Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie kiedy sialem, ale jakos końcówka marca. Potem powschodzilo i zaraz przyszły delikatne przymrozki i łubin ścięło równo. To co odbiło nie nadawało sie do koszenia, 60 arów skosilem z ciekawosci bo dla kombajnisty to byl przejazd 10 minut w te i z powrotem. Ukosilem z tego kawałka 3 worki łubinu żółtego pomieszanego z zielskiem pół na pół. 

Opublikowano

Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije 😂 Ja kiedyś miałem żółty zasiany na początku marca, i potem nawet chyba lekki atak zimy był ale on bardzo długo wschodził i był bardzo równy i całkiem nie zły bo siany na ugorze. W następnych latach siany w późniejszych terminach już nie dawał takich plonów. A teraz pytanie Lubin wąskolistny jest mniej czy bardziej wrażliwy na przymrozki? Bo groch to znam i sialbym nawet za tydzień gdyby obeschlo 😅

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Krótkotrwałe przymrozki to do -8 łubin wytrzyma ale to jedna dwie noce a nie cały czas

U znajomego łubin wymarzł przy -2 naszczęście namówiłem go wcześniej na ubezpieczenie kombajnem nawet nie wjechal w pole. Ale był bardzo zadowolony bo dostał kase z ubezpieczenia i suszowe. 

Lepiej siać łubin jak jest troche cieplej bo 3 lata temu posiałem wcześniej późnie oprysk afalonem i 5 dni przymrozków zarósł chwastami i nie było co kosić. 

Opublikowano

Osobiście sieje jak się da wjechać w pole i nie zapowiadają przymrozkow czyli zazwyczaj po 15-20 marca u mnie. W tym roku nawet jak się będzie dało wjechać koniec lutego początek marca to u tak raczej poczekam do tego 15 .

Opublikowano
Dnia 2.02.2020 o 23:45, Dawid727 napisał:

A ja panowie w zeszłym roku zainwestowałem 5 tysi w materiał siewny kwalifikowany lubinu i gdyby nie dopłata do strączkowych to bym na 0 nie wyszedł. Kupiłem karo- z 70 arów dostałem tonę przeczyszczonego ziarna, żółty mister 1.5ha dalo 350 kg, ten był najdroższy prawie 4tysie netto tona, heros i dalbor zostały skoszone z pozostałymi odmianami które były ze swojego ziarna siane, regent i borygina. Pomieszałem wszystkie 4 odmiany, wyczyściłem i będę robił eksperyment, zasieję taka mieszankę odmian jakieś 220kg/ha i zobaczymy co z tego będzie. Któraś z odmian musi się udać. 😁

Gratuluję .Jeżeli masz za dużo kasy daj na kościół .Odmiana borygina jest do kitu i się osypuje .

To samo Zeus ... też mocno się osypuje.

Opublikowano
16 minut temu, RafaKdziela napisał:

Gratuluję .Jeżeli masz za dużo kasy daj na kościół .Odmiana borygina jest do kitu i się osypuje .

To samo Zeus ... też mocno się osypuje.

Co masz sprawdzone co się mało obsypuje z wąskolistnych ? Gleby 4-5. 

Opublikowano

ja będę siał w kwietniu łubin, też byłem z tych wcześnie siejących, coś jest w tych łubinach że lekkie mrozy , przymrozki nie tyle potrafią wymarznąć plantacje ale wydaje mi się że uszkadzają i łubin ciężko się zbiera po tym, w zeszłym roku w maju siałem, jak pszenica już się wykłosiła , musiałem talerzować kawałek pszenicy i zasiać łubin bo za mało miałem efa, i kurcze zdążył dojrzeć do koszenia, bez oprysku chwastów nie było, może dlatego się udał bo do maja straszna susza była a cały maj padało, a od czerwca do dziś znowu susza , podsumowując nie będę się spieszył z sianiem 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.01.2020 o 13:24, RafaKdziela napisał:

@KlimekPL.

Siew ok 20 marca zestawem agromasz sn300 na głębokość ok 7 cm .Rostaw fabryczny redlic.Nawożenie polifoska 6- 250 kg/ha.Z jesieni wapno węglanowe ok 5 ton na ha .Na chwasty Stomp aqa w dawce maxymalnej .Na początku kwitnienia oprysk na  antraknozę Gwarant 500sc dawka wedle zaleceń i tyle.Norma wysiewu 270kg /ha.Łubin mam w galerii .Był bardzo gęsty i w pierwszej fazie kwitnienia antraknoza się pokazała .Zabieg na tyle skutecznie pomógł ,że nie było strat .Fakt susza była ,ale widać łubin dał rady .Ziemia 4a/b klasa taka mozaika.Wysokość ok 70cm .Po żniwach zasiałem poplon w ścierń grykę i facelię przed łubinem  zdjęcie też mam w galerii.

