Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, cichym napisał:

zaloguj się na portal plantatora i jest do zrobienia korekta. U mnie dodatkowe 8,01 netto do tony.

czyli samemu trzeba zrobic tą korekte czy jak to wygląda ? 

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

Ale jak 15 lat temu niemieccy rolnicy wykupowali udzialy w polskich cukrownaich to polaczki chetnie posprzedawali.

I każdy Niemiec myśli tak jak ty j**any szwabie ,Polaczki"

Ale jak 15 lat temu niemieccy rolnicy wykupowali udzialy w polskich cukrownaich to polaczki chetnie posprzedawali.

• Like 1
Opublikowano

I każdy Niemiec myśli tak jak ty j**any szwàbie ,Polaczki"

Opublikowano
20 godzin temu, cichym napisał:

zaloguj się na portal plantatora i jest do zrobienia korekta. U mnie dodatkowe 8,01 netto do tony.

wielkie dzieki za info zalogowałem sie i juz mam poprawiona fakture faktycznie ponad 8 zł wiecej dołożyli , czyli na nastepny rok bedziemy mieli tyle samo płatnosci w  P & L ? 

słuchajcie a na drugi rok będzie dopłata cukrowa ? i w takiej wysokosci jak było czyli około 1500 zł ? 

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

czyli samemu trzeba zrobic tą korekte czy jak to wygląda ? 

po zalogowani wpisujesz numer korekty zgodnie ze swoją numeracją i dajesz wyślij.

Opublikowano

nic nie wysyłałem i na edi archiwum juz fakture mam korektowaną , i kwota po korekcie super że dołożyli 

szczerze mówiąc to bym zwiekszył jeszcze areał zasiewu buraków tylko ciekawe czy nie za pozno i inspektor mi zwiekszy , bo juz wiem ze na 2021 rok płatność cukrowa bedzie tak samo jak teraz , tylko troche mnie martwi ten podatek cukrowy co miał wejść od 2021 roku ciekawe jak to bedzie bo niby my mamy płacone od tony buraka iles euro i tyle a teraz ma byc wiecej czyli 26 czy 27 euro wie ktos dokladnie ? 

Opublikowano (edytowane)

P&L Glinojeck RR sprawdzałem to było 96,9 zł/t teraz 104 zł/t mikołaj zawitał. Najpierw się zabierze potem podaruje część z tego i gest w stronę plantatora jest hehe ale i tak do KSC to jeszcze  brakuje. 

Edytowane przez Norman
Opublikowano
35 minut temu, warchest napisał:

nic nie wysyłałem i na edi archiwum juz fakture mam korektowaną , i kwota po korekcie super że dołożyli 

szczerze mówiąc to bym zwiekszył jeszcze areał zasiewu buraków tylko ciekawe czy nie za pozno i inspektor mi zwiekszy , bo juz wiem ze na 2021 rok płatność cukrowa bedzie tak samo jak teraz , tylko troche mnie martwi ten podatek cukrowy co miał wejść od 2021 roku ciekawe jak to bedzie bo niby my mamy płacone od tony buraka iles euro i tyle a teraz ma byc wiecej czyli 26 czy 27 euro wie ktos dokladnie ? 

Bo jesteś RR ,vatowiec sam musi wystawić korektę

Opublikowano
2 godziny temu, Norman napisał:

P&L Glinojeck RR sprawdzałem to było 96,9 zł/t teraz 104,1 zł/t mikołaj zawitał. Najpierw się zabierze potem podaruje część z tego i gest w stronę plantatora jest hehe ale i tak do KSC to jeszcze  brakuje. 

ja tez jestem glinojeck i po korekcie 120 cena buraka jest , to i tak przy plonie ponad 60 ton to opłacaja sie , napewno lepiej jak kukurydza 

Opublikowano (edytowane)

Akurat oglądałem Pana Grzegorza B. na Youtube i u niego plon netto 88 t/h, zanieczyszczenie 8%, polaryzacja 18% Sudzucker. Myślałem że to stary film. Także mamy od kogo się uczyć. Dokładnie 4:30 min. Link dla chętnych: 

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Jak bym miał ziemię z taką klasa bonitacji jak pan B też mógłby się wychwalać. Zamienimy się niech wyciągnie z mojej 4,5 tyle to będzie mógł się szczycić 😉

Opublikowano (edytowane)

Zależy ile ton/ha jest zakontraktowane. Jeśli jest 60t to wszystko powyżej jest jak prezent dla cukrowni. Ja mam 62t w P&L i nie ma opcji, żeby było więcej, mimo że prawie zawsze mamy więcej. 

Poza tym osoby mocno związane z cukrownia jak np. Grzesiu z filmu mają inne warunki i względy niż my😊

Edytowane przez chuck00
Opublikowano

Jak nie chcą ci dać więcej ton to siej mniej ha niż zakontraktowane ,wielu tak robi ,ja mam kontraktacja na 70 ton

Opublikowano

Przecież Bardowski to jeden z pionierów reklamowania różnych produktów wśród rolniczych youtuberów. Kiedyś nawet widziałem płacz jednego handlarza w komentarzach pod jego filmem, że jest fałszywy i sprzedajny. :D  W następnym vlogu pewnie będziecie mogli obejrzeć, co pomogło mu osiągnąć tak dobry plon. :D 

Opublikowano

On lubi kariere medialną po to przyszedł do rolnik szuka żony i przy okazji znalazł

Opublikowano

Nie zapominajcie że jego ojciec ma te myszy do załadunku i obsługuje cukrownie. Jak by napisał że cukier 17 to jeszcze bym uwierzył. Ja mialem burak w tym rokuna samej 2 i 3a i plon ok a cukier 16.1 

Nie zapominajcie że jego ojciec ma te myszy do załadunku i obsługuje cukrownie. Jak by napisał że cukier 17 to jeszcze bym uwierzył. Ja mialem burak w tym rokuna samej 2 i 3a i plon ok a cukier 16.1 

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Przecież Bardowski to jeden z pionierów reklamowania różnych produktów wśród rolniczych youtuberów. Kiedyś nawet widziałem płacz jednego handlarza w komentarzach pod jego filmem, że jest fałszywy i sprzedajny. :D  W następnym vlogu pewnie będziecie mogli obejrzeć, co pomogło mu osiągnąć tak dobry plon. :D 

z pewnością aminokwasy firmy x

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v