Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Miał ktoś łubin Oscar, jak to rośnie bo myślę kupić na poplon z uwagi na drobne nasiona.

Opublikowano

Olx to ja mam na blachę wykuty od przeglądania😁

Akurat ten gość robi wysyłkę na cały kraj i ma około 150 ogłoszeń z lokalizacją w całej Polsce. 

Znalazłem 100km od siebie ale nie oczyszczony i lekko miejscami przypleśniały, więc nie zaryzykuję bo może być zagrzany bez zdolności kiełkowania.

Chyba zdecyduję się na karo. Potrzebuję na poplon. Oskar ma małe nasiona to mniej kg na hektar. Karo jest grube.

Z innej beczki. Czy zdecydowalibyście posiać Karo w rok ugorowaną, mocno zaperzoną glebę klasy 4b i 5? 

Spodziewana bardzo niska zawartość składników i niskie ph.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie o to chodzi czy ktoś miał podobne stanowisko i urosło przynajmniej 1 - 1,3t. Podaję taki tonaż bo to gwarantowało by mi minimalną opłacalność.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

z łubinu nic nie bedzie. łubin urosnie na kiepskich klasowo glebach ale w dobrej kulturze . jak masz mozliwosc siej kukurydze dobry oprysk na chwasta i bedziesz mial wyczyszczone pole. a i przed siewem musisz wytepic drutowce np dursbanem

Opublikowano

Kuku odpada. Jest do wzięcia od gminy 12ha za 7000 rocznie ale tylko na 3 lata.  Odpuszczę temat bo jakbym nie liczył to więcej z kieszeni niż do niej.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Z innej beczki. Czy zdecydowalibyście posiać Karo w rok ugorowaną, mocno zaperzoną glebę klasy 4b i 5? 

Spodziewana bardzo niska zawartość składników i niskie ph.

No właśnie o to chodzi czy ktoś miał podobne stanowisko i urosło przynajmniej 1 - 1,3t. Podaję taki tonaż bo to gwarantowało by mi minimalną opłacalność.

Będzie to raczej Agrest 0,6-0,8 t z ha, może 1 t z ha. Spraktykowałem taki siew.  A tak plonowała odmiana Regent. Na słabej klasowo glebie, ale już w niezłej kulturze (ph ponad 5, P,K, Mg, S średni lub wysoki poziom) łubin rośnie jednak całkiem inaczej.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Tak przypuszczałem.

A jakieś propozycje oprócz kuku na taką glebę? Chyba nic w pierwszym roku nie pokryje nakładów i czynszu?

Nie wiem jak rynek zbytu perzu bo ten do jesieni by dał niezły plon, ale nie miałem styczności ze skupem.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem czy kukurydza poradzi sobie z ph poniżej 5,0. Patrząc na opracowania to wydaje mi się, że może sobie w ogóle nie poradzić albo w tym lepszym przypadku tylko bardzo mocno obniży się plon. A na tak zaniedbanych działkach możesz zastać i ph 4,0, i wcale nie ma co się tym dziwić. W taki zaniedbały kawałek trzeba pierwsze kilka lat tylko inwestować, a jak go by trzeba było oddać po 3 latach i jeszcze w międzyczasie płacić co rok czynsz dzierżawny, to co tu dużo pisać, to jest tylko korzystne dla wydzierżawiającego. Łubiny czy inne bobowate się jeszcze głęboko korzenią, więc coś wyciągną z głębszych warstw gleby, ale taki np. groch to wcale ci nie urośnie na takiej działce (0 t z ha plonu). Żyto jest jeszcze tolerancyjne na ph <5, ale przy ph w okolicy 4,0 też to odczuje. Ale jak nie będzie mieć co jeść, a niskie ph ogranicza bardzo mocno dostępność N,P,K, Mg, S i mikroelementów nieżelaznych to i plonu nie wyda, tylko tyle że jakoś tam sobie wyrośnie i nie uschnie bez wydania plonu. Łubinów przez 3 lata z rzędu też nie pociśniesz, bo na 3 rok z zachwaszczeniem już sobie nie poradzisz (np. rdesty), nie wspominając też że i mączniak prawdziwy może się zacząć panoszyć w takiej monokulturze czy fuzaryjne więdnięcie.

Z perzem dawno się nic nie orientowałem. A i nie ma też w mojej okolicy mody na takie uprawy, stąd i nie ma dyskusji na takie tematy.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Czyli więcej zarobię nic nie robiąc bo nie stracę.  

Pierwszy przetarg był na 10tys zł/12 ha. Drugi 7tys i też zero chętnych.

Zrobią kolejny ale prawdopodobnie  bez obniżki.