Łubin ...nasiona nie były niczym zaprawione .Nasiona były 2 rok po centrali .Siałem na poplon trochę tych nasion z mojego siewu to w grudniu jak orałem miał wysokość ok 80cm i kwitł na niebiesko .

Uważam ,że tej odmiany nie można mniej siać jak 250kg.A to dlatego ,że będzie zbyt słaby łan i chwasty zrobią swoje ...wtórne zachwaszczenie .

ja miałem w roku 2019 ROLAND dał na 5 klasie 3,6t  co jak na ta suszę rewelacja, ale siany na samym poczatku kwietnia ja ktylko dalo sie wjechac bodajze 5 marca dostał 2 dni temp. po -6C jak był na wierzchu i nic nie zaszkodziło, a z tego to mi wiadomo to łubionowi aby plonował wskazana jest 3 dniowa ujemna temp do -5 ok. aby przeszedł jarowizacje 😄

Edytowane przez Bolek96
  • Haha 1
Opublikowano

Ta łubinowi potrzeba minusowa temperatura. Jak już wspomniałem mój łubin źle przyjął ujemną temperaturę.

Na pewno miałeś ten łubin na 5 klasie? Na pewno miałeś susze? Te 3,6 tony w takich warunkach brzmi jak sajens fikszyn

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ta łubinowi potrzeba minusowa temperatura. Jak już wspomniałem mój łubin źle przyjął ujemną temperaturę.

Na pewno miałeś ten łubin na 5 klasie? Na pewno miałeś susze? Te 3,6 tony w takich warunkach brzmi jak sajens fikszyn

na pewno no moze z 25a było 4b, szkoda, że zdjęć nie mam poludniowa wlkp. Sam wuja co pracuje w stacji doświadczalnej mowił że nawet takiego łubinu na poletkach nigdy nie mieli, ziemia w bardzo dobrej kulturze.

Rok temu miałem żołty ale na 6 klasie to dal 800kg z ha

Edytowane przez Bolek96
Opublikowano

800 kg tez nie najgorzej jezeli jedynym nakładem był siew. 

Nie wiem, na chwilę obecną te magiczne plony łubinów to dla mnie jedynie marzenie, na razie chciałbym osiągnąć skuteczne odchwaszczanie aby łubin był czysty do żniw 

Opublikowano
5 minut temu, KlimekPL napisał:

800 kg tez nie najgorzej jezeli jedynym nakładem był siew. 

Nie wiem, na chwilę obecną te magiczne plony łubinów to dla mnie jedynie marzenie, na razie chciałbym osiągnąć skuteczne odchwaszczanie aby łubin był czysty do żniw 

w 2019 pryskałem jeszcze srodkiem z zapasow z poprzedniego roku, ktory był skuteczny, w 2020 bedzie musiał być boxer z mieszanina podajze stomp 😄

Opublikowano

Gdyby byla woda to mozna cos nakosic. W 2018 plon byl jako taki nawet bo dostal troche deszczy na kwiat. Na 6 klasie co by nie robil lubin i tak jest 5x mniejszy jak na 5 czy 4. Lubin poszukiwany oglosilen po 1.5zl to poszedl w 24godz i jak bym mial jeszcze z 2t to tez by poszlo od reki. Co to unia z chlopami robi.  

Opublikowano
czesio200 napisał:

Gdyby byla woda to mozna cos nakosic. W 2018 plon byl jako taki nawet bo dostal troche deszczy na kwiat. Na 6 klasie co by nie robil lubin i tak jest 5x mniejszy jak na 5 czy 4. Lubin poszukiwany oglosilen po 1.5zl to poszedl w 24godz i jak bym mial jeszcze z 2t to tez by poszlo od reki. Co to unia z chlopami robi.  

jaki po takiej cenie sprzedawałes?

czesio200 napisał:

jaki po takiej cenie sprzedawałes?

Opublikowano

Za łubin na tą chwilę 1,7 do 2 zł wołają. 

Miałem w grudniu zamówionego Oskara po 1,1 , 1,8t ale gość nie chciał wysłać i zrezygnowałem. Nie chciało mi się jechać 350km. Teraz po 1,8 na pewno bym go odsprzedał.