Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W KSC niema buraków conviso ,bo miały kosztować około 2 tyś ,a chcieli  3 tyś i KSC nie zgodziła się i bardzo dobrze utarli im  nosa i nie wzieli nawet tych zwykłych ,za rok będą chcieli je nam wcisnąć, a buraki conviso plonują troche gorzej ,bo są nowością za 2-3 lata będą lepsze ,ale dla mnie za drogie

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

W KSC niema buraków conviso ,bo miały kosztować około 2 tyś ,a chcieli  3 tyś i KSC nie zgodziła się i bardzo dobrze utarli im  nosa i nie wzieli nawet tych zwykłych ,za rok będą chcieli je nam wcisnąć, a buraki conviso plonują troche gorzej ,bo są nowością za 2-3 lata będą lepsze ,ale dla mnie za drogie

plonuja 75 ton z ha i17,8 polaryzacja zbiór 28 wrzesien 2019

Opublikowano

W moim regionie też zaczęli siać. Moim zdaniem jeszcze przyjdzie odpowiedni czas na siew buraka nich gleba będzie odpowiednia do siewu, ale każdy widzi daną sytuację po swojemu.

Opublikowano

byc moze siew byłsugerowany susza , bo teraz jeszcze troche wilgoci jest choc sie zasusza juz u nas mazowieckie , i nie ma prognoz na deszcz juz ,teraz teoretycznie powinno bylo popadac u nas a tu nic kilka kropli spadło i koniec 

Opublikowano
3 godziny temu, Kris1976 napisał:

Panowie buraki cukrowe posiane 10 ha

I co? 10 hektarów do przesiewu?

3 godziny temu, Kris1976 napisał:

Panowie buraki cukrowe posiane 10 ha

I co? 10 hektarów do przesiewu?

Opublikowano

Jak ktoś wykonoal wółkowanie to ziemia na buraki może leżeć i dwa tygodnie ,nie wyschnie ,nawet jest obecnie na glinach przymokrawo

Opublikowano

Ja swoje pole pod buraka ruszyłem dzisiaj, aby wymieszać nawóz.  Jesienią była wyrównana rola po orce, dzisiaj stwierdzam, że wilgoć jest zatrzymana pole nie "sypie" się jest wilgoć. Zobaczymy jakie będą wschody, gleba klasy 3.

Opublikowano
lukasz493 napisał:

KSC Krasnystaw - nasiona wydane 18.03 , większość rolników już posiane w tamtym tygodniu.

Sam odbierałaś czy inspektor przekazywał?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Jasio88 napisał:

Sam odbierałaś czy inspektor przekazywał?

Od inspektora w najbliższym punkcie odbioru w mieście. Nasiona Jaromir RH.

22 minuty temu, mds212 napisał:

To niezla sraczke musieli miec skoro 5 dni przymrozkow nadawali i to takich -5-6

Niby co stanie się nasionkom przykrytym ziemia przez te kilka dni ? kilkunastu plantatorów siejących buraki od 10-20 lat wie co robi - w tamtym roku wschody były tragiczne jak było sucho po 28.03 a teraz gleba jest pięknie wilgotna. Sam również wysiałem i napewno wschody będą lepsze jak rok temu (choć na plon nie narzekałem to na wschody bardzo )

13 minut temu, mds212 napisał:

Jezeli ziemia zawłokowana lezy to nie wysycha, ja z atydzien posieje i CI pokaze wschody, i jeszcze lepsze beda niz u Ciebie. SLyszales o temperaturze gleby do siewu?

Po co taka napinka ? Mówię że u nas wszyscy którzy odebrali (więksi mniejsi zasiali, zawałowali i leży) nie robię tego żeby się chwalić tylko mówię jak jest. Słyszałem również o tym że na początku kwietnia ma być -10 stopni i co wtedy zrobisz ? Skąd wiesz że w kwietniu i maju nie będzie przymrozków. Siejemy buraki 20 kilka lat, zluzuj majty i rób jak uważasz. A i wysiew był w temperaturze opytmalnej nie podczas mrozu kolego.

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
3 godziny temu, Mohyl napisał:

Mi P&L mi przysłał że nasiona z khbc będą wymieniać ciekawe czemu i kiedy 

Jak się dowiesz o co chodzi to napisz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v