Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli ktoś chce posiać ostropest w tym roku to mam nasiona na sprzedaż, wyczyszczone, suche i przewiane, wysyłam w workach po 28kg w cenie 5,5 za kg. Kontakt przez PW proszę ;) Co do siewu to moim zdaniem najlepiej siać w rządkach co 45cm w ilości do 20kg na ha. Nawożenie tak jak ktoś napisał zależy od pola...

Opublikowano

Witam serdecznie, chciałbym zająć się uprawą ostropestu plamistego i jedyne czego mi brakuje to informacji na temat herbicydów. Czy ktoś z doświadczonych plantatorów podzieli się swoją wiedzą jakie herbicydy można stosować w uprawie tej rośliny?

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, chciałbym zająć się uprawą ostropestu plamistego i jedyne czego mi brakuje to informacji na temat herbicydów. Czy ktoś z doświadczonych plantatorów podzieli się swoją wiedzą jakie herbicydy można stosować w uprawie tej rośliny?

Dopuszczone do stosowania są:

1. Stomp 400 SC - po siewie

2. Fusilade Forte 150 EC po wschodach.

W 2016 był problem ze zbytem niekontraktowanego ostropestu.

Edytowane przez a1fe26c2
Gość a1fe26c2
Opublikowano

O, i już Fusilade Forte nie ma rejestracji do użycia w ostropeście.

Opublikowano

Kto siał nie kontraktowany ostropest ten w tym roku będzie miał problem ze sprzedażą bo wszyscy co skupuje mają już nadwyżkę. I tak jest że wszystkimi ziolami

Opublikowano (edytowane)

Dopuszczone do stosowania są:

1. Stomp 400 SC - po siewie

2. Fusilade Forte 150 EC po wschodach.

W 2016 był problem ze zbytem niekontraktowanego ostropestu.

2016 był zły dla ostropestu (mokre lato), co skutkowało słabym wybarwieniem ziarna - przyznaje to nawet hodowca odmiany i inni naukowcy. Wiosna w zeszłym roku była zimna i sucha, i wielu plantatorów co siało w terminie miało problem ze wschodami, nie rozumiem więc skąd wniosek, że był problem ze zbytem niekontraktowanego. Osobiście mam zgoła inne doświadczenia - w niektórych firmach jest problem ZAWSZE, niezależnie czy kontraktowane czy nie. Jedyna rada - internet.

Ostro jest (wbrew temu co mówią mądrale) wrażliwy na zachwaszczenie wtórne. Zwłaszcza jak siejesz w terminie, to wyłażą ci potem prosowate, a on jeszcze rośnie za wolno (czyli temat rozwiązuje Fusilade). Trzeba pryskać bezwzględnie, ale nie po siewie lecz później, gdy wyjdą. W tym roku przewaliłam termin o miesiąc bo nie było warunków siać w połowie kwietnia i mam nadzieję że jakoś to pójdzie. Może się uda bez oprysku?

Edytowane przez lesne
Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Wniosek stąd, że obdzwonione firmy nie chciały kupić ostropestu. Przewóz towaru przez całą Polskę nie zawsze jest opłacalny.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Wniosek stąd, że obdzwonione firmy nie chciały kupić ostropestu. Przewóz towaru przez całą Polskę nie zawsze jest opłacalny.

Aha... ja w zeszłym roku miałam podobną sytuację z malwą. Firmy, które najpierw zarzekały się że kupią każdą ilość, w momencie zbioru, się wypięły na mnie. Dałam ogłoszenia na agrotradera, igrit, olx, rynekrolny itp i po 3 miesiącach nabywca sam się zgłosił :)

Myślę, że w takiej sytuacji jak opisujesz, radą by była kooperatywa producentów ziół, czyli wspólne przetłoczenie plonu i sprzedaż oleju. No ale tak nie zrobi 1-2 rolników, lecz wspólnie musi działać przynajmniej kilkunastu, żeby to miało sens.

Edytowane przez lesne
Gość a1fe26c2
Opublikowano

Dojdzie problem z księgowością, normami, magazynowaniem i zbytem oleju. Jednak trudności są po  to, żeby je przezwyciężać. Z miernotami trudno robić interesy,a niestety większość takich osób mieszka w okolicy, w której przyszło mi uprawiać pola.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Według starej etykiety należy go stosować od fazy 3 liści. Dawka jest zależna od tego, co chcesz zwalczać. 0,75 - 1 l/ha samosiewy zbóż i chwasty do fazy krzewienia. Do zwalczania perzu 2-2,5 l/ha gdy ten ma 4-6 liści.