Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Po nocy nagle nie zapalił mi ciągnik. Jak chcę zapalić na krótko to się nie da bo na iskry nie ma. Dodatkowo jeszcze gdy chcę zapalić gasną kontrolki oleju i ładowania. W czym może być problem? czyżby rozrusznik? Akumulator ma rok więc jest dobry.

Opublikowano (edytowane)

Klemy są ok, minus wyczyszczony. Napięcie do stacyjki dochodzi, czasem raz rozrusznik zrobi takie cyk i tyle (nie wiem jak to opisać). Zaraz jeszcze na rozruszniku przeczyszczę. Nadmienię, że niedawno automat szwankował, ale po kilku stuknięciach działa do tej pory.

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano

sprawdź kable te grube czy nie są przegnite ,przepalone w izolacji ,miałem tak,sprawdź czy druty dochodzące do komutatora nie są gdzieś odłamane od komutatora,czy drut łączący uzwojenia stojana nie jest pęknięty czy przepalony

Opublikowano

W skrzyni biegów wrzuć na luz !!!

Weź klucz zwykły lub francuski i połącz obie śróby na rozruszniku - tylko wrzuć na luz aby Cię nie przejechał.

Jak odpali to bendiks do wymiany.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tracker napisał:

W skrzyni biegów wrzuć na luz !!!

Weź klucz zwykły lub francuski i połącz obie śróby na rozruszniku - tylko wrzuć na luz aby Cię nie przejechał.

Jak odpali to bendiks do wymiany.

Pisałem, że na krótko wogóle iskry nie ma, no może taka mała niewidoczna.

Idę załatwić drugi rozrusznik, bo dziś trzeba ziemniaki kopać i czasu mało. 

@witejus Czyli rozrusznik do rozebrania i regeneracji ? 

Opublikowano
3 minuty temu, PaweLisowicz napisał:

Idę załatwić drugi rozrusznik, bo dziś trzeba ziemniaki kopać i czasu mało. 

@witejus Czyli rozrusznik do rozebrania i regeneracji ? 

najpierw sprawdż dokładnie te grube kable ,przez ten gruby kabel ,łącznik między akumulatorami kilka razy rozbierałem rozrusznik a objawy były podobne jak u ciebie ,bo przez przypadek okazało się że był upalony ,ugnity  przy klemie a z zewnątrz nic nie było widać

Opublikowano (edytowane)

Kabel na klemie przy plusie jest zardzewiały i zaśniedziały, zaraz przeczyszczę.  Jeśli chodzi o ten "cyk" to bardziej słychać jakby zęby o siebie się oparły i dalej  nie ruszyły już. 

Opublikowano
53 minuty temu, PaweLisowicz napisał:

Nadmienię, że niedawno automat szwankował, ale po kilku stuknięciach działa do tej pory.

automat w sensie cewka? a z kąt wiesz że działa to że stuka to nie znaczy że działa ,mogą być wypalone styki wewnątrz a jak piszesz że

19 minut temu, PaweLisowicz napisał:

to na 100% jest przerwa w kablach ,spróbuj prowizorycznie podłączyć rozrusznik innymi kablami

Opublikowano

To i u mnie było takie trrryyyyyy przy rozruszniku, a wyszło że nakrętka na klemie była za słabo dokrecona mimo że luzu nie było i lekko przyśniedziały i też gasły kontrolki i nie zapalał, a po dokręceniu i oczyszczeniu zapalił od strzała.

Opublikowano (edytowane)

Rozwiązało się. Wstyd pisać, ale przewód na plusowej klemie zardzewiał, zaśniedział 😖 Niepotrzebnie założony temat. Teraz czym zabezpieczyć klemy i przewody na aku? wazeliną? Jeszcze w styczniu czyściłem te przewody :( 

@witejus Dzięki za pomoc

Opublikowano

Na szybko posmarowałem smarem do łożysk. Człowiek zawsze myśli o najgorszym na początku i tak to jest. Patrzyłem na te klemy pierw, lecz jak na alteratorze było 12,7v to pomyślałem, że dobrze jest i to tylko lekki nalot.

Opublikowano

To bym się rano zdziwił jakbym korbę bokiem zobaczył :ph34r: Jeszcze dziś jak odkręcałem plusowa klemę z aku to dotknąłem przypadkowo przewodu hamulcowego kluczem i zrobiło zwarcie, przewód się stopił i płyn hamulcowy się zapalił 😱  Ewidentnie sąsiadka ta wredna baba uroków mu dała choć jest czerwony ciągnik xD

Opublikowano
9 minut temu, PaweLisowicz napisał:

Jeszcze dziś jak odkręcałem plusowa klemę z aku to dotknąłem przypadkowo przewodu hamulcowego kluczem i zrobiło zwarcie, przewód się stopił i płyn hamulcowy się zapalił 😱  Ewidentnie sąsiadka ta wredna baba uroków mu dała choć jest czerwony ciągnik 

ty nie wiń sąsiadki tylko siebie,żelazna zasada,zawsze najpierw odkręć i odłącz klemę minusową