Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@bergman31 hah ale mi się przypomniało że stara chałupa moich dziadków też stała szczytem do drogi,kiedyś u nas było bardzo wąskie podwórko właśnie. Tyle że tam na podlasiu to każda chałupa jest taka a u mnie na wiosce to tak na przemiennie,no właśnie dobrze gadasz od podwórka zależy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, akooo napisał:

A ty coś gospodarzysz? Tylko władka masz?

nie ,nie gospodarzę , władka nie mam ale marzy mi się taki na pomocnika do lekkiej roboty w obejściu  może kupię od znajomego menela o ile nie zdąży przepić, sporo rzeczy się kupuje na zapas do niego ot aby było na wszelki wypadek jak znalazł, na razie muszę dla gościa w prezencie Alę R612 sprezentować na dzień dziadka bo kawał melomana z niego i bez radia nigdzie się nie rusza ale najpierw przestroję UKF

Toć tak źle na gospodarce i się nie opłaca a kucharki mają? To jak to jest?

Małych wykończyli a wielo hektarowe kołchozy co jadą na randapach dają se rade

normalnie , skala daje możliwości i im mniej osób jest w stanie obsłużyć większą ilość pracy/ha/ szt. zwierząt tym lepiej , stąd to parcie na ilość 

Anka Bardowska przed chwilą dobrze powiedziała , nie ma co szukać na siłę i nie podejmować takich decyzji pod presją otoczenia , znajomych którzy już te wybory życiowe mają za sobą itp 

Edytowane przez kontenovy
Opublikowano

@kontenovy to ty taki sam gospodarz jak i ja bo ja też se kupiłem 30 do roboty kolo obejścia i tez niedrogich gratów szukam. Jeszcze mi potrzeba kultywator i kosiarkę tak o żeby sobie ogród obrobić, trawę wykosić. Plany są zeby to moje obejscie ogarnac ale ja tak trochę na rozdrożu i nie wiadomo z czym przyszłość wiązać.

Opublikowano

@pafnucy ale jak ja to przywiozę, do bagażnika nie wsadze😑 a jaka to kosiarka i za ile no i czy sprawna.

Opublikowano

kurna fotek nie mam. lux maszyna.  transport to nie problem. za paliwo zawiozę.

wszystko działa. w tamtym roku odświeżona i nowa osłona. 2 tys i Twoja. słupska, czyli najlepsza.

Opublikowano

ale to ta 1.65 czy ta mniejsza? A ty z jakich stron bo mi wylecialo

Opublikowano

znalazłem fotkę w mesengerze ale skopiować nie potrafię.

Opublikowano
pafnucy napisał:

1,65   Kock

to ze 100 km do mnie byś miał. Zrób w wolnej chwili fotkę i mi podeślij , bo mam w planie do wiosny kupić kosiarkę. a nóż się dogadamy😊

Opublikowano
kontenovy napisał:

2 godziny temu, akooo napisał: A ty coś gospodarzysz? Tylko władka masz? nie ,nie gospodarzę , władka nie mam ale marzy mi się taki na pomocnika do lekkiej roboty w obejściu  może kupię od znajomego menela o ile nie zdąży przepić, sporo rzeczy się kupuje na zapas do niego ot aby było na wszelki wypadek jak znalazł, na razie muszę dla gościa w prezencie Alę R612 sprezentować na dzień dziadka bo kawał melomana z niego i bez radia nigdzie się nie rusza ale najpierw przestroję UKF 2 godziny temu, akooo napisał: Toć tak źle na gospodarce i się nie opłaca a kucharki mają? To jak to jest? Małych wykończyli a wielo hektarowe kołchozy co jadą na randapach dają se rade normalnie , skala daje możliwości i im mniej osób jest w stanie obsłużyć większą ilość pracy/ha/ szt. zwierząt tym lepiej , stąd to parcie na ilość   Anka Bardowska przed chwilą dobrze powiedziała , nie ma co szukać na siłę i nie podejmować takich decyzji pod presją otoczenia , znajomych którzy już te wybory życiowe mają za sobą itp

@kontenovy czy ja dobrze zrozumiałem Cię. ze kupujesz części na zapas do traktora którego jeszcze nie masz?

Opublikowano

Tak po odnowie wygladała. Teraz brzydsza. 

6d0a4c1df4f21a4292ebb53835116edd.0.jpg

6 minut temu, akooo napisał:

to ze 100 km do mnie byś miał. Zrób w wolnej chwili fotkę i mi podeślij , bo mam w planie do wiosny kupić kosiarkę. a nóż się dogadamy😊

Opublikowano
kontenovy napisał:

A ty coś gospodarzysz? Tylko władka masz?

nie ,nie gospodarzę , władka nie mam ale marzy mi się taki na pomocnika do lekkiej roboty w obejściu  może kupię od znajomego menela o ile nie zdąży przepić, sporo rzeczy się kupuje na zapas do niego ot aby było na wszelki wypadek jak znalazł, na razie muszę dla gościa w prezencie Alę R612 sprezentować na dzień dziadka bo kawał melomana z niego i bez radia nigdzie się nie rusza ale najpierw przestroję UKF

Toć tak źle na gospodarce i się nie opłaca a kucharki mają? To jak to jest?

