Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Walczę dalej z tym automatem do siatki. Problem taki, że walki nie maja siły pociągnąć siatki jak za mocno skręcę hamulec. Jeśli popuszczę to ma problem uciąć siatkę. W sumie nawet jak nie pociągnie siatki bo zbyt hamulec trzyma to i tak nie ucina siatki.  Jakieś pomysły ? Nożyki ostre

941D23E0-BC15-40EE-83F8-B2E52321E2A8.jpeg

Edytowane przez rolnik_profil
Opublikowano

wałki umyj i po wyschnięciu posyp talkiem. Sprawdź czy są dobre sprężynki i jednakowe po końcach co te dwa wałki do siebie ciągną. Kolejną rzeczą jest jak sznurek od załączania idzie czy jest dobrze przepleciony bo tam powinien od hamowywac lekko jak się siatkę zapodaje a później naciągać.

Opublikowano
31 minut temu, damianraki3 napisał:

wałki umyj i po wyschnięciu posyp talkiem. Sprawdź czy są dobre sprężynki i jednakowe po końcach co te dwa wałki do siebie ciągną. Kolejną rzeczą jest jak sznurek od załączania idzie czy jest dobrze przepleciony bo tam powinien od hamowywac lekko jak się siatkę zapodaje a później naciągać.

Walki musiałem szlifować papierem ściernym bo jak kupiłem to były trochę uszkodzone. Chyba stało na deszczu. Na zdjęciu widać przed i po. Sprężyny są identyczne, chyba, że musiałbym założyć mocniejsze 

7D04B151-B150-45C6-869A-0DADF471BE47.jpeg

EA5BA290-78E8-4ED7-8615-3E2212215E0C.jpeg

EC355669-2FE1-42F1-8098-ECF3FA0B5C0A.jpeg

Opublikowano

Zobacz czy nóż dobrze się wysuwa. Z boku z prawej strony jest taki zderzak z podłużnymi otworami. Ja te otwory jeszcze troche wypiłowałem , żeby nóż bardziej się wysuwał, jak ten cały aparat opada. Poza tym w mojej kr 130 s  nie wszystkie siatki dobrze obcina, np, Astre  dobrze tnie ale tą niemiecką czy greckąz z tymi zielonymi nitkami po bokach już gorzej, zostają takie frędzle z pół metra. Zeby dobrze cieło hamulec musi tak trzymać, że ręką łatwo nie przekręcisz tarczy. Do wpuszczenia siatki  musi ta gruba sprężyna być odblokowana a tarcze lekko trzymać ta mniejsza sprężyna, która jest w samym rogu

Opublikowano

kr130 mają często nowszy typ aparatu do owijania i tam są dwie sprężyny do regulacji a w tym starym ściska się tylko nakrętka rolkę siatki na wałku który jest zamontowany. Siatka podczas cięcia musi być mocno napięta.

Opublikowano

I już wszystko jasne. Pierwszy problem - noże nie chowały się do końca. Prawdopodobnie skrzywione ucho i to strzępiło siatkę. Drugi problem to za mocno był skręcony hamulec siatki. 
ps można założyć mocniejsze sprężyny aby bardziej ściskały się wałki? 

Opublikowano

Panowie mam olbrzymi problem , prasa od 10 16. Prasa nie wciąga siana zapycha się tuż za rotorem przez co na podbieracz leci duzo kurtko pociętego siana na dodatek strzępi mocno siatkę aż warkocze wchodzą na rotor.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kamiś81
      Witam,
      Pierwszy sezon ma prasę Krone variopack 1800. Podczas prasowania otwierają zamki ryglujacee klapę. Co może być przyczyną?
      Kolejny problem to po zapodaniu siatki materiał nie zaciąga siatki.
      Praca ciągnikiem Ursus 4514

