Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na poczatku chce podkreslic, ze nie wiem czy to dobry dzial, dlatego wrazie czego prosze o przeniesienie.

Prosil bym wac o pomoc bo jestem troche ciemny w tych sprawach, zaczne wszystko od poczatku. Ile mlody rolnik dostaje pieniedzy na rozwoj gospodarstwa i co mu sie nalezy, czy to zalezy od wielkosci gospodarstwa , czy MUSI inwestowac w nowe maszyny itp. z tych pieniedzy? Narazie chodze do LO (niestety w mojej okolicy niebylo jakiejs szkoly zwiazanej z gospodarka)i czy zeby przejac gospodarstwo po tacie musze isc na jakies studia z tym zwiazane czy moze przejsc przez jakis kurs?

Mam nadzieje ze mi odpowiecie na te pytanie. Trochę wstyd ze takich żeczy sie nie wie ale kto pyta ten nie błodzi.

Opublikowano

dokładnie to 75tys złotych. 75% tej kwoty musisz wydac i na rozwoj gospodarstwa i mieć na to faktury. mozesz kase wydac na maszyny nie starsze niz 5 lat oraz na zakup ziemi jak zakładanie roznych upraw oraz budowe obiektow inwentarskich ale sa scisle okreslone jakie.musiz miec wyksztalcenie riolnicze...jesli nie masz mozesz w ciagu 3 lat je uzupelnic

Opublikowano

I te maszyny to chyba niezakupione ze środków unijnych.

A co do wykształcenia to technikum rolnicze, bądź jakieś związane z rolnictwem studia.

Co do wielkości gospodarstwa, to podobno ma wejść w życie przepis, zgodnie z którym masz je powiększyć do wymaganej wielkości w ciągu 3 lat (średnia krajowa bądź wojewódzka). Ostatnio w agrobiznesie o tym mówili.

A pieniądze to prawie na co chcesz, oczywiście musi to byc związane z gospodarstwem: sprzęt, wyposażenie, zwierzęta, poleitp

Opublikowano

Witam.pozwole sobie dołączyć pewne pytanie do tego tematu.czy żeby skorzystać z tej dotacji to musze być ubezpieczony w krusie?

[/quodopiero jak otrzymasz pozytywną decyzje o przyznaniu pieniążków, dopiero wtedy załatwiasz formalności, krus, przepis ziemi, itp.

Opublikowano

no dobra a jak ma się ok 50ha to ile by się dostało kasy na młodego rolnika?

I czy można za tą kasę np : dobudować oborę i dokupić krów? Można takie coś zrobić ? :)

No maszyny i ziemie to wiadomo że można kupić :)

Opublikowano

wysokość premii nie zależy od pow gospodarstwa wszyscy dostają 75 tys i możesz za te pieniądze dokupić krowy jak i dobudować oborę tylko na wszystko musisz mieć faktury.

Opublikowano

A przy okazji się spytam czy technikum rolnicze wystarczy żęby dostać tą premię ?No i ta średnia województwa to musi być moje własne pole czy może być dzierżawione?Bo PROW dostaje się 50tysięcy tak.

Opublikowano

Jeśli dostane młodego rolnika to mogę prowadzić dodatkową działalność pozarolniczą(chodzi mi o usługi rolnicze)75% wydał bym z godnie z przeznaczeniem na gosp. tylko czy mogę jednocześnie prowadzić tą działalność będąc jeszcze w okresie 3 lat po przyznaniu premii.Czy ktoś zna odpowiedz na to pytanie??Czy ktoś też się interesuje tym problemem??Proszę o odpowiedź!

@Bizonlove-musisz mieć ukończone np. technikum rolnicze ale ze zdanym egzaminem zawodowym(chodzi o dyplom!)Chyba że to uzupełnisz w ciągu trzech lat od-przyznania premii!Jeśli chodzi o to czy dzierżawy od prywatnych rolników też będą w chodzić w grę to jeszcze nic nie wiadomo(chodź słyszałem takie spekulacje że i to zaakceptują)Nie wiem o co ci chodzi z tymi 50tyś ale tyle można było dostać premii do roku 2009!

@BocianeX napewno musisz być pełnoletnim! :)

@rafal09086 a jeśli chodzi o wrzesień to pewnie Oni sami tego nie wiedzą!! :)

Opublikowano

tylko ja nie moge zrezygnować z ZUSu

To jest wlasnie wymog ktory chyba najbardziej ogranicza jesli chce sie skorzystac z MR. Szkoda ze osoba przejmujaca gospodarstwo juz na wstepie musi sie utrzymywac z samego gospodarstwa i nie moze nigdzie sobie dorobic, bo trzeba byc na KRUSie przez 3 lata.

Opublikowano

A ile wynosi ta średnia wojewódzka

Zalezy z którego województwa jestes jesli sr. wojewódzka jest mniejsza od krajowej wtedy liczy sie śr. krajowa ktora wynosi 10.15 ha :D

Opublikowano

tak, może być. Ja właśnie też staram się o MR i wymagano świadectwo ukończenia szkoły, bo jak powiedziała kobieta w Agencji - liczy się to, że przez te 4 lata trwania technikum miałeś kształcenie w kierunku rolniczym. A czy zdasz, czy nie egz. na Technika, to nie ma znaczenia dla nich akurat. Swoją drogą - nie jest aż taki trudny ten egz;)

Opublikowano

A wyjezdzając do pracy za granice zagraniczny pracodawca informuje polską placówke zus ze zostałem zatrudniony u niego?No bo jesli nie to chyba nie ma problemu z podjęciem pracy za granica,orientuje sie ktos w tych sprawach?

Opublikowano

w kwietniu skończę 18lat jestem w 2 klasie ZSZ-m rolniczej jak myślicie kiedy mógłbym załatwiać MR chciałbym jeszcze skorzystać z dofinasowania do ciągnika ile teraz % wracają czy te pieniądze z MR mogę przeznaczyć na zakup z PROW