Skocz do zawartości

Zakup ziemii czy maszyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy warto inwestować w ziemię po 30 tys czy szukać dzierżaw po 1000 zł plus dopłaty. Generalnie jak rozwijać gospodarstwo ok 40 ha z lekkim długiem na ziemie. Czy może wpakować kasę w nowe maszyny by żyć wygodniej

Edytowane przez VIz
Opublikowano
VIz napisał:

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy warto inwestować w ziemię po 30 tys czy szukać dzierżaw po 1000 zł plus dopłaty. Generalnie jak rozwijać gospodarstwo ok 40 ha z lekkim długiem na ziemie. Czy może wpakować kasę w nowe maszyny by żyć wygodniej

Może lepiej jest zadbać o to co się już ma, na co więcej ziemi? Ja bym szedł w wymianę parku maszynowego.

Opublikowano

Chodzi o to ze za 10 lat 40 ha i tylko typowa produkcja roślinna to może być za mało to raz. A może rynek usług będzie większy że nie będzie się opłacało większość wynajac

Opublikowano
4 minuty temu, ziutekmarcin napisał:

A ja bym ogrodził i zrobił pastwisko. O ile w jednym kawałku. Tylko traktor z turem i jakąś przyczepa. I możesz iść na etat extra

I co trzymać na tym pastwisku. To od ilu hektarów można żyć z produkcji roślinnej? 

Opublikowano
4 minuty temu, ziutekmarcin napisał:

Ja zaczynam na wiosnę z bydłem oraz swiniami. Tylko na kiełbasy. Za dobry produkt dostaniesz dobra cenę. 

Super pomysł. Jak się znasz na tym to ok

Opublikowano
6 minut temu, hardkor113 napisał:

Wszystko zalezy od tego jak sytuacjia wyglada obecnie.Te 40 ha to twoje czy dzierzawy?Jakie masz maszyny?

Moje cześć pod kredytem. Mam 60 opryskiwacz i rozsiewacz wszystko leciwe ale kupy się trzyma reszta usługi. Szukam traktora. Czy czekać na prow? Używany Zachodni? Może być miną. Ursus ciężki? Do przeżycia ale minusy znacie

Opublikowano
55 minut temu, ziutekmarcin napisał:

Ja zaczynam na wiosnę z bydłem oraz swiniami. Tylko na kiełbasy. Za dobry produkt dostaniesz dobra cenę. 

Dobra kasa jak się robi po cichu. Jak zrobisz to na legalu czyli  spełnisz wymogi narzucone przez sanepid i zapłacisz daninę państwu za handel przetworzonymi produktami rolnymi  to już tak kolorowo nie jest. A gdzie jeszcze decyzja środowiskowa i utylizacja odpadów.

Opublikowano
2 minuty temu, ziutekmarcin napisał:

osobiście na 40 ha to możesz kupić belarusa. ursusem to masakra będzie. zachodnie koszty exploatacyjne ogromne. ja za kilka lat planuje belarusa ale nowego. 

Dobrze ale nowy belarus ok 130km to 140 netto 

Opublikowano
2 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Dobra kasa jak się robi po cichu. Jak zrobisz to na legalu czyli  spełnisz wymogi narzucone przez sanepid i zapłacisz daninę państwu za handel przetworzonymi produktami rolnymi  to już tak kolorowo nie jest. A gdzie jeszcze decyzja środowiskowa i utylizacja odpadów.

tak zgadza się. ale nie majac kredytów ładnie można na tym wyrzyć. poza tym dalej da się coś na lewo. no i poza tym zobacz jak sobie radzą nawet te mneijsze zakłady przetwórcze a robią z dziadostwa jeszcze gorsze dziadostwo.

3 minuty temu, VIz napisał:

Dobrze ale nowy belarus ok 130km to 140 netto 

tak ale używany zachodni to bez 50-60 nie podchodź i ile władujesz w niego przez pierwszy rok? masę. nowe sprzęty warto kupować jeśli nie mają zbyt dużo elektroniki oraz najważniejsze. sprzęt musi być pod dachem i dbać o niego.

Opublikowano

Wyżyć *

Co do reszty to po cichu się da dopóki nikt się nie dowie - a US, Sanepid i Powiatowa Weterynaria bardzo lubią takie szopkowe "zakłady przetwórcze" - niech się jedna z tych instytucji dowie o tym to leżysz i kwiczysz i szukasz etatu żeby zarobić na kary i na wyżycie.

Siądź i sobie policz ile trzeba żeby to robić na legalu i jakie są kary i czy warto podejmować ryzyko.

