Skocz do zawartości

Czujnik prędkości landini problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem. Od nowości w ciągniku landini landpower (2008r) zwykła skrzynia mechaniczna, nie działa mi licznik prędkości. Tato na gwarancji sie za to nie zabrał i teraz trzeba samemu dojść. Od czego zacząć? Wymiany czujnika? Gdzie ten czujnik sie znajduje? Na skrzyni? Mam zdjęcie i myślę że to ten czujnik tylko nowy ok 400zl. Jak sprawdzić czy rzeczywiście to jest przyczyną. 

20200903_185303.jpg

20200903_185257.jpg

20200903_211001.jpg

Opublikowano

W landini legend czujnik znajdował się po prawej stronie stojąc z tyłu pod rozpierakiem hamulca.

Może trzeba czujnik mocniej wkręcić?

Opublikowano

Jutro spróbuję, na zdjęciach co podesłałem tez jest niby po prawej. Na jakiej zasadzie działa ten czujnik ze wkręcenie go moze coś pomóc 

Opublikowano

Musi być odpowiednia odległość czujnika. Za mało wkręcony nie złapie impulsu. 

Na tej samej zasadzie jak czujnik prędkości w rowerze - jak magnesy będą za daleko to nie pokaże prędkości.

Tylko mało prawdopodobne aby z fabryki wyjechał bez działającego prędkomierza.

Opublikowano

Jeśli by to była prawdopodobna przyczyna to pewnie max jeden obrót.

A najpierw wykręcić i zobaczy czy nie jest właśnie już koniec urwany.

Na zdjęciu jeśli to ten czujnik, to wygląda jakby był do oporu wkręcony 

Opublikowano

moja rada jest taka: wykręcić czujnik z obudowy, podłączyć do wiązki, jeden siada za kierownicą, przekreca kluczyk na zapłon, drugi bierze w rękę czujnik i delikatnie (!!!) puka w niego czymś metalowym. np malutki młotek lub bolec. powinno dac to pogląd czy czujnik jest sprawny.

Agrest napisał:

A najpierw wykręcić i zobaczy czy nie jest właśnie już koniec urwany. Na zdjęciu jeśli to ten czujnik, to wygląda jakby był do oporu wkręcony

I tu może być pies pogrzebany. mogli za mocno w fabryce wkręcić i zmieliło go na dzień dobry.

Opublikowano

Jeszcze nie miałem chwili zerknąć, wykorzystałem chwilową pogodę i siałem mieszankę gorzowską. 

Opublikowano

Odkręciłem,  czy to jest czujnik prędkości? Ten grzybek na końcu można wciiskać . Podczas uderzania młotkiem nic na wyświetlaczu sie nie pokazało 

20200907_113615.jpg

20200907_113603.jpg

Opublikowano

co "nie", Sławek? teraz jak ten wykrecony to nie ma prądu na rozrusznik. nie odpali.

jeśli bardzo Ci zależy to pójdę poszukam tego czujnika U siebie. Choć łatwo nie będzie, bo po orce jest tam "trochę" błota.

Opublikowano
1 minutę temu, przekręt napisał:

może być nie wpisana wartość obwodu koła w liczniku, u mnie od nowości była wpisana bardzo mała wartość i trzeba było zmienić

O tym też pomyślałem że nie jest "zaprogramowany"

Opublikowano

W nowym odpowiednią sekwencją przycisku uruchamiasz kod np ac1, ac2 ... do ac9. Ac8 to zegar, a któryś z wcześniejszych to rozmiar koła. Można by sprawdzić czy przypadkiem nie ma wartości 0.

Opublikowano

Panowie. Dziękuję za rady ale problem rozwiązany. Pogrzebałem dziś po przewodach, (czujnika do tej pory nie znalazłem) i jedna wtyczka nie była do końca wpięta i okazało się że po 12 latach prędkościomierz zaczął działać

ale jeszcze raz dzięki za porady

Opublikowano

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😁😁😁🤭🤭🤭

No to nieźle.