Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, soltys48 napisał:

@Rolnik7343 przeczytaj, i pomyśl na ile zabrali by tobie za pzrewozenie tylu osób co sie chwaliłeś

ee tam a czym tu się przejmować, zabiorą to zabiorą trudno 👍 pare lat temu jak kostki z przyczepy zjechały na ulicy policja podjechała było nas 3 w 80tce i nic nie gadali

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Dzwoniłem informacyjnie o mf 4270. W pełni mechaniczny, bez rewersu😳

No i nie łapię jak tam wygląda skrzynią.

Gość mówi że są tylko 3 biegi i wsteczny plus przełożenia. 

4 i wsteczny jestem w stanie zrozumieć ale 3 to miały w latach 70-tych.

Zobacz sobie tutaj. https://www.otomoto.pl/oferta/massey-ferguson-4260-4270-6160-6170-ID6CRiDX.html#gallery-open

Chyba trafiały się i z rewersem elektrohydraulicznym jak i mechanicznym.

Opublikowano

No patrzaj na zdjęcie, jeden lewarek ponoć z układem

1  2

R  3

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-4270-mtz-forterra-proxima-CID757-IDCuO3w.html

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Zobacz sobie tutaj. https://www.otomoto.pl/oferta/massey-ferguson-4260-4270-6160-6170-ID6CRiDX.html#gallery-open

Chyba trafiały się i z rewersem elektrohydraulicznym jak i mechanicznym.

Tak są z rewersem eh, jak i mechanicznym 12x12, 16x16 i 24x24

Ten ponoć nawet rewersu nie ma

I będzie skrzynia 12×4  Tylko na 3 głównych biegach. Jeśli tak to czym tam robić?

Opublikowano

Powiększ sobie zdjęcie z mojego linku @Agrest tam dobrze widać jaki jest układ biegów. Ale fakt w pole to za mało.

Opublikowano

Na telefonie nie widzę, czy tam prawa góra nie jest pusta, tz gwiazdka zamiast numeru?

Opublikowano

Kurde nie widzę i ja dokładnie, się przyglądam i nie mogę się dopatrzeć.

Opublikowano

Te 4270 bazują na serii 600 , może tam też podobne skrzynie były?

Opublikowano

A seria 300 na serii 600, podobno jest to to samo, ale tu potrzeba fachowca zapytać. ;)

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Agrest napisał:

Ten zupełnie mechanik, ale nie umiałem się z gościem dogadać, po mojemu myli zakresy z biegami, bo aż nieprawdopodobne. 

A i ma jeden guzik na zmianę półbiegu. Tylko czy w górę czy w dół? Może dlatego że tego nie widziałem to nie pojmuję.

Bo w mf z 87r mam 4 biegi i wsteczny na każdym zakresie

http://www.tractordata.com/farm-tractors/000/8/8/888-massey-ferguson-4270-transmission.html

http://www.tractordata.com/farm-tractors/009/2/4/9240-massey-ferguson-4270-transmission.html

Musisz sobie przetłumaczyć ale były 3 rodzaje skrzyń

Edytowane przez jaco512
Opublikowano

wszystk8e bazuja na seri 5xx hehe pozniej 600 a wiecej juz zm8an troche bylo w 300 i na niej sie opiera 42xx

W tym na foto jest

r  2   h

1  3   L

to po prawej to na postoju zmieniasz zakres tylko nie wiem czy jest dzielone na 2 czy 3 razy bo w 3xx bylo na 3 razy i ten ma dodatkowo polbieg w galce biegow.

Opublikowano

Czyli 3 główne biegi. Trochę bez sensu.

Może faktycznie byłby pancerny ciągnik no ale trochę nieporozumienie z tą liczbą biegów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

a jak u was z tablicami na traktor bo widzę niektórzy mają jak w samochodzie jednorzędowe duże , u mnie tylko małe dają , dużej nawet opcji nie ma

Zależy na nowych częściej teraz widać podłużne.

