Przez
Madara01
Od jakiegoś czasu interesuję się uprawą jagód, ale wydają się o wiele bardziej skomplikowane niż rośliny, które uprawiałem wcześniej. Jestem w Południowej Kalifornii (strefa 10a). Po przeczytaniu poradników online mam kilka pytań:
Tak więc borówki lubią kwaśną glebę, a ludzie zalecają używanie mchu torfowego. Czy mógłbym dosłownie kupić gigantyczną paczkę torfowca, napowietrzyć ją Perlitem (z czytania online, wygląda na to, że jagody też nie lubią zbyt wilgotnej gleby?) i włożyć jagodę? Czy muszę robić dalsze zakwaszanie?
Jak często będę musiał ponownie zakwasić glebę, jeśli zrobię powyższe? Według raportu dotyczącego wody w mojej okolicy pH waha się od 7,2 do 8,5
Czym powinienem użyć do zakwaszenia gleby? Czy powinienem postępować zgodnie z harmonogramem, czy tylko okresowo sprawdzać pH gleby i stosować w razie potrzeby?
Jak w ogóle sprawdzić pH? Wygląda na to, że wiele z tych mierników pH na Amazon i Home Depot ma okropne recenzje.
Czy łatwiej będzie je hodować w pojemnikach (właściwie wolałbym je hodować w pojemnikach)? Wydaje się, że łatwiej jest kontrolować środowisko pH w jednym.
Czy są jakieś inne zabiegi pielęgnacyjne dla jagód, o których powinienem pamiętać?
Wszelkie wskazówki będą mile widziane!
Rekomendowane odpowiedzi
Nawożenie ziemniaków bez uwzględnienia próbek glebowych.
Sadzenie 2025