Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stara 40 letnia ,jedna z pierwszych, jak dobrze uprawisz nie za głęboko i płozy ostre , to musi wzejść , najlepiej jak dwa  tyg. po zasianiu nie pada, spokojny opad do 3 mm może być 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Jak przyjdzie ulewa to niema rady , przez 30 lat siania gamą raz mi zbiło i przesiewałem , 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

To trzeba mieć czym uprawić i nie będzie brył , a ten grimme kruszy bryły że taki cudny

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

To trzeba mieć czym uprawić i nie będzie brył , a ten grimme kruszy bryły że taki cudny

Redlica talerzowa to inny poziom no i można siać w mulcz. Co naszyce oprócz wiadomych środków? Mospilan?

Opublikowano (edytowane)

U mnie jakiś debil postawił ule obok pola buraków, w zadrzewieniach na granicy działki. Już miałem jechać w pole z rana z opryskiem na robaka ale za mocno wiało. Podobno o 22 godzinie to postawił. Co zrobić z takim debilem. 

Edytowane przez poosa21
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.05.2021 o 22:07, Piotr1711 napisał:

U mnie został tylko rdest powojowy i ostrożeń placowo

Poleciałem 5dni temu safari 15g i lontrel 0.1l i mam obawy czy go położy niby jakieś przebarwienia są widoczne ale.... 

Doradźcie czym dobić rdest   w razie czego 

Edytowane przez king12
Opublikowano
3 godziny temu, kuba24051 napisał:

widzę że spec z Ciebie jakich mało buraki to chyba Twój konik 🤣🤣

Kolego włókowanie i uprawa przedsiewna aktywnym agregatem i jest idealnie do siewu ,niezależnie czy glina ,czarnoziem ,czy piach

Opublikowano
7 godzin temu, king12 napisał:

U mnie został tylko rdest powojowy i ostrożeń placowo

Poleciałem 5dni temu safari 15g i lontrel 0.1l i mam obawy czy go położy niby jakieś przebarwienia są widoczne ale.... 

Doradźcie czym dobić rdest   w razie czego 

Venzar

Opublikowano
Dnia 23.05.2021 o 19:48, miwigos napisał:

Matrix to mercedes wśród siewników buraczanych. Równie dobrze mógłbym Ciebie zapytać, po co kupiłeś Amazone na bronie wirnikowej do siewu zbóż i rzepaku skoro za pół ceny nabyłbyś Agromasza? Stara Gama to był dobry siewnik, ale kiedyś. Zresztą w tym roku ludzie, którzy zasiali w mulcz mają często najlepsze buraki z racji niezamulonej gleby. Na korzyść Matrixa świadczy to, że niektórzy świadczą usługi takim siewnikiem z ciągnikiem na szerokich kołach i o dziwo wschody są równe. Sam bym nigdy takiego sprzętu nie wpuścił na pole, bo wiadomo, że  burak na ubitym będzie gorzej rósł, ale ludzie korzystają i chwalą. 😎

Opublikowano

Jedna amazonka przeżyje 3 agromasze, nie trafione porównanie gama rocznik 78  jeszcze następne 30 lat posieje ,koszt siewu 2 litry paliwa ,buraki mam piękne, w mulcz nie będę siał raczej nigdy ,za dużo dziadostwa i glifosat trzeba stosować ,nie dla mnie

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Matrix to mercedes wśród siewników buraczanych. Równie dobrze mógłbym Ciebie zapytać, po co kupiłeś Amazone na bronie wirnikowej do siewu zbóż i rzepaku skoro za pół ceny nabyłbyś Agromasza? Stara Gama to był dobry siewnik, ale kiedyś. Zresztą w tym roku ludzie, którzy zasiali w mulcz mają często najlepsze buraki z racji niezamulonej gleby. Na korzyść Matrixa świadczy to, że niektórzy świadczą usługi takim siewnikiem z ciągnikiem na szerokich kołach i o dziwo wschody są równe. Sam bym nigdy takiego sprzętu nie wpuścił na pole, bo wiadomo, że  burak na ubitym będzie gorzej rósł, ale ludzie korzystają i chwalą. 😎

Nie mam buraka. Szwagier zasiał vaderststem zapiętym do czajkowskiego, wschody 30-80%. Znajomy siał gaspardo po talerzowanym poplonie, połowę przesiewał. Sąsiad w tradycyjnej technologii orkowej starą gama, wschody 95%. Nie siewnik, a warunki na polu są ważne.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)

Niektórzy myślą że od sprzętu zależy ,jak ktoś ma zdolności to nawet wode przypali, przy siewie zbóż rzepaku dobry sprzęt z dociskiem redlic dużo pomaga ,ale przy burakach sianych w systemie orkowym nie ma znaczenia sprzęt ,jedynie trochę dokładniejsze rozmieszczenie buraków w rzedzie ,ale nie zawsze bo usługodawcy się spieszą ,bo płacone od hektara

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v