Opublikowano

witam ja tam posiajem łubin Regent po ugorze i dał mi tonę nasion po ugorze  dałem pod korzeń tylko 250kg polifoska 6  i nic więcej nie robiłem bo to było na za zielenienie 

Opublikowano

Te 250kg to nie jest tylko. Dziś to już 450zł, w moim przypadku biorąc pod uwagę ewentualny czynsz to porażka. Przy umowie na 10lat inaczej bym patrzył bo roślina następcza by skorzystała.

Opublikowano

wiesz to możesz dać mniej tej polifoski  i zapraw nasiona nitraginą porządnie  a jak będzie miał już nadawał się to go dokarm mikroelementami  raz 

Opublikowano

Ja co prawda sieje łubin tylko na totalnych piachcach VI klasy. jednego roku dałem NPK i to był najgorszy łubin jaki miałem (tak rok był słaby, ale tam gdzie zostawiłem kawalek bez npk też nic gorszy łubin nie był)

Wiec wysiew NPK pod łubin jest bezsensowny no chyba, że ktoś sieje to z myślą już pod następną roślinę.

Opublikowano

wiesz zawsze się sieję z taką myślą pod roślinę zastępcza  takie myślenie jak twoje tylko degraduje ziemię  wiesz  jak się rozsiewa PkmgS to masz zawsze pewien poziom utrzymany w ziemi  łubin można siać jak najwcześniej jak tylko można wjechać w pole i nie będzie dużych przymrozków

Opublikowano

Siejesz żółty  czy wąskolistny na tych piachach? 

Sprzedajesz nasiona czy skarmiasz, jest kupiec na droższy żółty?

Opublikowano

Siałem żółty słodki, ale nic nie zbierałem, bo wszystko sarny zjadały.

Od kilku lat sieję biały gorzki materiał siewny co rok swój. Łubin w tym roku chyba najlepiej mi plonował od lat gdzie zboża prawie najgorzej (susza).

Sprzedaję w skupie odrazu mówię, że kokosów z tego nie ma tylko sieję to dla płodozmianu.

Ja praktycznie odchodzę od sztucznych NPK. Na większość działek co 2-3-4 lata wpada obornik kurzy, bydlęcy lub pomieszany.

Nie zaprawiany, brodawek na korzeniu full nawet na działce gdzie pierwszy raz był łubin. plony to zależy jak wyschnie to kombajn na paliwo nie zarobi a jak się uda to 1,5t max  na VI. Na V klasie w tym roku łubin 3x większy co za tym idzie dużo, dużo nasion więcej na roślnie tam plon mógł spokojnie być ponad 2,5t.

Opublikowano

Już nie pamiętam jak się nazywał z 5 lat już go sieję.

Aha i nie polecam siać łubinu jak najwcześniej to nie owies. U nas w polę da się wjechac koniec lutego początek marca o ile nie ma zimy a to nie termin na łubin.

Najlepiej koniec marca posiać i to jeszcze, żeby później za mocno nie mroziło, bo tylko się męczy a nie rośnie i jest gorszy od tych sianych w kwietniu.

Siałem zawsze koło 20 marca i jak mroziło to się męczył. W tym roku siany koniec marca jakoś, czy początek kwietnia, ale rok był wyjątkowy zero przymrozków w kwietniu ciepło jak w lato to łubin rósł ładnie.

Opublikowano

wsiej Agrest  łubin doprowadz pole do wysokiej kultury  w 3 i ostatnim roku umowy   ktos popatrzy   ,,dobry kawałek pola '' i na kolejny przetarg podbije  i twoja praca pojdzie na korzysc nowego dzierrzawcy  no chyba ze sie bedziecie przebijać  kto da wiecej  mi sie wydaje ze 3 lata to zamało tym bardziej ze poprzedni najemca tez z nawozem nie szalał ,  cos zniskim nakładem a zyskiem z dopłat wysokim . 

• Like 1
Opublikowano

W tym roku to u nas ludzie w kwietniu w pole wyszli.

Ale kiedyś groch 8 lutego posiałem to faktycznie się męczył 

@jarecki zdaję sobie z tego sprawę i temat odpuszczam, no chyba że czynsz do 4tys obniżą 

Opublikowano (edytowane)

Agrest12 ha. to juz sporawo i zalezy jaki dochod jestes w stanie zaakceptowac . jak masz ze 2 tyg . do kolejnego ptrzetargu pobierz ze 4 probki ziemi i zbadaj na szybko   dołozysz ze 100zł ale bedziesz wiedział ito pomoze tobie podjąć decyzje .jak masz maszyny i tu chyba najwiekszym obciazeniem bedzie kombajn  to troche inaczej koszta sie rozłozą  bo jak sie okaze ph 5 , fosforu tez moze byc na takich działkach .jeszcze tez wymogi do ETA czy jakos tak bierz pod uwage

Edytowane przez jarecki