Skocz do zawartości

łuparka do drewna elektryczna pozioma czy pionowa

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tylko i wyłącznie ta trzecia, staruszek sobie kupił poziomą i jest problem z dużymi klockami, raz że trzeba to wysoko wnieść dwa że blisko element roboczy jest od ramy. Drugą widziałem u sąsiada i super sprawa, regulacja wysokości, po rozłupaniu wszystko zostaje na łuparce.

Opublikowano
24 minuty temu, heniek36 napisał:

ani 1 ani2 ani3 kup dobrą siekiere bo sękala i tak nie rozszczepisz

Zakład? 

Staruszek jak łupie z sękami to trzeba się chować, nawet zaschnięte, sękate i zakręcone jak domek ślimaka się łupią

Opublikowano

Pierwsze dwie tak wątle wyglądają. Nie zastanawiałeś się, żeby zlecić zrobienie łuparki jakiemuś okolicznemu majsterkowiczowi? Nie jest to pracochłonne a za 2tyś będziesz miał porządny sprzęt.

Opublikowano

Dzięki za radę, ale moje doświadczenia z okolicznymi majsterkowiczami są takie że ani to tanie ani porządne nie będzie, a czas realizacji od roku do nieskończoności, tym bardziej jak to miała by być maszyna za 2 tyś  ten Checht za 2 tyś na żywo wygląda porządnie i nie ma opcji że czegoś nie rozłupie, ale pozioma lżejsza mniejsza w piwnicy bym ustawił

Opublikowano

Przymierzam się do zrobienia własnej łuparki.

Czy moglibyście podzielić się doświadczeniem, chodzi głównie o tłoczysko, pompę, rozdzielacz i silnik.

Rozmawiałem z majstrem i twierdzi, że silnik 2,2 kw, pompa 1,6cm3/obr; 2,4 l/min/1500obr, rozdzielacz jednosekcyjny 40l jest wystarczający.

Co do siłownika jeszcze nie ustaliliśmy.

Do połupania 20m3 (nie przestrzennych) osiki i ok 10m3 dębu lub grabu.

Panom z siekierami dziękuję, mam kolekcję i kilkadziesiąt lat doświadczenia.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez LMB
      Dzień dobry, mamy przyczepę rolniczą zakupioną ok. 1990 r. przez mojego ojca. Posiadamy tablice rej., dowód rej. stary niestety zaginął dowód zakupu- faktura.
      Na przyczepę nie ma przeglądu, OC.
      Nigdy nie była przetestowana na mojego tatę. 
      Chciałbym ją zarejestrować.
      Prosba o pomysly jak podejść do tematu.

Dziekuje 

• Przez Czarek525
      Witajcie, próbuję uszczelnić siłownik z Autosanki D55 i chciałbym też wymienić te białe plastiki uszczelniające (prowadzące?), ale nigdzie nie znalazłem nowych i podobno nigdy takich nie było. Fabrycznie były takie montowane czy to pomysł "garażowy" ? Czy w Autosanach d55 były montowane takie same siłowniki co w modelu D47?

• Przez darko1987
      Witam potrzebuje takiego koła tylko gumowe do pługa obrotowego overum 20251117_152658.heic20251117_152658.heic
    • Przez Dastan
      Szukam czegoś co podawało by pellet/owies do kotła ~8m, ale musi być kilka metrów w poziomie, a pod koniec pod kątem sporym. Pomyślałem o tych żmijkach elastycznych ze spiralą, czy posiada ktoś coś takiego? Oprócz powyższego zastosowania nadaje  się to np. do załadunku resztek z płaskiego dna bina? Pod dużym kątem daje to rade? Wydajność nie musi być duża. Ewentualnie co innego zamiast elastycznego stricte do podawania pelletu? Są niby plastikowe rurki, a ale jak już ma bys spierala i motoreduktor to lepiej elastyczne.  
    • Przez marstan
      Czesc! jaki oprysiwacz polecacie? mam na oku Tomled 600l lance 12, jak uwazacie jest dobry? Moze polecacie jakis inny. Mam Fergusona 255. 
  • Dodaj nową pozycję...
v