Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak ty popuściłeś z przodu a mi nie chodziło o dźwignie z przodu tylko koła napędzającego przenośniki pochyły są dwie nakrętki na ramieniu zaciągającym z przodu i z tyłu na nich masz regulację.

Opublikowano

Witam,

mamy taki problem że pas napędu młocarni wydaje się krzywo pracować, czy ustawienie pasa między odrzutnikiem a młocarnią się jakoś reguluje? nowy pas, jak pójdzie w robotę to raz dwa i po nim. 

Opublikowano

Panowie ja już nie wiem co robić. Delikatnie uszkadza mi ziarno. Młocarnia otwarta na całe lub zmniejszona szczelina i tak jest uszkodzone, nie każde ale jest. Łańcuchy w podajnikach luźno leża na obudowie no już nie mam pomysłu co jest. Obroty już zmniejszam na 800 i dalej to samo co jeszcze sprawdzić? Jest różnica jak jest słabe zboże i jadę wolno to jest gorzej uszkodzone jak jest gęste zboże to idzie lepiej.

Opublikowano

sprawdz ziarnowy podajnik czy nie jest przetarty moze byc tak ze ze jest w nim dziura i ziarno przesypuje sie z gornej przegrody w dolna i krazy w nim dłuzej

Opublikowano (edytowane)

Miałem ten sam problem. Robiłem dosłownie wszystko, dużo kombajnistów o to pytałem to mówili że szczelina na sitach zła  i ziarno wraca na młocarnię, puściłem luźno sita i dalej to samo. Na sam koniec poluzowałem łańcuch w podajniku pochyłym- gardzieli i jak ręką odjął. Ziarno ładne i nie potłuczone. Zrób tak na pewno pomoże. Pozdrawiam

Zapomniałem dodać że jak było gęsto w pszenicy to było ok, a jak trochę rzadsza to łańcuch w podajniku skakał i tukł ziarno.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki za informację też myślałem o łańcuchu w gardzieli ale napiąłem tak jak w książce jest i może być za bardzo napięty. 

Pozdro chłopaki, będę kombinował dalej.

Opublikowano
Dnia 29.07.2010 o 07:02, armi95 napisał:

Dałem pod wpust na kole odrzutnika oraz w tym samym miejscu na napędzie bębna młócącego.

Nasadzasz ją pod wszystkie inne mechanizmy tuż przy łożysku wbudowanego w korpus bizona.

dsc01123ip.jpg

dsc011221.jpg

Koleg mógł byś podesłać te zdjęcie w którym miejscu jest podkładka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez k1rum
      Witam chciałem dzisiaj wyjechać w Pole ale bizon nie chce odpalić. Przy wciśnięciu rozrusznika nie kreci kołem zamachowym tylko słychać takie "pstrykanie". Akumulatory naładowane, zaraz jeszcze spróbuję podkręcać kable może w tym jest problem. Nie wiem czy wymieniać cały rozrusznik czy tylko wyrzutke, z góry dziękuję za pomoc 
    • Przez Ukson
      Wał napedu podsiewacza, lewa strona koło blaszane, prawa koło pasowe do wytrzasaczy. 
      Pytanie, jak osadzić łożysko prawe na tym wale? Według katalogu osłona 35mm (wewnatrz),ta plastikowa, dojdzie tylko do rantu gdzie 35mm przechodzi w 40mm - tak jak na zdjeciu. Jak osadze do osłony to łożysko bedzie około 1cm od rantu. Na wale widze, że jest "obtarte" tak jakby oslona chodziła za rantem po 40. Nie przyjrzałem sie wczesniej jak to tam bylo. Po starych osłonach widze, że nie ma tam takiej żeby weszla w obudowe łożyska i jeszcze na wał na tą cześć gdzie jest 40mm.
      Potrzeć po katalogu to osłona do rantu z minilanym luzem, a łożysko wtedy tak, jak obudowa z tą plastikowa obudowa to wypozycjonuje.
      Dodam, że piasta koła blaszanego była na równo z końcem wału, a koło pasowe po drugiej stronie osadzone głebiej tak, że wał wystawał za rant koła 2cm.
      Mam wrażenie jakby wcześniej to było złożone za bardzo w prawo, to znaczy wał przesuniety za bardzo w prawo względem reszty.

• Przez Wopl
      Mam do wymiany sprzęgło na gardzieli. Teraz nie wiem jak najszybciej to rozebrać.
      Szybciej będzie wyjechać całą gardzielą czy odkręcać te kątowniki?
    • Przez bizonio
      dzień dobry jakej firmy  klimatyzacje do bizona z056 polecacie i czy lepsza wodna czy elektryczna ?
    • Przez ARTI2019
      Cześć, post z zapytaniem czy wie ktoś gdzie można dostać częsci do przystawki Rolmako chodzi mi o części do lewej kosy zaznaczone na czerwono na zdjęciu, Lubelskie Podkaprackie a najlepiej przez internet 

• Dodaj nową pozycję...
v