Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zaliczyłem na kartę motorowerową i się okazało że trzeba ten arkusz zanieść do dyrektorki żeby podstęplowała a ona do sierpnia jest na urlopie i czy jak mam to wszystko zaliczone to mogę jezdzić z tym arkuszem zaliczen i czy policja by się przyczepiała?????Dzięki

Opublikowano

ja mam skuter 1 rok i jeżdże bez karty ;)

raz policja mnie chapła (nieoznakowana) jak wyjeżdżałem od kolegi (byłem na polnej i przepuszczałem vectre podjeżdż bliżej patrze za szybą białe czapki

ale nic mi nie zrobili tylko powiedzieli żebym nie wyjeżdżał na droge :D

Opublikowano

Ja karte mam ... Ale jakieś 2 miesiące jeździłem bez :) Jakoś pały mnie nie złapały ale 3 razy omało co bym się na nich nadział :) więc czasami lepiej na kartę poczekać mój kolega jechał bez i później miał jaja z tego powodu :)

Opublikowano (edytowane)

ja chciałem się zapytać prawda to że jak nie mam 18 lat to nie mogę wozić drugiej osoby na skuterze (niepełnoletniej) bo mi tak policjant powiedział

rafalpronar82a

mi zabrali

co ci zabrali?

Edytowane przez Tanco96
Opublikowano (edytowane)

Mi mówili, że właśnie przed ukończeniem 18 lat nie można wozić pasażera. Ale i tak na to uwagi nie zwracam :P Teraz się przesiadam i tak ;]

EDIT : Mnie kilka razy zatrzymali jak karty nie miałem :P

Edytowane przez adi4512
Opublikowano (edytowane)

ja chciałem się zapytać prawda to że jak nie mam 18 lat to nie mogę wozić drugiej osoby na skuterze (niepełnoletniej) bo mi tak policjant powiedział

Mi policjant mówił, że od 16 lat moge jeździć z pasażerem.

Edytowane przez tiger3952
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli z karty motorowerowej chcesz przerzucić się na kat. A to zawsze trzeba było robić pełen kurs i egzamin, nawet nie wiem skąd Ci się wziął ten pomysł o wymianie dokumentów w starostwie?

Edytowane przez kris14
Opublikowano

a orientuje się ktoś jak jest z tym prawkiem? że jak mam teraz kartę to idę do starostwa wymieniam na prawko i heja ?

ty chyba śnisz? :lol: niewiem gdzie znajdziesz takiego głupiego ze ci w starostwie karte na prawko zamieni :P musisz zdawać tak jak byś zdawał pierwszy raz :blink:

Opublikowano

ty chyba śnisz? :lol: niewiem gdzie znajdziesz takiego głupiego ze ci w starostwie karte na prawko zamieni :P musisz zdawać tak jak byś zdawał pierwszy raz :blink:

Art.117

2. Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo

o ruchu drogowym, zachowuje ważność do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia.

Karta motorowerowa podlega wymianie, na koszt osoby uprawnionej, na prawo jazdy kategorii AM, o ile osoba ma ukończone 14 lat.

3. Osobę, która przed dniem wejścia w życie ustawy ukończyła 18 lat, uznaje się za uprawniona do kierowania motorowerem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wobec tej osoby nie stosuje się obowiązku uzyskania dokumentu potwierdzającego to uprawnienie.

no chyba raczej nie śnie :lol: Jeszcze coś :D ?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się bał z podwórka wychodzić gdyby coś takiego było możliwe. :blink: Dobrze chociaż że tylko na forum zapytałeś a nie w starostwie :P

Jak chcesz to ci wymienią ale na prawo jazdy o kat. AM czyli sam motorower. To po co wymieniać skoro masz tą kartę? Za wydanie prawa jazdy zapłacisz z 80zł a karta to jest to samo. Chyba że chcesz się przed kolegammi pochwalić prawem jazdy w wieku 15 lat

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

coś dziwnie to wyglada @tanco96 :blink: moim zdaniem ci co mają karty to muszą zdawać nromalnie tak jak ci co nie mają karty jutro napisze dokładniej zapytam się kolegi który jest policjantem jak sprawa wygląda B) :P