Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

plantacja 4ha

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.
Oddział "Cukrownia Krasnystaw"
22-302 Siennica Nadolna
tel.:
(082) 577 02 11

Rozliczenie nr:

Umowy kontraktacyjnej nr:

Wersja nr:
2

Siennica Nadolna 2022.01.04

Kontraktacja:
239,000 t

Dostawy:
267,43 t

Średni % zanieczyszczeń:
8,06

Data zgłoszenia zakończenia dostaw:
2021.12.23

Polaryzacja przyjęta do rozliczenia:
17,80 %

Kontraktacja po przeliczeniu:
211,77 t

Kontraktacja po przeliczeniu pomniejszona o buraki przeniesione między okresami:
211,77 t

Nazwa Cena Ilość Wartość
buraki cukrowe [kontraktowane] 148,57 211,77 t 31 462,68
buraki cukrowe [nadwyżkowe I] 100,00 21,18 t 2 118,00
buraki cukrowe [nadwyżkowe II] 60,00 34,48 t 2 068,80
Razem   267,43 t 35 649,48
Wysłodki należne   133,715 t  
Wniosek wysłodkowy   0,00 t  
Pozostałe wysłodki należne   133,715 t  
Razem   133,715 t  
Dostawy późne 8,58 211,77 t 1 816,98
RRR Premia lojalnościowa (ilość surowca x 1 euro) 1 334,19 1,00 szt 1 334,19
Nazwa Ilość Wartość
Kompleksowa obsługa dostawy 267,43 1 140,86
KRA Wysłodki mokre paszowe "NII odebrane" 124,64 t  
KRA wysł. suche luz "NI odebrane" 0,22 t  
KRA wysł. suche luz "NI" 0,0022 t 2,38
Fungicydy   520,13
Herbicydy   546,37
Nasiona buraków   3 159,00
Nawozy Dolistne   569,59
PK Obciążenie składką na Program Pomocowy   23,90
PK Refundacja podatku od potrąceń   13,11
Opłata plantatorska   187,33

Należności wynikające z faktury za buraki - bieżąca kampania
Razem NETTO:
37 466,46

Razem VAT:
2 622,66

Razem BRUTTO:
40 089,12

Razem należności BRUTTO:
41 423,31

Poprzednie wypłaty:
1 334,19

Do wypłaty:
33 926,45

Rata płatności:
33 926,45

Razem obciążenia:
6 162,67

Obciążenia z poprzednimi wypłatami:
7 496,86
Opublikowano

No, kiedyś u nas też mieli na lepszych ziemiach bez większych problemów takie plony.. jakbyś miał te 78t i 14% cukru tak jak w tamtym roku u nas, tylko że do 70t też mało kto dobił. 

Przy plonie 70+ i cukrze 17+, buraki wychodzą bardzo dobrze, szkoda że w werbkowicach jakoś na tych badaniach spora rozbieżność w cukrach. 

Wydaj mądrze. 

Opublikowano

Powyżej 70 ton to standart u mnie , średni z 6 lat dobre 81 t

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Zależy jak szeroka i jak wysoka u mnie na metrze było 7,7 tony szeroka 8,5 m 

Co do opłacalności , bedzie dużo krzyku

Plon 78 t,cukier 18,5, zanieczyszczenie 9,8 ,kontraktacja 71t/ha, cena kwotowych 171,25

z hektara wyszło 11668 + wysłodki 1040+ dopłata cukrowa 1524 =14232

dla porównania

pszenica 7,5 t x 1400 =10500

rzepak 3,81 t x 3500 =13335

u mnie największy zysk rzepak ,buraki ,na końcu pszenica, nadal twierdzicie że nawozy nie warto kupować

Szacun za plon cukru z ha, niemniej działka też musiała być mocna, skoro wykręciłeś taki wynik przy tak skąpych opadach jak w ubiegłym roku.

Opublikowano

Jedna pryzma zabra plon prawie 68 t/ha polaryzacja 16,99% zanieczyszczenie 9,7%  z tej działki jestem zadowolony klasa 4-5. Spory plus dla nowej doczyszczarki jednak podbieracza 10 m było 8 m, wysięgnik załadunkowy +2 m robi dużą różnicę. Druga działka z przesiewką w połowie maja będzie zabrana nie długo jak będzie 55 t/ha to będzie ok

20220103_091516.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Piotr1711 Mój kleine już dawno w hucie. Kopane Ropą koniec listopada (koszt usługi 900 zł/ha). Dziś druga pryzma zabrana - przesiewane, plon 64 t/ha zanieczyszczenie 11% polaryzacja 17,1%. 

