Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oryginał ursus to może jeszcze znajdziesz u jakiegoś zapaleńca w szopie co dużo nawynosił z fabryki, a te w linku raczej plastelina i na tą chwile nie wiem czy dostaniesz coś lepszego niż mahle i pierscienie prima

Opublikowano

zastaw mahle ma pierścienie z primy. Do c385 też brałem mahle. Na początku miałem ochotę na ursusa, ale jak mi koleś w zakładzie, gdzie regenerowałem głowicę (i który robi generalki silników na częściach ursusa) powiedział, że "jeśli sworzeń tłoka nie będzie chciał wejść po podgrzaniu to delikatnie papierkiem ściernym go potraktować" bo przy zestawach ursusa to się zdarza to mi ochota na "origin ursus" przeszła

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Przekeeeek napisał:

Na początku miałem ochotę na ursusa, ale jak mi koleś w zakładzie, gdzie regenerowałem głowicę (i który robi generalki silników na częściach ursusa) powiedział, że "jeśli sworzeń tłoka nie będzie chciał wejść po podgrzaniu to delikatnie papierkiem ściernym go potraktować" bo przy zestawach ursusa to się zdarza to mi ochota na "origin ursus" przeszła

Co za bzdury.

Edytowane przez samtech84
Opublikowano

ja polecam te zestawy warynskiego maja dobre czesci a co do wchodzenia sworznia to nie zdarzyło sie żeby po podgrzaniu i nasmarowaniu nie chciał wejsc a co do szlifowania papierem to asz tak wielkiego problemu tu nie widzę przecierz sworzeń obraca sie na tulejce w korbowodzie a nie w tłoku

Opublikowano

Ja tylko piszę to, co mi powiedział mechanik składający silniki na cz3ściach ursusa. Nie chodzi o to, czy w danym miejscu przyszlifowanie części "nie jest tragedią",wg mnie komplet naprawczy ma być sparowany bez żadnego zarzutu, nadwymiaru, czy luzów i jeśli zdarzaja im się takie wpadki to ja dziękuję za takie części. Pozatym kupiłem zestawy uznanej marki mahle w tej samej cenie, w której były zestawy ursusa, co do których nawet nie wiadomo gdzie są produkowane. Zapytajcie Jacka Mocnego o to. Odpowie, że w Polsce, a później bla, bla, bla.... jakość oryginału..... bla, bla, bla.... itd. Żadnych konkretów. Nie mówię, że sprawdziłem osobiście i wiem, że słupki ursusa są złe, ale uważam, że dużo mniej ryzykowałem zakładając mahle

Opublikowano

Mnie zastanawia jak ten gość składa te silniki, jak sworzeń chce papierem ściernym szlifować :P

Nie ma takiej opcji by coś było nie spasowane w zestawach, nawet w chińskich czy indyjskich.

Poza tym zestawy waryńskiego to górna półka, a mahle nie produkuje zestawów np. do 385 3 pierścieniowych zgodnie ze specyfikacją, pierścień zgarniający olej powinien być chromowany, a nie jest co znacząco skraca żywotność zestawu.

Opublikowano

Około 5-lat temu założyłem zestawy "Chełmno". Od pierwszego uruchomienia do dziś nie bierze wogóle oleju.Pracuje na 10ha jako jedyny ciągnik, olej Mobil Delvac.Remont robiłem sam i nic nie szlifowałem tylko podgrzałem tłoki.