Małych wykończyli a wielo hektarowe kołchozy co jadą na randapach dają se rade

normalnie , skala daje możliwości i im mniej osób jest w stanie obsłużyć większą ilość pracy/ha/ szt. zwierząt tym lepiej , stąd to parcie na ilość 

Anka Bardowska przed chwilą dobrze powiedziała , nie ma co szukać na siłę i nie podejmować takich decyzji pod presją otoczenia , znajomych którzy już te wybory życiowe mają za sobą itp 

czy ja dobrze Cię rozumie? kupujesz części na zapas do traktora którego nie masz?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, gosciu506 napisał:

kupujesz części na zapas do traktora którego jeszcze nie masz?

tak , na razie kupiłem kilka różnej maści dedykowanych rozruszników w cenie złomu które umożliwią/ułatwią jego uruchomienie po latach i na tym na razie koniec, nad resztą będę się martwił o ile kiedyś  traktor będzie u mnie , nie będę jak jackob 

Opublikowano

Tylko żeby ci spod nosa tego władzia nie sprzątneli. My mieliśmy kiedyś władka,za grosze poszedł a nie był jeszcze zły 83r z dużą kabiną

Opublikowano
1 godzinę temu, gosciu506 napisał:

@kontenovy czy ja dobrze zrozumiałem Cię. ze kupujesz części na zapas do traktora którego jeszcze nie masz?

czy ja dobrze Cię rozumie? kupujesz części na zapas do traktora którego nie masz?

A co w tym dziwnego? Ja zanim kupiłem Ursusa C325, miałem już przyczepkę jednoosiową, pług 2 skibowy, kultywator, kopaczkę konną, pług do śniegu i szuflę zawieszaną na tuz. Nawet garaż do traktora już był.

Opublikowano
5 minut temu, bergman31 napisał:

A co w tym dziwnego? Ja zanim kupiłem Ursusa C325, miałem już przyczepkę jednoosiową, pług 2 skibowy, kultywator, kopaczkę konną, pług do śniegu i szuflę zawieszaną na tuz. Nawet garaż do traktora już był.

I ile ha tym obrabiasz?

Opublikowano (edytowane)

Z mojego 1ha, tylko kilka arów ziemniaków i trochę ogródka. Do tego transport drewna z lasu.

Kuzyn ma trochę więcej maszyn i C360 uprawia 1,5ha.

Jak wygram w totka, to kupię ziemię po byłym PGRze🤣🤣🤣

Edytowane przez bergman31
  • Like 1
Opublikowano

A ten c-325 to ile dałeś za niego? Stan jakiś możliwy? Ja kupiłem w lato c330 za 15 tyś i stan naprawdę możliwy,podnośnik dobry,luzów nie ma hamulce sprawne nic się nie leje tulejowanie miał robione i ładnie naprawdę chodzi.

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

Tak po odnowie wygladała. Teraz brzydsza. 

6d0a4c1df4f21a4292ebb53835116edd.0.jpg

odnowa wizualna tylko ? łożyska na bębnach też zmieniałeś przy okazji odnowy lub wcześniej ?

Opublikowano
1 minutę temu, kontenovy napisał:

odnowa wizualna tylko ? łożyska na bębnach też zmieniałeś przy okazji odnowy lub wcześniej ?

wizualna. dawno nic nie robione. potrzeby nie było.

Opublikowano
bergman31 napisał:

trochę dziwne dla mnie ze ktoś kupuje części do czegoś czego nie ma. ale nie moja sprawa

Opublikowano
34 minuty temu, bergman31 napisał:

Jak wygram w totka, to kupię ziemię po byłym PGRze🤣🤣🤣

to jak w eurojackpot wygram i sam kumulację zgarnę to roztrwonię kasę jeszcze szybciej niż ten śmieciarz z UK, dlatego chyba prędzej papieżem zostanę niż w te cóś mi się poszczęści 

Tylko żeby ci spod nosa tego władzia nie sprzątneli.

nie wiem jak będzie, sztywną przyczepę na kołach balonowych sprzątneli mu z podwórka jedni rolnicy z okolicy wciskając mu kilkaset zł kiedy nachlany półprzytomny spał po przyjściu ze sklepu

9 minut temu, gosciu506 napisał:

trochę dziwne dla mnie ze ktoś kupuje części do czegoś czego nie ma.

to tak jak z dzieckiem , jak wiesz że na pewno będzie to szykujesz się na jego pojawienie