Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam pytanie chcialbym kupować byki rasy limousine w wieku około 3 tygodni potem chować je 6 miesięcy w budkach tzw. Iglach . I następnie je chować pod wiatą do wagi opłacalnej więc chyba 700kg.   po ilu miesiącach te byki byłyby gotowe do sprzedazy ?

Opublikowano

Co wiesz o hodowli bydła?  Opas ekstensywny czy intensywny, jaki sprzęt, koszta, źródła z których będziesz miał cielaki czy też już odsadki, skąd i jaka pasza. Na te i wiele innych pytań sam musisz sobie odpowiedzieć  najlepiej licząc koszty przed wejściem w ten kierunek działalności rolniczej.

 

Opublikowano

jak nie masz już dobrego rynku zbytu i kontaktów i nie wiesz co się teraz dzieje to radzę ci wybij ten pomysł sobie z głowy bo to więcej stresu niż to warte

  • Thanks 1
Opublikowano

bo widze że nie wiesz sam co chcesz robić, a nie sztuka wsadzić kasę i po 2 latach dołożyć do inrlteresu, a przy bykach jak nie upilnujesz to ci zaraz zguruje i zdechnie i to nie rpzy małych tylko już przy duzych

Forumowicz napisał:

Nie A co ? Wiem że niby sie nie opłaca ale dają duzo obornika a obornik na moje piaski na pewno sie przyda 

Opublikowano

Po czym wnioskujesz że bardzo dobrze mu idzie? 

U mnie ojciec jak kiedyś to przeliczył dokładnie to z byka 700kg zostało mu za robotę przy nim 600zl. Oczywiście z własnym cielakiem. I ten gnoj. 

 

Dlatego chów byków się skończył i zostały jalowki czystej rasy hf

Opublikowano

700kg w niewiele ponad 2 lata. Nie wiem czy to małe przyrosty. 

 

Zobaczymy czy do Twojej świetnej kalkulacji się dostosuje Twoje zwierzęta i zrealizują plan w 100% 

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia 

Opublikowano
7 godzin temu, Forumowicz napisał:

Mam pytanie chcialbym kupować byki rasy limousine w wieku około 3 tygodni potem chować je 6 miesięcy w budkach tzw. Iglach . I następnie je chować pod wiatą do wagi opłacalnej więc chyba 700kg.   po ilu miesiącach te byki byłyby gotowe do sprzedazy ?

Z tego co zaobserwowałem, to najszybciej i najlepiej cielęta odchowuje sie na świeżym mleku, a jakieś wynalazki w proszku u mnie się nie sprawdziły. Znam jedengo gościa, co kupił 50 cieląt i połowa mu zdechła. Na dzień dzisiejszy opłacalność hodowli bydła jest niska. W ciągu paru lat wystąpiło 4 przyczyny/preteksty do spadku ceny: umowa Mercosur, afera rozdmuchana przez TVN, Covid -19, a teraz przyszły zakaz uboju rytualnego. Gdybym mógł zlikwidować(a nie mogę bo tak mam w biznesplanie) to bym na dzień dzisiejszy zlikwidował całą hodowlę z dnia na dzień. A co do obornika, to jak go brakuje to nie dobrze, ale jak nie ma czasu wywieść na pole tylko leży pryzmowany to też jest problem.

Opublikowano

a co ty myslales zacznijmy od tego że nie powiedziałeś nic ile masz ziemi jaki park maszynowy i jak duża ta wiata do bydła też musisz mieć maszyny zielonkowe itd tego nie da się wypracować raz na dzień osobiście nie znałem nikogo kto by dzięki bydłu się dorobił może u ciebie jest inaczej ale skoro sąsiadowi idzie dobrze to chyba powinieneś najpierw sąsiada się spytać i zdobyc od niego jakieś kontakty ja osobiście pomału wygaszam produkcję mięsną i raczej nie zanosi się na to żeby stało się to opłacalne

Opublikowano

Obstawiam że sąsiad ma bydło A robi w sektorze prywatnym. Tylko takim się wiedzie, bo mają z czego dokładać  :D .

Teoretycznie chcac chorować byki też musisz spełnić szereg wymogów. Nie jest to takie hop siup. 

 

Tak skaczesz między tymi hodowlami, jakby wiedzą w tym zakresie była bez znaczenia. U mnie odkąd pamiętam hoduje się bydło. Świń nie ma 20 lat i rodzice mówią że teraz jakby mieli ruszyć znowu z sosem trzody to byłoby ciężko. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v