Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, marian7k napisał:

Jestem zwolennikiem stosowania fluroksypyr jako dodatek do lancetu, ale niektórzy tu mówili po co dodatek jak lancet zwalcza a u kolegi wyszło jak przewidywałem.

dokładnie ja tez dodaje do paka wychodzi 30 zł drożej ale dwuliścienne nawet nie dychną 

Przed chwilą, kamil255 napisał:

Na kilku dzialkach pojawiła się przytulia, powoli wychodzi flaga. Czym najlepiej zwalczyć

fluoroksypyr 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marluk napisał:

Panowie wyskoczył mi w pszenicy na jednej działce taki chwast, czy to chaber bławatek? Czy mogę go w tej fazie zwalczyć np. Galaperem? Warto?

img_20200509_164031.jpg

wygląda na chabra ale mogłeś wyrwać i zrobić samemu chwastowi fotkę ,fluroksypyrem  jechałem rok temu dołek mi gdziś wyskoczył dawka była max +10% i załatwił sprawę, tribenuronem też można 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Problem jest taki, że w etykiecie Galapera piszę, że działa najlepiej w temp 15-20 stopni i 5 dni po zabiegu minimalna dobowa 8 stopni. Więc wcześniej niż w czwartek zabiegu nie zrobię. Warto?

Opublikowano

@Tigon wyjdzie drożej a poza tym nie mogę poczekać do czwartku? Faza pszenicy mi jeszcze nie ucieknie na tyle żebym nie mógł zastosować Galapera. Pytanie czy pszenicy nie zaszkodzi.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tigon napisał:

to pojedz tribenuronem on ma niższe wymagania termiczne ,

nie zaszkodzi, byle pszenica się nie kłosiła aczkolwiek wtedy też by nie zaszkodził, tylko żebyś z dawki nie schodził nawet możesz dać trochę więcej bo jest dość wyrośnięty i upewnij się że to chaber na 100% bo ja daje 99% bo nie jestem na miejscu 😜

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

@Tigon 0,6l Galapera wystarczy żeby pokonać takiego chabra? Nie mam doświadczenia, zawsze stosowałem tylko Lancet, w tym roku przeszedłem na odchwaszczanie jesienne i niestety mam takie coś.

Opublikowano (edytowane)

ja stosowałem starane 0,55-0,6l/ha i mi wzięło prawie z dnia na dzień , widzę w galaperze jest mniej substancji czynnej to lepiej dać więcej niż się potem cackać drugi raz 

MOGE do priaxor 1l dodać 0,5l duetu star bo mi został z t1? a widzę że gdzie niegdzie mączniak został 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamilc017 napisał:

Na starane nie jest już za późno ? Myślałem może o fudamentum? W pszenicy powoli wychodzi flaga.

Nic się nie dzieje kiedyś poprawiałem Starane 250 EC po Lancecie  pszenica niemal zaczynała się kłosić i nic się nie działo . Aby nie przeholować  z dawką.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 1993michal napisał:

Miesiąc temu stosowany lancet na niektórych polach miotły do groma na innych znowu przytulia niby przy hamowana ale nadal zielona. Przez susze będzie opuznione działanie czy poprostu nie za działał. Na etykiecie pisze ze do 9 tyg zwalcza miotłę, robić poprawki czy czekać jeszcze? Fundamentum na dwuliścienne było by ok? Co na miotłę?

Kiedys po huzarze tak miałem czekalem i patrzylem ,miotła była pożółkła, pokręcona a jednak potem wylazła nad pszenice .Ja bym nie czekał .

Opublikowano
20 minut temu, alfa napisał:

Mam pytanie czy jeśli nałoży się na siebie opryskiwaczem 0.15 moddus i razem grzybowka pszenica odczuje? 

Ja po swojej nie zauważyłem nic negatywnego a nałożył się lekki pasek przez całą długość na jednym kawałku.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, sylwek23111 napisał:

Była robiona jakaś grzybówka?

To nie  choroba  prędzej jakieś przypalenia też mam belise ale u mnie tak wyszło po skracaniu jak przyszło zimno . Jakie zabiegi wykonywałeś?

Edytowane przez Zbyszek3939
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v