• Przez maniek0987
      Mam problem ze smarowaniem centralnym w prasie. Znaczy się coś tam tego oleju ubywa ale nie widzę różnicy w nasmarowaniu łańcuchów pomimo ustawienia różnych wartości na tej tarczy co ma skalę od 1 do 8. Na zegarze niby ciśnienie pokazuje jak prasa jest włączona, olej ubywa, ale łańcuchy są suche. Tak jest od nowości i takie moje pytanie czy tak ma każdy? Bo jeżeli ustawiłbym na maksymalne smarowanie to łańcuchy powinny być chyba mokre?
    • Przez sylwek001
      Witam .zakupiłem prasę krone 8-16 i mam problem .a mianowicie samoczynnie puszczają zamki na klapie i uchyla się klapa .Po drugie jak chce puścić hydraulicznie siatkę to zanim silow ik pociągnie linkę od aparatu siatki to otwiera się klapa .dodam że nie wina ciągnika bo odczepiłem pszewod hydrauliczny od klapy z ciągnika i dzieje się to samo .gdzieś musi puszczać jakic zawór. Proszę o pomoc może miał ktoś taki problem .
    • Przez r0bs0n_rulez
      Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam od początku tego sezonu sianokisznkarskiego problem z sterownikiem do prasy Krone VarioPack 1500. A mianowicie zdaża się czasem (niekiedy dość często bym nawet powiedział), że sterownik prasy po prostu się zawiesi. Nie pomaga naciskanie żadnych przycisków. Niekiedy jak tak próbuję znowu "odwiesić" sterownik to naciskam na przemian przyciski STOP, sterowanie RĘCZNE, sterowanie AUTOMATYCZNE no i niekiedy się uda "odwiesić" sterownik. Jednak po krótszej jeździe sterownik znowu się zawiesza. Nie wiem, co może być tego przyczyną. Prasę kupiłem mniej więcej 4-5 lat temu (używaną) i nie było jak dotąd z nią większych problemów (jeśli chodzi o elektronikę to nie było żadnych problemów). Sprawdzałem już napięcie wychodzące z ciągnika i jest prawidłowe, tzn. ok. 13V.

Aha dodam, że nawet jak wyłączę sterownik, przewody odłączę i na nowo popodłączam wszystko, to nadal sterownik jest zawieszony (niekiedy się "odwiesi", no ale to nie jest regułą). Już powoli mi się pomysły kończą. Aha chciałbym jeszcze podpytać kolegów, czy też mają w swoich VarioPackach dwa przełączniki (tzn. jeden przy komputerze na prasie, a drugi przy sterowniku, który jest w ciągniku) od zasilania. I jeśli tak to w jaki sposób one u was działają, bo u mnie to jest trochę dziwne, że jak mam na prasie ustawiony włącznik w pozycji "1", to gdy wyłączę sterownik w ciągniku i go ponownie włączę, to sterownik nie działa prawidłowo - na wyświetlaczy pojawiają się jakieś bzdury. Muszę wtedy wyciągnąć wtyczkę od zasilania i jeszcze raz włączyć sterownik. Wtedy się włącza prawidłowo wszystko. 

Zaś w wypadku gdy na komputerze, który jest do prasy przykręcony ustawię włącznik na pozycję "0", to w ciągniku mogę włączać/wyłączać sterownik ile mi się tylko zachce i za każdym razem włączy się on w prawidłowy sposób. Nie wiem może tak ma być.

Bardziej mi zależy na rozwikłaniu problemu z zawieszaniem się sterownika/komputera (do końca nie wiem co się zawiesza, czy sterownik w ciągniku, czy też komputer na prasie). Może ktoś się spotkał z takim problemem. Albo gdyby ktoś posiadał jakiś kontakt do DOBRYCH fachowców od Krone to też byłbym wdzięczny (najlepiej na obszarze woj. opolskiego). 

Tak więc kończę ten mój post (trochę się rozrósł) i pozdrawiam wszystkich, i z góry dziękuję za pomoc. 
    • Przez Przemost
      Witam, mam problem z prasą Krone Vario Pack 1500. Prasa po sezonie zimowym przestała ucinać siatkę..Podaje a nie ucina. Czujnik wymieniony.Co mogło się stać? 
  • Dodaj nową pozycję...
v