Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bez dosuszania da radę?

Osypuje się, jaki termin zbioru, przed pszenicą czy po?

Mam jeszcze 3,5ha do ewentualnej zmiany decyzji. 

Opublikowano

Za dużo czynników wpływa zęby udzielić jednej odpowiedzi głownie chodzi  o przebieg pogody która u każdego jest inna.Mi jednego roku się osypał drugiego nie,raz trzeba   dosuszyć bo nie równo dojrzał  na jednym polu a na innym nie musiałem dosuszać. Zbiór zależy od terminu siewu i przebiegu pogody.

Opublikowano

A jakbyś miał datami operować to  jak u ciebie w tym roku wyszło?

Dużo masy daje czy raczej niski?

Opublikowano

Płn mazowsze ma ktoś jakąś fajną odmianę łubinu wąskolistnego na sprzedaż? Jakie ogólnie odmiany polecacie? Stanowisko po qq ziarnowej

Opublikowano (edytowane)

O to fajnie bo jeszcze kupa czasu na poplon z tego co się osypie.

Muszę przemyśleć temat.

Ogólnie duży problem ze zbytem, ktoś w hurcie kupuje?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

O to fajnie bo jeszcze kupa czasu na poplon z tego co się osypie.

Muszę przemyśleć temat.

Ogólnie duży problem ze zbytem, ktoś w hurcie kupuje?

Problemów ze zbytem brak i w hurcie i w detalu.

Opublikowano
12 godzin temu, Uszek1988 napisał:

W tym roku jeszcze nie liczyłem ale planuje to zrobić wiec dam znać jak się przypomnisz wiec powiem ile wyjdzie na hektar kg. do posiania.

Uprawa bez  npk na klasie ziemi V-VI głownie.Kiepskie plony bo wody brak kolego głownie.

Polówek praktycznie brak ale wiadomo ze towar do doczyszczenia przed siewem.

No widzisz a ja słyszałem i sam tego doświadczyłem niestety aplantacja była w odpowiedniej fazie do dosuszenia.

Najpierw powiedz ile tego glifosatu dajesz na ha łubinu?od tego sezonu niema już Basty Regularne i im poobne z substancją Jon dikwatu

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, stempos1980 napisał:

Najpierw powiedz ile tego glifosatu dajesz na ha łubinu?od tego sezonu niema już Basty Regularne i im poobne z substancją Jon dikwatu

Tak  jak pisałem wcześniej poszedł dikwat nie glifosat czytaj dokładnie.A ze w tym roku dikwatu nie kupisz to wiadomo lecz kto powiedział ze zapasy nie sa zrobione:):):)

Edytowane przez Uszek1988
Opublikowano

A testował ktoś dosuszanie opryskiem z saletry amonowej lub wapniowej w słoneczny dzień?

Zieloną tkankę pali jak dikwat. 

Koszt byłby mniejszy i od razu azot na rozkład resztek wprowadzony.

Opublikowano

Jaką odmianę polecacie łubinu (najlepiej gorzkiego z powodu saren) na zróżnicowaną ziemie od piachu na górce do dobrej ziemi w dołku, ph nieznane.  Łubin ma być posiany na ziarno a  sierpień/wrzesień iść na poplony więc musi być bujną rośliną

Opublikowano
6 godzin temu, marulekk napisał:

Jaką odmianę polecacie łubinu (najlepiej gorzkiego z powodu saren) na zróżnicowaną ziemie od piachu na górce do dobrej ziemi w dołku, ph nieznane.  Łubin ma być posiany na ziarno a  sierpień/wrzesień iść na poplony więc musi być bujną rośliną

Z gorzkich masz do wyboru  2 jak się nie mylę, Oskar i Karo.

Opublikowano
Dnia 20.01.2020 o 21:38, poosa21 napisał:

U mnie szedł boxer 3l+ sencor liquid 150ml. Nawet na zakładkach łubin przetrwał ale troche go przychamowało.

A jak ze skutecznością w zwalczaniu chwastów?

Czyli nie zakłóciła ta mieszanka wschodów i nie było wypaleń na zakładkach?

Opublikowano

sluchajcie a jak siejecie łubin jako efa czyli zazielenianie to nie mozna go pryskach od chwastow czy jak ? a pozniej na dojrzewanie łubin sie pryska czyms jakims glifosatem itp czy sam dojrzewa ? 

ps 1 raz w zyciu łubin chce zasiac , i jaki byscie polecili na glebe mozaikowata tzn wieksza czesc gleby to ziemia piaszczysta 4 5 klasa 

Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

sluchajcie a jak siejecie łubin jako efa czyli zazielenianie to nie mozna go pryskach od chwastow czy jak ? a pozniej na dojrzewanie łubin sie pryska czyms jakims glifosatem itp czy sam dojrzewa ? 

ps 1 raz w zyciu łubin chce zasiac , i jaki byscie polecili na glebe mozaikowata tzn wieksza czesc gleby to ziemia piaszczysta 4 5 klasa 

EFA oficjalnie nie  można pryskać. Chyba ze o czymś nie wiem. Ja sieje Zeus. Ale tak naprawdę loteria to jest. Jak nie ma wody to i kropidło  nie pomoże...

Opublikowano

witam możesz zasiać odmianę Regent to samo dojrzewająca  najlepiej jak jest zaprawiany nitraginą  i daj pod korzeń nawóz  250 kg polifoski  lub o podobnym składzie 

Opublikowano

W przypadku łubinu na EFA to w żniwa talerzówka bo nie ma co kosić znam tylko jedną osobę co udało cię kosić taki łubin plon jak mówił 300kg. U mnie regent się nie sprawdził w 2017 cały czas się odnawiał i w czsie żniw gdzie dół był pojżały to góra zielona. Ostatnie 2 lata sieje tytana i jestem zadowolony.

Opublikowano

tzn ze mu chwasty zadusiły  łubin i temu talerzowka ? a pozniej przed zniwami tez koniecznie trzeba to reglonowac ? jak i tak od chwastow sie opryska ? 

a czyli ze jakby chcial łubin na efa uprawiac to nie moge go wogole pryskac ? a nawoz moge dac jakis na efa ? 

a jesli po zbozu sieje łubin a ziemia zasobna w skladniki to musze nawoz pod niego sypac fosforowo potasowy ? bo azotu na lubin sie nie daje wogole ?