Skocz do zawartości

Fendt 714 vario scr czy warto ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, co sądzicie o https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-714-vario-pneumatyka-przedni-wom-tuz-ID6CYUxY.html?#gallery-open ? Poszukuję ciagnika w okolicy 150 km i obowiazkowo ma być to Fendt a ten wyjątkowo wpadł mi w oko. Facet mówi że taniej jak 310.000 netto go nie puści. Chodził w Niemczech przy kosiarce komunalnej, nie był użytkowany rolniczo. Czy ktoś z was miał jakieś problemy z tymi seriami przy przebiegu 6000 mtg ? Według was warto czy nie ?

Opublikowano

bo każdy jak nie w komunalne przy kosiarce to tylko do odśnieżania, co drugie ogłoszenie tak napisane. a jeśli nawet chodził przy tej kosiarce to nie znaczy wcale że on był oszczędzany tylko że wsiadał każdy i nie dbał.

• Like 1
Opublikowano

Chodził przy kosiarce, a po czterech latach już cały tył malowany. Nie uwierzę w żadne zapewnienia handlarzy. Przy takiej kwocie za używany ciągnik najlepiej weź kogoś z komputerem diagnostycznym, przejrzy co i jak. Odbiegając od tematu - za 310netto wolałbym nową Valtre T144.

• Like 3
Opublikowano

Nie wiem czy tylko mi się trafiło tak ale jak byłem w niemczech to przy komunalce jak robił fendty to były to ciągniki max do serii 500 ( zazwyczaj 300 lub 200 )  i na dodatek były koloru pomarańczowego  , dodatkowo na hakach jest farba co oznacza , że był zapewne malowane , nie wiem może to u mnie tylko w nowych hakach zdarła się po 6 miesiącach ? , ciągnik ogólnie można uznać za dość zadbany , opony no już nie są zachwycające . Co więcej mówić Fendt to Fendt , każdy inny ciągnik się chowa  . Tylko zawsze mnie zastanawia stwierdzenie , że jak ciągnik od niemca to "pod kocem trzymany "  a pan u którego pracowałem powiedział że on jak i zapewne każdy inny niemiec nie sprzeda ciągnika dopóki coś będzie nie tak - u nich ciągnik musi się zwrócić . Ciągnikiem Fendt 514 c obskakiwałem u niego około 145 ha i zero awarii u siebie swoim 311 lsa 48 ha i też nie narzekam ale vario to już inna bajka 

Opublikowano

maszyn w komunalce dostają w dupsko w szczególności te co koszą za taką kasę baaaardzo mocno bym się zastanowił przecież za 310 netto kupisz coś nowego no chyba ze to ma być fendt ale jak masz kogoś w ASO fenda to pogadaj bo z fenda to mają tylko cenę a nie niezawodność

Opublikowano

Tak jak mówiłem interesują mnie tylko Fendty. To czy był on malowany idzie szybko poznać na oględzinach ciągnika i według mnie nie jest to wada. Uważam że ciągnik o ile był wykorzystywany w pracach komunalnych (handlarzyna upiera sie ze ma osłony i ramy do osprzetu komunalnego oraz twierdzi ze ma jakieś tam zdjecia jak to wszystko wyglądało bo rzekomo było zawieszone na przednim tuzie) to również w rolnictwie. Moje przypuszczenia są stąd iż brakuje przy drugim wyjściu pneumatycznym klapki, górny zaczep jest obity od uderzeń zaczepu co widać po posiekaniu materiału w środkowej części zaczepu, są ślady uszkodzeń opon pod obciążeniem kamieniami oraz jeżeli ciągnik pracowałby głównie na utwardzonych powierzchniach nie miałby opon w takim stanie, wyglądały by one na zupełnie starte tym bardziej te przednie, chyba że to juz drugi komplet. Moje zdanie jest takie : ciągnik użytkowany komunalnie 70 % oraz rolniczo 30 %, w dobrych rękach co widać po wnętrzu, odmalowany aby polepszyć wygląd ale jeżeli pracował z maszyną z przekaźnikiem na wałku mogą pojawić się nietypowe usterki i tego sie obawiam :/ 

Opublikowano

Normalne. Ale kolega tu napisał tak, jakby on miał jakiś rentgen w oczach i potrafił sprawdzić ciągnik lepiej niż reszta rozumnych i ogarniętych serwisantów 😉 A są osoby, nawet tu na af, które doświadczeniem i wiedzą zjadłyby tamtego Pana w temacie Fendta.

Opublikowano

Kamil może i głowę ma ale nie róbcie z niego Boga,do brata dwa tygodnie jechał i tel nie odbierał a traktor stał zepsuty a na koniec nie potrafił odpowietrzyć case pumy tylko czekał aż brat przyjedzie.

Opublikowano

Wszystkiego nie da się przewidzieć. W  moim MF 6190 tracił parametry dopiero po godzinie pracy jak się rozgrzał. Nikt tego nie mógł raczej przewidzieć, A serwis  po 3 próbach naprawy się poddał. 

Na pewno nie zaszkodzi skorzystać z takich usług, aczkolwiek zawsze trudno będzie coś kupić, bo będzie jakieś ale. 

Opublikowano

Dokładnie. Na to zwracam uwagę, że niektórzy mają mokro po obejrzeniu kilku filmików na yt i już zrobili z niego profesora, który „na tip top” sprawdza ciagniki. Tak wię niestety nie da. Podstawowe parametry można sprawdzić, ale nawet z nowym nikt Ci nie zagwarantuje, że „przez 2000h nic się nie wysypie”.

Opublikowano

nie mam mokro po obejrzeniu filmików przyjacielu. znajomemu sprawdzał ciągniki no i jak narazie nie zawiedli się na nim. na AF nie znam nikogo prócz jednego co kiedyś renenerował pompę tłoczkowa. skoro znacie kogoś który zje pojęciem i doświadczeniem tego kamila w diagnozowaniu i naprawach fendta to polećcie koledze będzie miał rozeznanie.