Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-61-premie-dla-mlodych-rolnikow/premie-dla-mlodych-rolnikow-najczesciej-zadawane-pytania.html  Pytanie 7 . Twój okres prowadzenia działalności liczy się od momentu osiągnięcia pełnoletności . Jedyna twoja szansa to liczenie . Ile użytków rolnych masz w posiadaniu w jakim udziale. Bo to chyba nie jest podzielone na 3 równe Czesci ?

Opublikowano

Tu na pewno. Opisz ta sprawę z tym dziedziczeniem w temacie młody rolnik 2020 na agrofoto. Może ktoś miał podobna sprawę , sam jestem ciekaw. Wg prawa nie możesz się ubiegać . Ale nie wiem co w przypadku jak to zataisz bo na dobra sprawę nie figuruje to chyba nigdzie ze miałeś udział w ziemi 

Rmg jak najbardziej , ale szkoda tez młodego rolnika odpuścić 

Opublikowano

odnośnie dziedziczenia jest jeszcze taka informacja:

Zgodnie z § 4 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia, jeżeli właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha stała się osoba fizyczna w wyniku dziedziczenia - za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej uznaje się dzień uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku, albo zarejestrowania przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia.
Jednocześnie zgodnie z § 4 ust. 4 rozporządzenia, czynności i zdarzenia (w tym, jeśli wnioskodawca: wystąpi z wnioskiem o przyznanie płatności bezpośrednich, będzie posiadaczem zwierząt gospodarskich oraz będzie prowadził działy specjalne produkcji rolnej) mogą mieć miejsce przed dniem rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej. Jeżeli właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszących co najmniej 1 ha stała się osoba fizyczna w wyniku dziedziczenia, czynności i zdarzenia wymienione powyżej mogą mieć miejsce nie wcześniej niż w okresie 5 lat poprzedzających dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej.

Zatem osoba fizyczna, która stała się właścicielem lub weszła w posiadanie użytków rolnych w wyniku dziedziczenia i jednocześnie składała wnioski o dopłaty bezpośrednie przed dniem rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej, lecz nie wcześniej niż w okresie 5 lat poprzedzających dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej, może składać wniosek o przyznanie pomocy dla młodych rolników w naborze przeprowadzanym w 2018 r.

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Kolego jeżeli figurujesz w księgach jako właściciel to niestety jesteś wykluczony z tego programu ponieważ posiadasz grunty dłużej niż 2 lata. To nic ze nie składałeś dopłat  , w księgach figurujesz. 

wpis w księdze wieczystej ma charakter deklaratoryjne a nie konstytutywny, więc to nie przesądza o tym że prowadzi gospodarstwo, mógł odziedziczyć grunty które już były w posiadaniu zależnym, więc nie korzystał z nich. Jakiś punkt zaczepienia jest, na tym etapie trudno odpowiedzieć jak ARiMR do tego podejdzie

Opublikowano

Dobrze fajnie rzucasz pojęciami ale powiedz konkretnie . Jeżeli odziedziczył to stał się właścicielem ? Stał 

kwestia co się stanie jak to zatai skoro obecnie w księgach nie ma o tym mowy , w gminie jako podatnik tez nie figuruje

Opublikowano

A ja mogę składać na młodego rolnika Tylko jest jeszcze jeden problem ponieważ gdy miałem 14 lat zmarła mi mama a ona miała oddzielna gospodarkę około 6 ha i po śmierci była sprawa spadkowa i zostali to wszytko podzielone na 3 osoby ja tata i siostra ale my z siastra nie braliśmy dopłat tylko wszystko bral tata składał itp Ziemi mam 13 ha w październiku zostało wszystko przepisane na mnie tata już nic nie ma

Opublikowano

nikt jednoznacznie nie odpowie, mamy za mało informacji. Rozporządzenie odwołuje się do definicji rolnika z KC, ty podajesz definicję z ustawy o podatku rolnym. ustawodawca w tym przypadku GR definiuje że musi stanowić zorganizowaną całość, jeśli miał ziemię, nie miał maszyn ani budynków, moim zdaniem nie wypełnia tej definicji(jak ja składałem, to musiałem wydzierżawić też budynek od ojca i jakieś maszyny). W rozporządzeniu jest też furtka dla osób takim jak pytający że można liczyć od innego terminu. Moim zdaniem jeśli ojciec składał dopłaty, to powinien tłumaczyć to w ten sposób że odziedziczył ziemię będącą  już w dzierżawie. Jest to sprawa którą urzędnik będzie rozpatrywał uznaniowo więc wyniku nie da się do końca przewidzieć. Może być tak że w jednym województwie zaliczą, w innym nie

