Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Głupich szukają, ale jak plantatorzy z P&L się zgodzą na to bez szemrania, to inne cukrownie pójdą podobną drogą. Umowy wieloletnie z niską ceną, a fosforan po 4k po wejściu zielonego ładu.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

U nas przy kontrakcji P&L Glinojeck nastąpiło ździwko inspektora że niestety nie chcą planatorzy kontaktować, info od sąsiada. Ja nawet  nie byłem tylko dałem sąsiadowi oświadczenie RR na tą kampanię. Zobaczymy może wogole nie będę siał w przyszłym sezonie lub dla KSC Dobrzelin się dowiem czy da radę zakontraktować.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Dziś na spotkanie plantatorów ksc przybyli były pracownik P&L oraz aktualny surowcowy na dany teren firmy P&L wykorzystując niewiedzę surowcowego odnośnie miejsca pracy danych osób pod pozorem zadania nieistotnego pytania czy mają nowe urządzenia do badania polaryzacji i uzyskaniu odpowiedzi , że tak pierwszy sezon będą pracowały w ksc oni odpowiedzieli , że już mają takie parę lat :D oczywiście całe spotkanie wysłuchali i skrzętnie zanotowali kto z nowych plantatorów podpisał umowę z ksc.

Mam tylko pytanie do pracowników P&L... Nie wstyd wam tak po ludzku ?

Opublikowano

W P&L jak wpadł w ubiegłym roku na próbę burak bez chwościka to później polaryzacja z tego samochodu dziwnym trafem znikała i zamiast niej wstawiali wartość średnią z wszystkich odstaw. Info pewne więc niech nie szukają oszustw u konkurencji jak sami kombinują jak mogą. Warto też pamiętać jak chcieli zabezpieczać kurs euro plantatorom na 4,2 zł, bo widocznie mieli przecieki o szybkim spadku wartości złotówki. W następnej kampanii rozliczali buraki przy kursie euro 4,45 zł.Na milionie ton zaoszczędziliby 250 000 zł. Jak dla mnie temat jest prosty, olać ich i przestać dla nich siać. Wtedy zabierają graty i wypieprzają do chaty albo sprzedają cukrownie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No dla mnie jedno ich warunki kontraktacji , a drugie to w jaki sposób traktują plantatorów gdy ja przechodziłem z P&l do ksc to wydzwaniał synalek przewoźnika od obsługi odbioru , a później surowcowy czy ja mam w ksc kontrakt nagadałem im głupot bo co ich to... Oczywiście ostatni rok jak miałem u nich to pod górkę z parametrami i cała resztą.  Słyszałem o takim przypadku jak surowcowy kupił taniej wysłodki od ceny oferowanej przez cukrownie , a rolnik nie zorientowany bo pierwszy rok zasiał. 

Nie wiem dlaczego ludzie sieją jeszcze do P&l :

26 X4,5 = 117 x 1,05 vatu ~= 123zł x 70 ton= 8610 zł ile dopłat 1500 zł? =10010 zł . Wysłodki na kombajn i coś zostanie. 

Koszty niech każdy sobie sam policzy , ale pszenica wyjdzie w tym sezonie podobnie tylko ile składników pobiera burak , ile więcej ubywa próchnicy gleby  i jest mocniej degradowana.

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

W praktyce mzoe byc srednio. Ja jak sieje burak po kuku to pryyskam Mcoarzem z nikosarem i problemu nie ma. Ale w tym roku duzo wilgoci wiec maister sie pewnei zdazy rozlozyc

Opublikowano

Byłem dzisiaj w burakach to plon będzie ale polaryzacji raczej nie. Sporo lisci zatakowanych chwoscikiem.Sensu na pryskanie już raczej nie ma. Trochę przez własną głupotę bo w tamtym roku była pryzma na tym polu ale kto wiedział.

Opublikowano
17 godzin temu, hardkor113 napisał:

Byłem dzisiaj w burakach to plon będzie ale polaryzacji raczej nie. Sporo lisci zatakowanych chwoscikiem.Sensu na pryskanie już raczej nie ma. Trochę przez własną głupotę bo w tamtym roku była pryzma na tym polu ale kto wiedział.

a to co jak była pryzma na tym polu to chwoscik by wszedł ? czy buraki po burakach zasiałeś ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Zwozilem buraki na to pole bo nie było miejsca gdzie indziej. I chwoscik z pryzmy się rozniósł

Nie raz miałem pryzmę a później buraki presja jest ale tylko w miejscu pryzmy a nie na całym polu. Jeśli masz problem na całym polu to inne czyniki powodują.

Opublikowano (edytowane)

Raczej tak. U mnie po pryzmie tabaka reszta w miarę ok. O dziwo w tym roku po pryzmie narazie tylko mniejsze ale bez chwościka - moje przewidywania i sposób zapobiegnięcia zastosowany  jak eksperymen pierwszy raz - widzę że się sprawdził no chyba że to dlatego że była przesiewka w maju. Ewentualnie buraki po burakach jak były to presja na całość. Ja narazie nie kontraktowałem na 2022/2023 reszta tak. Odbioru w tym roku ma być w grudniu podobno. Pytałem w KSC bo paru przeszło ale brak odzewu. 

Wpadłem na taki filmik u nas też tak było. (Piękny czas - procentowy i wagowy, no i kilku zaufanych tzw.)

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, Norman napisał:

Raczej tak. U mnie po pryzmie tabaka reszta w miarę ok. O dziwo w tym roku po pryzmie narazie tylko mniejsze ale bez chwościka - moje przewidywania i sposób zapobiegnięcia zastosowany  jak eksperymen pierwszy raz - widzę że się sprawdził no chyba że to dlatego że była przesiewka w maju. Ewentualnie buraki po burakach jak były to presja na całość. Ja narazie nie kontraktowałem na 2022/2023 reszta tak. Odbioru w tym roku ma być w grudniu podobno. Pytałem w KSC bo paru przeszło ale brak odzewu. 

Wpadłem na taki filmik u nas też tak było. (Piękny czas - procentowy i wagowy, no i kilku zaufanych tzw.)

Mocne przyczepy mają xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v