Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam załączam dwa zdjęcia kukurydzy. Nie pokoi mnie fakt dlaczego kukurydza sie tak zwija, nie ma w niej robaka co by ja podjadał, moze jakies inne szkodniki jakiesz muszki cos. Prosze o odpowiedz.

Połączone

post-41315-0-35084300-1371403038_thumb.jpg

post-41315-0-18466400-1371403067_thumb.jpg

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Moim zdaniem to nie szkodniki tylko przenaworzenie obornikiem lub gnojówką bo jak jest mokro i chłodniej to ma normalne liście a jak przyjdzie upał to ją pali, mój sąsiad też tak teraz ma, a obornika nie żałuje więc to chyba od tego, chyba że się myle. ;D

Opublikowano

Tylko że w mojej okolicy wszystkie są ładne a sąsiada jest zwinieta. Wiem że kukurydza lubi obornik, bo sam daje dużo obornika i gnojówke ale jak on rok w rok kukurydze po kurydzy sieje i co roku gnoi to może to jest przyczyną.

Opublikowano

nie jestem specjalistą bo sieje kukurydze pierwszy raz ale zauwazyłem własnie u sasiada taka włąsnie qq a u siebie nie mam takich objawów a według mnie bo tak wywnioskowałem z sasiada jest własnie taka w miejscach gdzie jest gorsze nasłonecznienie w cieniu przy rzece a wiec według mnie. qq ma za zimna i za duzo wody bo dalej jest wszystko ładnie

Opublikowano

ja wyczytałem że jest problem dlatego ze byla pryskana Mustang + Titus+chyba trend

wyczytalem ze ten herbicyd zawiera wlasnie takie srodki ktore powoduja liscizwoj i nie wiem co teraz robic czy zasilic jakims dolistnym czy czekac.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie, czym to zasilić, żeby to uratować ?

Pryskana była 3 razy:

1 raz- siarczan + mocznik

2 raz- mocznik + cynk

3 raz- siarczan + mocznik + cynk z aminokwasami + fosfor dolistnie

czym można to uratować?

2m0vec.jpg

6512bi.jpg

94g01v.jpg

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

ja wyczytałem że jest problem dlatego ze byla pryskana Mustang + Titus+chyba trend

wyczytalem ze ten herbicyd zawiera wlasnie takie srodki ktore powoduja liscizwoj i nie wiem co teraz robic czy zasilic jakims dolistnym czy czekac.

ja pryskalem hektorem z mustangiem i trendem i na tych polach tez mi sie zwijaja liscie. Dołanczam sie do pytania czy jakos trzeba to jakos podratowac czy czekac.

Opublikowano (edytowane)

Kolego fosforem przede wszystkim. Taki kolor liści to niedobór fosforu. Kup np. Sonate fosforanową tylko jest dość droga bo u mnie worek 25 kg, 200 zł ;/ ale zawiera aż 50% fosforu.

dawałem 2 tyg temu fosfor dolistnie, pod korzeń też dostał fosfor.. i nic ;/ na innym polu też są łaty fioletowe, zwłaszcza tam gdzie było bardziej mokro

można spróbować prysnąć RSM-em ? co sądzicie ?

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)

polifoska 6 i mocznik, aha to pole wyżej co wrzuciłem, to ja od 2 lat je dzierżawie, więc być może brak jest jakichś mikroelementów co nie ?

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Na moim polu, prawie 5 ha, również zauważyłem takie zwijanie się roślin w rurkę. Nawożenie było takie samo. Odmian kukurydzy - cztery. Subito największe, czasami dwukrotnie od pozostałych, siane na piaszczystej górce, ale najładniejsze o prawidłowym kolorze ciemnozielonym. Najgorsze Subito jest na dołku, ale nie ma biedy. Co ciekawe corocznie na tym dołku była najlepsza kukurydza. Bosman wypada najgorzej spośród wszystkich, bardzo poskręcane, czasem pochylona cała roślina i widać bardziej wrażliwa odmiana na niedobór fosforu sądząc po kolorze. Vitras wypada dobrze, rośliny prawidłowo wykształcone i sporadyczne zabarwienia na fioletowo. Blask również się skręca i również widać słabsze przyswajanie fosforu, choć jest lepszy niż Bosman. Vitras, Bosman i Blask posiane na jednym kawałku o jednakowym nawożeniu i jednakowym przedplonie, więc widać porównanie. Stawiam na to, że zwijanie w rurkę to zaburzenia w gospodarce wodnej (nadmiar) i składników spowodowane długotrwałymi opadami, bo szkodników nie zauważyłem. Jeśli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano

Ja mam w niektórych lisciach dziury i pocięte jak by grad je poscinał,znalazłem w jednej kukurydzy w środku pliche czy to ploniarka?, 3 dni temu opryskałem karate ciekawe czy te pryskanie pomoże.

Opublikowano

kukurydza wygniła u mnie na polu w 95% , dopiero teraz można wjechać w pole i co z tym polem mam zrobić? można jeszcze siać kukurydzę (na kiszonkę)? spulchniać ziemię agregatem czy siać bezpośrednio??

Opublikowano

Płytka podorywka, albo talerzówka. Za wiele nie mieszać, bo jak przyjdzie ulewa to się taka zlewa zrobi że masakra i znowu nic nie będzie. Krótkie fao ale nie wiem czy krótsze niż 220 znajdziesz bo u mnie w okolicy poszukiwania i poszukujący mówią że 220 nic z krótszym nie da się już znaleść.