Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zakupiłem siewnik poznaniak na skrzyni przekładniowej z dociskiem sprężynowy.

Wszystko było ok, dopóki nie poszedłem zobaczyć jak wyglądają wschody pszenicy. Niestety okazało się że pszenica schodzi pasami bardzo dobrze, a innymi pasami słabo. Wygląda tak jakby połowa siewnika wydawała mniej nasion lub siała je za głęboko. Miał ktoś taki problem, jeśli tak to proszę o pomoc. Załączam przykładowe zdjęcie. 

P.s. na wszystkich polach wschody są takie same.

20201011_145016.jpg

Opublikowano

Zasówki miałeś równo otwarte? Powinny być do zboża na trzeciej pozycji ustawione.

Na sprężynach też masz otwory do napinania, sprawdź czy wszystkie na tej samej dziurce.

Opublikowano (edytowane)

1. Ustawienie głębokości pracy redlic i nacisk sprężyny. Również stan czubków redlic może z jednej strony nadmiernie zużyte z jakiegoś powodu

2. Stan ułożyskowania wałka na którym znajdują się rolki wysiewające

3. Stan i kalibracja denek ale do tego musisz spełnić punkt 2 i jeśli wałek lata luźno na tulejkach to niewiele zrobisz

4. Równe ciśnienie w oponach siewnika (ciągnika też ale w mniejszym stopniu) i wypoziomowany siewnik patrząc z tyłu

5. Posprawdzaj redlice czy gdzieś się nie zawieszają z powodu zatartego zawiasu lub krzywej rurki bo te plastikowe lubiły się czasem odkształcać.

Na zdjęciu widać że od miedzy masz równo posiane więc obstawiam coś z głębokością wysiewu. Nie zaszkodzi jak sprawdzisz te punkty które wymieniłem.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

pewnie bylo malo zboza w skrzyni a przy nawrotach przesypywalo sie na jedna strone . w polowie skrzyni bylo malo nasion i temu mniej sial-ten typ tak ma, co co pare objazdow przesypuje.

Opublikowano (edytowane)

Ty @jacus jak coś palniesz to nie wiem czy się śmiać, czy płakać.  :D Weź mnie nie rozśmieszaj z tym przesypywaniem nasion na nawrotach. xD   

Trzeba założyć rynienki, przekręcić kołem, czy korbą i zobaczyć na wadze jak wygląda każda połowa siewnika, wtedy dopiero można szukać przyczyny, najprawdopodobniej denek jeżeli to się dzieje na każdym polu.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Kiedyś miałem podobny problem jak kupiłem siewnik. Powodem okazały się rolki wysiewające. Na pierwszy rzut oka były ok, ale po dokładniejszym oglądnięciu okazało się że w kilku rolkach brakuje tych ząbków, które nagarniają ziarno. Wyglądały jakby je myszy po obgryzały..

Opublikowano
24 minuty temu, mdomagala23 napisał:

Jesteś pewien że koło napędowe zawsze dotykało ziemi?

Ja tez bym tu obstawial poslizg kola.

Jakby bylo to co mowią wczesniej to za każdym przejazdem by tak bylo a nie co ktorys.

Ewentualnie moze ziemia na poly byla lepiej w tym miejscu uprawiona i nasiono poszlo za gleboko. Zobacz bo moze poprostu jeszcze nie wszyszlu z spod ziemi

Opublikowano

Mi kiedyś na A1 siałem to tryb się zużył i po wymianie na nowy tylko 6 ha zrobił i cały sie starł nawet w sklepie nie wierzyli? Wymieniłem jeszcze raz i kilka innych i chodzi. Pod wieczór fotkę tych trybów zrobię?

Opublikowano

pier**licie hipolicie........

ile ha obsialiscie swoimi zlomami o dumnej nazwie poznaniak-ktory sieje gorzej niz konny warmiak sie nazywal  ???

tylko w sobote od poludnia tone wysialem...