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Dobrze fajnie rzucasz pojęciami ale powiedz konkretnie . Jeżeli odziedziczył to stał się właścicielem ? Stał 

kwestia co się stanie jak to zatai skoro obecnie w księgach nie ma o tym mowy , w gminie jako podatnik tez nie figuruje

Kolego piszesz ze mozesz pomoc w młodym rolniku mam pytanko mam wykształecenie srednie skonczyłem Lo z zdana matura i na wiosne mija mi 4 lata ubezpieczenia w krus jako domownik bede musisł uzupełnic wykształcenie czy nie ?

2 sprawa rodzice maja 2 oddzielne gospodarstwa 2 inne numery łacznie 2 gospodarswtwa to ponad 15ha czy mam szanse na ten program jestem z łodzkiego mam 26lat ??

Czy moge przejac 1 gospodarstwo np mamy a od taty za premie kupic ziemie i rozliczyc ja w programie ?

Opublikowano
51 minut temu, tomad napisał:

nikt jednoznacznie nie odpowie, mamy za mało informacji. Rozporządzenie odwołuje się do definicji rolnika z KC, ty podajesz definicję z ustawy o podatku rolnym. ustawodawca w tym przypadku GR definiuje że musi stanowić zorganizowaną całość, jeśli miał ziemię, nie miał maszyn ani budynków, moim zdaniem nie wypełnia tej definicji(jak ja składałem, to musiałem wydzierżawić też budynek od ojca i jakieś maszyny). W rozporządzeniu jest też furtka dla osób takim jak pytający że można liczyć od innego terminu. Moim zdaniem jeśli ojciec składał dopłaty, to powinien tłumaczyć to w ten sposób że odziedziczył ziemię będącą  już w dzierżawie. Jest to sprawa którą urzędnik będzie rozpatrywał uznaniowo więc wyniku nie da się do końca przewidzieć. Może być tak że w jednym województwie zaliczą, w innym nie

nie wydajesz sie glupim czlowiekiem ale masz sklonnosci do zbytniego przekombinowywania i nadinterpretowania.  Jedyne co podaje to zapisy z rozporzadzenia regulujace program premie dla mlodych rolnikow. Widzimy tu jak byk ze : Za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie uznaje się dzień, w którym osoba fizyczna po raz pierwszy stała się właścicielem lub weszła w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha.  Nie wazne czy grunt byl w dzierzawie czy nie, stal sie wlascicielem w momencie dziedziczenia i tyle w temacie.   Ale tu sie zgodze ze moze probowac, tlumaczac to tym ze nie byl pelnoletni a dezycje podejmowal ojciec np. tylko tak jak mowisz zalezy na kogo sie trafi. teraz nie  ma potrzeby wykazywac zadnych budynkow maszyn itp. Przeciez jest gdzies zapis, pewnie wiesz o co konkretnie chodzi bo orientujesz sie w tych przepisach , ze gospodarstwo rolne lezy tam gdzie grunt. Ja nie powiem jak brzmi dokladna definicja i skad pochodzi ale takie opinie slyszalem

bardziej mnie interesuje kwestia wogole nie wykazywania tego ze mial ziemie na wlasnosc.

3 minuty temu, mqrcin1991 napisał:

He he dobre każdy by tak robił że od rodziców kupił a kasa naco się chce 😁

to czeste przypadki, kto moze to tak robi

18 minut temu, damianos95 napisał:

Kolego piszesz ze mozesz pomoc w młodym rolniku mam pytanko mam wykształecenie srednie skonczyłem Lo z zdana matura i na wiosne mija mi 4 lata ubezpieczenia w krus jako domownik bede musisł uzupełnic wykształcenie czy nie ?

2 sprawa rodzice maja 2 oddzielne gospodarstwa 2 inne numery łacznie 2 gospodarswtwa to ponad 15ha czy mam szanse na ten program jestem z łodzkiego mam 26lat ??

Czy moge przejac 1 gospodarstwo np mamy a od taty za premie kupic ziemie i rozliczyc ja w pnie, rogramie ?

nie musisz uzupelniac jezeli wniosek zlozysz jak bedziesz mial 4 pelne lata w krus jako domownik.   wystarczy ze w momencie skladania wniosku bedziesz mial w dzierzawie 1 ha uzytkow rolnych, a potem mozesz kombinowac.