Średni plon z całości 66,5 t/h, ponadplanowych będzie ~ 15 t. Dopłata za późną odstawę odbiór 27.12 - 3,15 zł/t, za okrywanie dopłata 4 zł/t P&L Glinojeck.  

Edytowane przez Norman
Opublikowano
19 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Szacun za plon cukru z ha, niemniej działka też musiała być mocna, skoro wykręciłeś taki wynik przy tak skąpych opadach jak w ubiegłym roku.

W 2021spadły 473 mm czyli nie najgorzej 500-520 było by idealnie

Opublikowano

U mnie po skrupulatnych obliczeniach koszty wyszły 5050 zł brutto. Pewnie ze 100 albo 2 można by było dodać bo się coś mogło zapomnieć a zysk z dopłatą cukrową wyszedł mi 5500. Mógłbym jeszcze doliczyć ubezpieczenie bo gradl był i coś koło 1000 do ha wyszło. Jestem zadowolony bo myślałem że będzie gorzej ale nadal myślę że cukrownia werbkowice nadal musi zmienić swoje podejście do rolnika bo blado wygląda przy innych cukrowniach z KSC. Czytając forum widzę że każdy psioczy na werbk. A plantatorzy z innych cukrowni są zadowoleni ze swoich cukrowni. Pewnie nie rżną was tak na procencie i na cukrze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, cris10 napisał:

jaka strategie odchwaszczania planujecie na ten rok ?

Taką jak przez ostatnie lata

58 minut temu, skywalker89 napisał:

Dziki dubeltówką

Dubeltówką to możesz ich po tyłku posmyrać.

Opublikowano
16 godzin temu, iron napisał:

u mnie plon lipa ale cukier 18.5 ,plon mi zabrały dziki i samosiewy rzepaku i teraz pytanie czym je dobić gdy buraki maja powiedzmy 7 liści?

Lutuj metamitronem od samego poczatku 1.5l, ograniczysz rzepak. 

Opublikowano

Cukier mógłby być lepszy i plon również 62,5t/ha. Niestety u nas brak opadów dał się mocno we znaki u niektórych na forum to 80t/ha co roku. Ja tam nie koloryzuje nikt mi nie da, nikt nie zabierze. Piszę jak jest

• Like 1
Opublikowano

Prawie się zgodzę, ale z tym zabieraniem to można mieć jakieś obiekcje odnośnie werbkowic 😂

Zobaczy się jak i czy coś się sytuacja z burakami rozwinie, ale wbrew sobie chyba jeszcze sezon posieje a z wynikłego względu takiego, że czasowo zbiór będzie mi odpowiadał, bo coś w okolicy września trzeba będzie więcej uwagi rodzinie poświęcić 

Opublikowano
Ulman napisał:

1 godzinę temu, cris10 napisał:

jaka strategie odchwaszczania planujecie na ten rok ?

Taką jak przez ostatnie lata

58 minut temu, skywalker89 napisał:

Dziki dubeltówką

Dubeltówką to możesz ich po tyłku posmyrać.

Jak masz idiotycznie odpisywać to lepiej wcale

Opublikowano
Olgierd napisał:

16 godzin temu, iron napisał:

u mnie plon lipa ale cukier 18.5 ,plon mi zabrały dziki i samosiewy rzepaku i teraz pytanie czym je dobić gdy buraki maja powiedzmy 7 liści?

Lutuj metamitronem od samego poczatku 1.5l, ograniczysz rzepak. 

triflusulfuron na dobicie dużych rzepaków ale daj dobry adiuwant a nie ten gówniany trend czy inny asystent

Opublikowano

To u mnie burak w dochodzie będzie na drugim miejscu po rzepaku i wynik wyszedł 12400zl brutto z 1ha dodać do tego wysłodki i dopłaty wyjdzie ok 15000 i minus nakłady to wam powiem że jest ok. Cukier 17,8 zaniecz. 8.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v