Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tyle to i ja się dowiedziałem z etykiet , nikt po prostu nie robił doświadczeń z dodatkiem miedzianu ,lepiej nabijać kasę zagranicznym firmom .

Buraków po burakach się nie sieje skywalker nie wiedziałeś o tym 

Edytowane przez lassie
Opublikowano

Ale jaki sens ,buraki kokosów nie przynoszą ,dla płodozmianu wystarczy raz na 6-7 lat

Opublikowano

Chciałem dać swojej ziemi odpocząć, a dzierżawca mnie wkurzył na jesieni więc dawaj ciągniemy ile się da z ziemi... ale coś zmienił gadkę więc może kilka lat jeszcze będę to uprawiał, na kokosy nie liczę, ale chciałbym żeby koło 60t i przyzwoitym cukrze się zakręciło, jak będzie gorzej to na przyszły rok basta z burakiem bo mam dosyć tego jezdzenia z opryskiwaczem na nic...

Opublikowano
23 godziny temu, Mohyl napisał:

Oni wszystkim wciskają te bakterie nabrali magazyny to musi zejść kup 1 l kier plus jakiś lepszy adiuwant i będzie git

Nie wszystkim. Tylko tym, u których jest szansa, że się skuszą.

Opublikowano
Dnia 18.07.2021 o 11:52, Andpol napisał:

w 2022 dopłaty do buraków będą?

Oto jest pytanie... Na ktore nikt nie potrafi narazie odpowiedziec ale spiesza sie z kontraktacjami na przyszly rok co zwykle bylo robione duzo pozniej wiec pewnie chodzi zeby podpisac umowe a doplaty to sie zobaczy😁 raz sie zyje

Opublikowano

W internecie piszą tylko że mają być zmiany w przyszłym roku i żadnego rozporządzenia nie ma. Piszą tylko że może być inny sposób dotowania produkcji buraka. Władze ksc mówią co rolnicy chcą słyszeć. "Rolnik głupi wszystko kupi". Najwyżej powiedzą że się im pomyliło a umowa podpisana więc rób za darmo.

Z innej bajeczki są jakieś przeciwwskazania żeby buraki ponadkwotowe sprzedawać np mysliwym? W umowie nie znalazłem takiego punktu a doradca z cukrowni twierdzi że jest taki punkt. 

• Thanks 1
Opublikowano

To że kontraktacja przed żniwami to bardzo dobrze ,tak powinno być wiadomo ile pola zostawić i można sobie wszystko planować

Opublikowano
12 godzin temu, mds212 napisał:

Tak mówią władze ksc. Więc raczej maja pewne info

Jakby Twoja być może kilku(nasto)tysięczna premia, a w dalszej perspektywie Twoje być albo nie być zależało od tego co mówisz to byś mówił tak żebyś sobie nie zaszkodził. Gdybyś czasami nie powiedział prawdy to można zegnać na rząd lub UE i jakoś "wybrnąć" z sytuacji. Pewnego info nie ma. Dzisiaj się dowiadywałem poprzez ODR od kierownika BP ARiMR i jednak w 2022 dopłata cukrowa ma być. Ta informacja by mnie w zasadzie uspokoiła, gdyby nie to że w czwartek mam kontraktację buraka na 2022 - zawsze była na przełomie lutego i marca (KSC). Coś jest na rzeczy tym bardziej że cena za buraki w 2022 również wzrosła, tylko że tego dowiemy się dopiero po podpisaniu umowy. Inspektor też prawdy nie powie...

Opublikowano

Jak ktoś siej ze względu na dopłate , to lepiej niech nie sieje

Opublikowano

Panowie ziemia klasy 3. Teraz rośnie pszenica po pszenicy obornik w dawce 40t na ha chce dać i zasiać jakiś poplon na przoranie na zime. Co doradzicie nigdy nie sialem poplonów na przyoranie. ? Moze rzodkiew olejsta?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, miwigos napisał:

Nie ze wzgledu na doplate ale to uprawa wysokonakladowa z ktorej w trudnym sezonie ze bez doplaty czasem nic nie zostanie a chyba nie o to chodzi. Wiadomo to wielki biznes nie tylko dla samej cukrowni ale calej branzy chemia transport kopanie itp itd wiec nie zdziwie sie ze sa wsrod Nas naganiacze i youtuberzy co im to super wychodzi na plus 

Chcialbym wierzyc w zapewnienia ze bedzie dopata do burakow w 2022r oczywisce w podobnej wysokosci co teraz ale czarno to widze... Nowa WPR to jedna wielka nie wiadoma o ktorej co miesiac cos tam sie dowiadujemy.. 

Edytowane przez dominik514
Opublikowano
57 minut temu, wlamaj1 napisał:

Jakby Twoja być może kilku(nasto)tysięczna premia, a w dalszej perspektywie Twoje być albo nie być zależało od tego co mówisz to byś mówił tak żebyś sobie nie zaszkodził. Gdybyś czasami nie powiedział prawdy to można zegnać na rząd lub UE i jakoś "wybrnąć" z sytuacji. Pewnego info nie ma. Dzisiaj się dowiadywałem poprzez ODR od kierownika BP ARiMR i jednak w 2022 dopłata cukrowa ma być. Ta informacja by mnie w zasadzie uspokoiła, gdyby nie to że w czwartek mam kontraktację buraka na 2022 - zawsze była na przełomie lutego i marca (KSC). Coś jest na rzeczy tym bardziej że cena za buraki w 2022 również wzrosła, tylko że tego dowiemy się dopiero po podpisaniu umowy. Inspektor też prawdy nie powie...

To wez umowe p[rzed podpisaniem i przeczytaj. Tam nei ma duzo stron. My w KSC mamy jutro konmtraktacje

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, miwigos napisał:

Bez dopłat cukrownie będą miały dużo mniej buraków niż dotychczas. 

Edytowane przez JanKrzysztof
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v