Opublikowano

A ja mam pytanie we wrześniu minęło 5 lat jak brałem młodego czy jak teraz bym wydzierżawił swoją ziemię dla,, konkubiny,, i zarejestrowała swoj numer umnie na gospodarstwie może bez problemu brać kasę na młodego?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mqrcin1991 napisał:

Możesz wyjaśnić,, w okresie wyjściowym,,?

. Pomocy nie przyznaje się, jeżeli grunty, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. a, wchodziły, w dniu złożenia wniosku o płatność albo wniosku o płatność pierwszej raty pomocy, w skład gospodarstwa osoby fizycznej, której:

1) wypłacono pomoc w ramach działania "Ułatwianie startu młodym rolnikom" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 lub

2) wypłacono pierwszą ratę pomocy na operację typu "Premie dla młodych rolników" w ramach poddziałania "Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników" objętego Programem.

Robisz biznesplan, okres wyjsciowy to ten ktory opisuje gospodarstwo ktore powstanie 9 miesiecy od decyzji pozytywnej.  jezeli tu beda grunty ktore byly w posiadaniu innego mlodego rolnika w momencie skladania przez niego wniosku o platnosc  1 raty  lub platnosci koncowej to pomocy nie przyznaje sie

Edytowane przez masa24
Opublikowano
2 godziny temu, tomad napisał:

Reasumując niech próbuje bo pkt ma dużo 

Opublikowano

witam mam pytanie w sprawie dofonansowania na młodego rolnika czy posiadając technikum mechanizacja rolnictwa i agrotroniki mogę ubiegać się o dofinansowanie i jak długo wczesniej trzeba mieć gospodarstwo na siebie

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

nie wydajesz sie glupim czlowiekiem ale masz sklonnosci do zbytniego przekombinowywania i nadinterpretowania.  Jedyne co podaje to zapisy z rozporzadzenia regulujace program premie dla mlodych rolnikow. Widzimy tu jak byk ze : Za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie uznaje się dzień, w którym osoba fizyczna po raz pierwszy stała się właścicielem lub weszła w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha.  Nie wazne czy grunt byl w dzierzawie czy nie, stal sie wlascicielem w momencie dziedziczenia i tyle w temacie.   Ale tu sie zgodze ze moze probowac, tlumaczac to tym ze nie byl pelnoletni a dezycje podejmowal ojciec np. tylko tak jak mowisz zalezy na kogo sie trafi. teraz nie  ma potrzeby wykazywac zadnych budynkow maszyn itp. Przeciez jest gdzies zapis, pewnie wiesz o co konkretnie chodzi bo orientujesz sie w tych przepisach , ze gospodarstwo rolne lezy tam gdzie grunt. Ja nie powiem jak brzmi dokladna definicja i skad pochodzi ale takie opinie slyszalem

bardziej mnie interesuje kwestia wogole nie wykazywania tego ze mial ziemie na wlasnosc.

to czeste przypadki, kto moze to tak robi

nie musisz uzupelniac jezeli wniosek zlozysz jak bedziesz mial 4 pelne lata w krus jako domownik.   wystarczy ze w momencie skladania wniosku bedziesz mial w dzierzawie 1 ha uzytkow rolnych, a potem mozesz kombinowac.

Oki ty jestes doradca piszesz biznesplany czy korzystałes z młodego rolnika ?

Czyli dobrze słyszałem ze moge kupic ziemie od rodzica

powiedz jak mozesz jak wyglada sprawa z hodowla np opasów jesli napisze ze zrobie wzrost ekonomiczny na bykach np 5szt sprzedanych w roku to czy pozniej moge to zmienic i zrobic ten wzrost np siejac kukurydze czy rzepak tak aby sie zgadzał wzrost czy jak juz napisze ze opasy to bede musiał na nich robic wzrost ?

Opublikowano

Nie jestem żadnym doradca , nie obrażaj mnie😀skorzystałem z programow po 3 razy , pizzę znajomym a jak mam czas to pisze jak ktoś się nawinie. Możesz zmieniać założenia . Nie ma sensu pchać się w byki jak robisz to tylko dla wzrostu . Jak dobrze forum przejrzysz to zobaczysz ze dla wzrostu to sieje się słonecznik na kwiaty