuje się delegacja;?

Gdzie to pszenżyto ? Zajadę odbiorę 

20210513_172728.jpg

Opublikowano

Dlatego dawka herbicydu powinna być zmniejszona o 20 %A nawet 30% mniej  .w zeszłym roku pszenżyto dawka na 5 h lancetu poszła na działkę 6,7 i zboże było czyste.

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

To ze 2t będzie za dużo jeśli normalnie obrodzą

Kup sobie cielaka 😜 zyskiem będzie kupeczka  gnoju 🤭

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Gdzie to pszenżyto ? Zajadę odbiorę 

20210513_172728.jpg

O panie Łowicz ☺  na Kutno będziesz jechał? Tobie to nie powiem,  bo ciebie i @gregor1284 to strach do samotnej kobiety puścić. 😀

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Tobie to nie powiem,  bo ciebie i @gregor1284 to strach do samotnej kobiety puścić.

Do nie samotnej też pewnie :D

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

O panie Łowicz ☺  na Kutno będziesz jechał? Tobie to nie powiem,  bo ciebie i @gregor1284 to strach do samotnej kobiety puścić. 😀

A co głodne samce 🤔

Tyn z tira podobno kasy ma to chyba przy trasie coś zaliczy 🤭

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

To ze 2t będzie za dużo jeśli normalnie obrodzą

To ja tu widzę dwa wyjścia- handel lub hodowla. Bo wyrzucanie do pola z powrotem to lepiej za darmo oddać komuś przy takiej ilości.

Opublikowano

a myslicie ze w krakowie jest lepiej ???jedyne co mialo smak to dzemik w pudelku.woda z dystrybutora na korytarzu zawsze ktos na chodzie przyniosl, ale w szpitalu jakos speclanie glodny nigdy nie bylem , corka mieszka 500 m od niego wiec codzienie jakies przekaski byly..IMG_1620800918660.jpg

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Pierniczony yaris. Próbę przechodzi ile LPG to spali, ja załapie 10l to idzie w swiat

Trza było wziąć ze dwie zgrzewki stamtąd 🤔

Woda z cukrem i octem! 

jakim cukrem ?? sam ocet cukier na kartki wiec szkoda do pola, banka 20 z mleka,zimna woda ze studni ,schowac w trawie i pol dnia moza snopki wiazac albo siano grabiami przewracac......

55 minut temu, Rolnik200598 napisał:

@jacus Dudniało gdzieś w oddali ale nie jakoś specjalnie. 

a rzeczywiscie od strony wadowic przyszla pompa

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

a myslicie ze w krakowie jest lepiej ???

a nie wiem. ale np w Lublinie w zupełności mi wystarczało.

może zależy od apetytu? 🤔

Opublikowano

Zależy od szpitala,  w poprzednim co byłem było żarcie lepsze i dużo, a tu słabe i mało. 

17 minut temu, Ursus932 napisał:

A co głodne samce 🤔

Te przy drogach to się zdarły i zestarzały,  jak jeździłem to młodego narybku nie widziałem. Same stare ku......

Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

A co głodne samce 🤔

Nie ta liga☺

Opublikowano

Zofija kłosy rozwija... żyto dziś odwiedziłem, do pasa mi sięga. Jeszcze w niedzielę jak gadałem z sołtysem to pytał jaka wysokość to mu mówię, że delikatnie za kolano. Poszło w górę jak dzikie za te kilka dni. Patrz @DANDYS

IMG_20210513_175210.jpg

Opublikowano

wczoraj patrzyłem, to u nas ni widu kłosa. może za tydzień.

Opublikowano

to nie za wiele. jednak opóźnione w polach odrobinę wszystko w tym roku.

1 minutę temu, Bananek napisał:

tu jeden na dwa hektary znalazłem.

Opublikowano
pafnucy napisał:

to nie za wiele. jednak opóźnione w polach odrobinę wszystko w tym roku.

1 minutę temu, Bananek napisał:

tu jeden na dwa hektary znalazłem.

Pojutrze (na Zofii) będzie ich o wiele więcej.

Opublikowano

śniegu nie widzial?

kurna, u mnie pszenżyto cóś mi przypala....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v