Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  chce zapytać jakie oleje wlać do mojego t-25 

1-silnik jaki olej? 

2-skrzynia biegów (jaki? I ile wlać? 

3- podnośnik jaki najlepiej? 

Dodam że nie pamiętam jakie są aktualnie bo długo nie wymieniane były. I też słyszalem od znajomego że podbno do t25 idzie wszędzie olej taki jak do silnika np Superol 15w 40. I taki mi też kazał wlać do skrzyni i podnośnika to prawda? 

Czy do skrzyni czasem nie lepiej przekładniowy? 🤔 

I do podnośnika hydrauliczny? 🤔 

Opublikowano

Do silnika zalecał bym Turdus ,7 litrów,do skrzyni biegów przekładniowy 10 litrów,do podnośnika zalecał bym hydrauliczny hl 68 lub hl 100 zależy od stopnia zużycia układu hydraulicznego 7 litrów.

Opublikowano (edytowane)

Do skrzyni, zwolnic zalej hipola gl4, do podnośnika olej silnikowy 15w40. możesz jakiś najtańszy, silnik i pompa Shell Rimula R4 X 15W 40 

Edytowane przez Mikua
Opublikowano (edytowane)

W praktyce tak, w teorii w t25 do podnośnika każą lać silnikowy, ale jak wlejesz hipola nic się nie stanie 

Możesz też Lux'a zalać 

Edytowane przez Mikua
Opublikowano

Ok bo też jak pisałem wczesnej  że znajomy mi mówił żeby zalać skrzynie i podnośnik tym olejem co do silnika czyli superol 15w 40 już sam nie wiem 

Opublikowano

Widocznie taaaa... 

Zamówiłem tego hipola gl4 do skrzyni i podnośniki będzie Mikua? 

Do skrzyni jest jakaś miarka czy coś? Czy po prostu wlać pod korek? 

Opublikowano
17 godzin temu, ma123 napisał:

przez korek lejesz z boku korpusu jest chyba miarka odkręcany korek jak wylatuje olej to znaczy ze juz tyle

Miarka kontrolna z bagnetem jest zaraz przy korku wlewowym, trochę do przodu od wlewu na klucz 14mm,bo jeśli chcesz nalać do korka z boku, to od razu podstaw pojemnik na olej, bo to co wlejesz to wszystko i tak zaraz wyleci, bo to jest korek spustowy,i przy takim poziomie oleju  jak tu podajesz, to jedynie sam będziesz podnosił narzędzia i podnośnik do góry.

2 godziny temu, Mikua napisał:

W praktyce tak, w teorii w t25 do podnośnika każą lać silnikowy, ale jak wlejesz hipola nic się nie stanie 

Możesz też Lux'a zalać 

No na Lux-sie to poszalejesz, po godzinie roboty będzie jak woda rzadki.

Opublikowano
2 godziny temu, Łuki123 napisał:

Widocznie taaaa... 

Zamówiłem tego hipola gl4 do skrzyni i podnośniki będzie Mikua? 

Do skrzyni jest jakaś miarka czy coś? Czy po prostu wlać pod korek? 

W skrzyni korek wlewowy jest jednocześnie kontrolnym

Opublikowano

@wieslaw16 a guzik prawda. 

Kontrolny/nadmiarowy jest z drugiej strony obudowy skrzyni biegów. 

Opublikowano
15 minut temu, PRIMO napisał:

@wieslaw16 a guzik prawda. 

Kontrolny/nadmiarowy jest z drugiej strony obudowy skrzyni biegów. 

Guzik prawda i prawda, bo są na tym samym poziomie nalewając do dolnej krawędzi wlewu, jest na tym samym poziomie co korek kontrolny ,sam nalewałem i wiem że tak jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, wieslaw16 napisał:

Guzik prawda i prawda, bo są na tym samym poziomie nalewając do dolnej krawędzi wlewu, jest na tym samym poziomie co korek kontrolny ,sam nalewałem i wiem że tak 

Zdjęcie najlepiej jakby ktoś wstawił i było by jasne:) 

Opublikowano
Dnia 4.05.2020 o 14:32, Łuki123 napisał:

Ok bo też jak pisałem wczesnej  że znajomy mi mówił żeby zalać skrzynie i podnośnik tym olejem co do silnika czyli superol 15w 40 już sam nie wiem 

Ludzie, nie wyłączajmy w naszym życiu logicznego myślenia !!! 
Jak logicznie ten twój znajomy wytłumaczy swoją propozycję, że jeden olej do silnika, układu hydraulicznego i przekładni? Przecież to są zupełnie inne warunki pracy, inne temperatury i inne ciśnienia !
Może on sobie zalał jeden olej wszędzie bo mu się nie chciało kupować różnych i na razie działa ale długoterminowe skutki na pewno nie będą pozytywne.
LOGICZNE MYŚLENIE ! ....- proszę nie wyłączać.

Inżynier.