Opublikowano

tak wiem o tym. myślimy postawić budynek z prawdziwego zdarzenia by to robić. ubojnia, chłodnia oraz jakieś przetwórstwo. wiemy że koszty spore ale jestem dobrej myśli. w połowie stycznia mamy spotkanie na ten temat z osobą co zna wszystkie wytyczne itp

Opublikowano

Zawsze można się ratować jakimiś usługami a jak przestanie się opłacać to ziemię można wydzierżawić i łykać dopłaty a sprzętu raczej nie wykorzystasz nawet na usługi jak nie bedzie wydajny i solidny

Opublikowano

dokladnie. musi mieć coś lepszego. ja mam nieco ponad 30 ha łąk ale aktualnie w dzierżawie ale na wiosne ja już zaczyna gospodarzyc ale mam MF z początku tego wieku i juz można jako tako robic

Opublikowano

Jak masz 40ha i tylko c360.  To najlepiej oddaj w dzierżawę jak piszesz że u was czynsz 1000zl. + dopłaty.  40000+36000 dopłaty masz 76000zl rocznie. I idź na etat.  

Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał:

jak masz mozliwosc kupna ziemi po 30 tys i nie jest to 5 6 klasa to bym sie nie zastanawial tylko kupowal z glowa ziemie

Tylko wtedy zostaje zakup polskiego Ursusa i to przez kilka lat będzie trzeba nim ryc. Nade wszystko dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez daroo9876
      Jaka jest prowizja za udzielenie nowego kredytu preferencyjnego 1% w waszych bankach? W BNP powiedzieli mi że prowizja u nich jest aż 2 %. Czy w każdym banku jest jednakowa czy tylko oni mają taką kosmiczną stawkę? Przy takiej prowizji i krótkim okresie niskiego oprocentowania ten kredyt nie wychodzi tak dobrze. 
    • Przez bamberszol
      Witam. 
      Po zakonczeniu toksycznego związku place alimenty na córkę ( niecałe 3 latka) 800zl plus zawsze jakaś wyprawka. Moja była partnerka  (nie mieliśmy ślubu) nie pracuje bo twierdzi że wychowuje malutką mieszka u swojej matki. Dowiedziałem się że złożyła wniosek da sądu o podwyższenie alimentów. Utrudnia mi widzenia z córką nie mogę jej zabierać na weekendy. Oczywiście córkę widuje co dwa tygodnie. Mam ok 130 km w jedną stronę do niej.  Dojazdy kosztują mnie miesięcznie ok 1000 zł ( autostrada bramki+ paliwo). Czy była partnerka ma prawo aby rządac odemnie alimentów np 2000 zł. Dodam że chodzę do pracy na etat a pola ( glownie żyto i pszenżyto)uprawiam po godzinach. Pozdrawiam
    • Przez PawełG
      Cześć wszystkim!

Wszedłem w posiadanie gruntów rolnych, ale jestem zielony w tym temacie i chciałbym się zorientować co jest możliwe, a co nie.
      Grunt, którego sprawa dotyczy to ok 10 ha pola. Obecnie dzierżawionego, uprawiana jest na nim kukurydza.
      Gleby to w połowie 4A pglp.gs (żytni bardzo dobry, bielicowe i pseusobielicowe, średnie), a w połowie 6Bw pgl.pl (żytni słaby, brunatne wyługowane i brunatne kwaśne, piaski luźne).
      Ponadto na terenie (poza 10 ha) stoją budynki gospodarcze, kilkaset m2, w których dzierżawca trzyma swoje maszyny. To dość duże i wysokie budynki (zmieszczą się nawet i ze 3-4 kombajny).
      Teren znajduje się w województwie łódzkim.

Czy ktoś byłby mi w stanie powiedzieć, czy taki teren jest trudno, czy łatwo wydzierżawić? Czy taka dzierżawa trwa zwykle rok, dwa, czy bardzo długo? I o jakich kwotach możemy mówić przy takich 10 ha + budynkach? I gdzie się zwykle szuka dzierżawcy na taki teren?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Nie oczekuję detali - tylko jakiejś podpowiedzi mniej więcej, bo nie mam bladego pojęcia o temacie.

Bardzo wam dziękuję z góry!
    • Przez Cineek
      Witam serdecznie,

Nadeszła niezbyt przyjemna dla mnie chwila - zapadła decyzja o budowie pewnej drogi 7 metrowej odciążającej pobliskie miasto. Wiadomym jest że będą też robione ronda, zjazdy i drogi dojazdowe do pobliskich pól.
      Na moje nieszczęście na odcinku ok. 800m będzie to przecinać w sumie 4 działki, jak pewnie zdajecie sobie sprawę długie proste pola zamienią się w krótkie nieforemne kawałki co znacznie utrudni przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych.

Pytanie do osób które miały z tym do czynienia, jak wyglądają procedury związane z wykupem takiej ziemi?
      Obecnie są już tam zasiane zboża / rzepak. Na razie cisza ze strony miasta / powiatu i województwa, z mediów można się dowiedzieć że budowa może się rozpocząć w każdej chwili.
      Jakie kroki mogę podjąć i jakie rady w związku z tym mają osoby które już przerabiały ten temat ?
      Nie ukrywam że trochę mnie to przeraża...

Pozdrawiam

• Przez Agrotroj
      Witam. Jakie są obecnie stawki za wynajem miejsca pod słup reklamowy? Baner powiedzmy 4*2m przy drodze ekspresowej
  • Dodaj nową pozycję...
v