• Like 1
Opublikowano
mdomagala23 napisał:

Gdyby była wina koła napędowego to by nie siał całą szerokością, a tutaj wygląda jakby nie siało pół szerokości siewnika

Opublikowano (edytowane)

Ludzie zastanówcie się co piszecie, tak jak kolega wyżej napisał, siewnik sieje gorzej tylko połową, więc co za bzdury wypisujecie o jakimś poślizgu koła czy zużytych  trybach.

42 minuty temu, jacus napisał:

pier**licie hipolicie........

ile ha obsialiscie swoimi zlomami o dumnej nazwie poznaniak-ktory sieje gorzej niz konny warmiak sie nazywal  ???

tylko w sobote od poludnia tone wysialem...

Może ty masz złoma że ci się ziarno przesypuje na zakrętach,   :P bo mój jest w stanie idealnym i wysiewa dokładnie to co ja chcę, a nie to co się jemu podoba. Co ty powiesz, aż tonę wysiałeś?     xD to jest 5-6 ha. i myślisz że Poznaniakami ludzie już sieją tylko w ogródkach?   xD Skoro taki złom, to co nie stać takiego bambra na lepszy?   :P  po co się tak męczysz?

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mdomagala23 napisał:

Tak. Najpredzej przednie prawe kolo od traktora nie dotykalo ziemi. Pomysl zanim cos napiszesz no chyba ze w Twoim poznaniaku polowe siewnika napedza jedno kolo a druga polowe drugie. Tryby tez tu raczej nie maja nic do tego. Sprawdz rolki wysiewajace i walek bo pewnie tam tkwi problem jesli wszystkie zapadki miales rowno otwarte. Na mozaikach tez potrafia wychodzic takie kwiatki ale raczej nie objawia sie to na polowie siewnika tylko placami

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano (edytowane)

Na olejowej skrzyni to może są bajki, ale nie na mechanicznej, jak na mechanicznej skrzyni może ci nie trzymać normy? no chyba że reszta rozje*ana do granic możliwości.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

poznaniak ktory trzyma norme wysiewu- w bajki to w dziecinstwie wierzylem 

No i się mylisz bo to nie żadne bajki. Wystarczy pokasować luzy w odpowiednich miejscach i skalibrować denka i trzyma normę jak zły. Swojego dopieściłem i siał +/- 5 % tego co ustawiłem na próbie kręconej. Ogólnie żeby to nie był spych do ziemi to nie zmieniłbym go na innego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

No i się mylisz bo to nie żadne bajki. Wystarczy pokasować luzy w odpowiednich miejscach i skalibrować denka i trzyma normę jak zły. Swojego dopieściłem i siał +/- 5 % tego co ustawiłem na próbie kręconej. Ogólnie żeby to nie był spych do ziemi to nie zmieniłbym go na innego.

Ostatnie zdanie przedstawia kwintesencje poznaniaka

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

Ogólnie żeby to nie był spych do ziemi to nie zmieniłbym go na innego.

Albo wytrzymasz dwaj lejki albo przedłużacz te dłuższe i nie jest spych.

Opublikowano (edytowane)

Mam poznaniaka na olejowej 90 rocznik, sieje jak trzeba, co rok robi 20 ha. Fakt, jak trafi na odrobinę bałaganu od miedzy to lubi się przypchnąć 😀 Ale sypię 300 kg i do przodu. Nie narzekam.

Edytowane przez packo
Opublikowano (edytowane)

Ja na początku bym przejrzał denka  jak są dobre to skalibrować a jak są powycierane rowki to wymienić .  Pamiętam w zestawie był taki specjalny kluczyk (przymiar) do kalibracji

kluczyk.jpg

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Albo wytrzymasz dwaj lejki albo przedłużacz te dłuższe i nie jest spych.

Tak jak mówisz, ja przednie skróciłem i nie wiem co to zapychanie.