Opublikowano (edytowane)

ogolnie z ta skrzynia 18x6 jest juz czym robic w polu bo sie kilja przelozen naklada takze na pewno duzo lepsza jak starsza skrzynia z 4 biegiami LMH i rewersem z lewej strony kiery bez polbiegu co mialem w 390 bo tam faktycznie tylko 2 biegi byly do roboty w polu.

Ogolnie seria 42xx niby zla nie jest ale Panowie tam tyl jeat jak w fergusonie 255 po jakims tam liftingu no i moze i ma to idzwig ale na krotkim ramieniu. Ja co prawda dzwigalem 2 t w 390 ale mial rame tura od poczatku do konca ciagnika co wazyla dobre 300 kg jak nie lepiej wiec nie bylo szans go zlamac ale daj tutaj jakis agregat upr. siew czy plug to proszenie sie o klopoty.

Agrest poszukaj jeszcze sobie jakiejs Valtry n111.

Co do tablicy rejestracyjnej w wydziale komukacji masz 2 do wyboru standardowa dla ciagnika lub dluga od samochodu i łaski Ci nie robi. Jak noe chce dac to halasu mozesz narobic a najlepiej poszukac w przepisach.

Edytowane przez Mikruss
Opublikowano

Ja bym szukał tego z rewersem eh. Albo może nawet serii 43xx. Tylko trochę ten ciągnik taka popierdółka się wydaje jak na taką moc.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie rozumiem twojego pytania za bardzo, wydaje mi sie tylko ze chciałeś zabłysnąć ale Ci nie wyszlo 🙂

Nie chciałem zabłysnąć  tylko nie zrozumiałem tego fragmentu (Jak wprowadzili te przepisy o przekroczeniu prędkości o 50 i zabraniu prawka) ...

Opublikowano
5 minut temu, Mikruss napisał:

ogolnie z ta skrzynia 18x6 jest juz czym robic w polu bo sie kilja przelozen naklada takze na pewno duzo lepsza jak starsza skrzynia z 4 biegiami LMH i rewersem z lewej strony kiery bez polbiegu co mialem w 390 bo tam faktycznie tylko 2 biegi byly do roboty w polu.

Ogolnie seria 42xx niby zla nie jest ale Panowie tam tyl jeat jak w fergusonie 255 po jakims tam liftingu no i moze i ma to idzwig ale na krotkim ramieniu. Ja co prawda dzwigalem 2 t w 390 ale mial rame tura od poczatku do konca ciagnika co wazyla dobre 300 kg jak nie lepiej wiec nie bylo szans go zlamac ale daj tutaj jakis agregat upr. siew czy plug to proszenie sie o klopoty.

Agrest poszukaj jeszcze sobie jakiejs Valtry n111.

C

u sąsiada latał z zawieszaną amazonią 3t zasypu

Opublikowano
1 minutę temu, farmtrac8244 napisał:

Nie chciałem zabłysnąć  tylko nie zrozumiałem tego fragmentu (Jak wprowadzili te przepisy o przekroczeniu prędkości o 50 i zabraniu prawka) ...

No to sory zle cie zrozumialem. W zabudowanym jak przekroczysz o 50 to ci zabiora, tzn masz ograniczenie do 50 pojedziesz 100 i sie zegnasz z prawkiem. Nie tak jak napisales ze jediesz 55 

Opublikowano (edytowane)

@MikrussTą valtrę mam blisko, ale cena wysoka, moc też na wyrost, no i stanu rewelacji się nie spodziewam. W przebieg też nie uwierzę.

A jakoś i marka tak mi nie pasi. Czy źle myślę i warto się zainteresować?

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-valtra-n141-twintrac-szybka-skrzynia-amortyzacja-CID757-IDDtpd2.html

A odnośnie mf 4270 to gość ma overuma 4, 1600kg i mówi że kiepsko się jeździ zwłaszcza na uwrociach podnosi przód. Dlatego orze forterrą 125km z turem, bo bez tura też przód traci przyczepność.

Edytowane przez Agrest
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v