Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W zeszłym roku miałem na IV, jeśli pogoda sprzyja, będzie po kilka-kilkanaście strąków z nasionami to możliwe, gorzej jeśli susza przypadnie na okres kwitnienia i zawiązywania strąków. Dalbor dobrze wypada od wielu lat w Coboru, u mnie się sprawdza.

Opublikowano

Ja miałem posiany żółty perkoz jakieś 160 kg na ha a wydał 1200kg plus że 250 kg zostało na polu przez legi po lipcowych burzach a stanowisko lux pszenżyto rośnie jak szalone na 6 klasie..więc jak kto tam uważa tak robi..

• Like 1
Opublikowano

Jeśli pole jest blisko lasu i są sarny i łosie to istny paśnik na polu się robi w tym wypadku gorzki był by lepszy że jego chyba nie zjedzą.. kawałki na których sieje poplony to myśliwi by ubili sporo sztuk bez chodzenia po lasach..

Opublikowano
alvaro2 napisał:

czy dziczyzna przy słodkim to faktycznie duże straty powoduje?

Mam dużo lasów w najbliższej okolicy,łubin słodki zasiałem raz zwierzyna zjadła cała plantacje od tej pory tylko gorzki.

Opublikowano

W tym roku zbyt na łubin będzie większy bo wymóg ekoschematów wejdzie i ludzie będą musieli siać coś strączkowego a nie tylko zboża.. ja wszystko w poplony wysiewam..

Opublikowano

Jeszcze trochę to z tym wszystkim wyjdzie niezły Meksyk ekoschematy ekologia wojna i głód.. za dobrze się żyło to do biedy chcą doprowadzić wielcy tego świata..

Opublikowano
Uszek1988 napisał:

alvaro2 napisał:

czy dziczyzna przy słodkim to faktycznie duże straty powoduje?

Mam dużo lasów w najbliższej okolicy,łubin słodki zasiałem raz zwierzyna zjadła cała plantacje od tej pory tylko gorzki.

U mnie zjadły cała plantacje,jedyny sieje łubiny w okolicy.

Opublikowano
Dnia 7.11.2022 o 19:02, Sylu93 napisał:

A skąd jesteś? Bo u nas na Podkarpaciu nie słyszałem żeby był jakiś skup łubinu

Kujawsko-pomorskie, prawdziwe interesy z łubinem zaczynają sie przy minimalnej ilości 24t i więcej i znalezieniu kontrahenta z Holandii, spotkałem się z cenami ok 3zł kg

Opublikowano
Dnia 7.11.2022 o 13:21, Przemq napisał:

W tym roku zbyt na łubin będzie większy bo wymóg ekoschematów wejdzie i ludzie będą musieli siać coś strączkowego a nie tylko zboża.. ja wszystko w poplony wysiewam..

to jak w poplony wysiewasz to do kiedy trzeba zaisac łubin i po jakim stanowisku , bo po rzepaku zasiałem łubin powschodziłładnie i pozniej rzepak przydusił go , a po zbozu tez przydusi łubin ? bo chce na poplony siac bo mam swój nie reglonowany a azot drogi to poplonów nasieje 

Opublikowano

Najlepiej po życie lub pszenżycie bo po owsie łubin ma ciężko i jakby go wypiera.. w przyszłym roku spróbuję zrobić podorywkę i na świeżą ziemię go posiać w poplonie bo łubin potrzebuje wilgoci żeby skiełkować a w rzysko jak jest sucho to marnie to wygląda tylko jak deszcze padają to jest ok..

Opublikowano
Dnia 28.07.2022 o 08:38, drobny napisał:

Na antratkozę 150g tebukonazolu.Na jednoliścienne nic nie dawałem,aa i bez grama nawozu.Postoi na słońcu 2 dni to samo się dosuszy 😉

jestes jeszcze?

tego tebu to ile na ha? 1litr? jaki srodek z tej grupy śor polecasz?