Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chcielibyśmy zasiać trochę kukurydzy na ziarno lecz pytanie czy da radę skosic zwykłyn hederem, na YouTube jest filmik gdzie koszą tak lecz pytanie czy sprzęt bardzo na tym odczuje, czy w ogóle da radę to kosić. Może ktoś tak próbował i wypowie się? Areał to ok 2ha.
Opublikowano

na 2 ha to nie zawracaj sobie głowy taniej i szybcjej wynajac usługe ceny od 300 do 400 zł za ha a kukurydza to gnojenie kombajnu lub po koszeniu dokładne czyszcenie lub mycie srodka a woda do srodka kombajnu to nie  wiem ja nie zalecam  a jak nie wyczyścisz to chyba po pół roku w kilkudziesięcioletnim Merkatorze bedzie sito

Opublikowano

Też problem bo u mnie w okolicy nie ma usług na qq, dlatego kombinujemy. Ale trzeba będzie sobie dać spokój chyba. Edit:nie ma usług gdyż nikt nie ma przystawki. Nie to że nikt kosić nie chce,u nas każdy zboża obsiewa.

Opublikowano (edytowane)

a co z mokrą kukurydza zamierzasz dalej robic-suszyc,ccm,sprzedac mokrą a wiesz ze na 1 ha kukurydzy trzba z portmonetki wyjac około 2 tys zł nie liczac wlasnej pracy i własnego sprzętu

Edytowane przez Anetka1
Opublikowano
Anetka1 napisał:

a co z mokrą kukurydza zamierzasz dalej robic-suszyc,ccm,sprzedac mokrą a wiesz ze na 1 ha kukurydzy trzba z portmonetki wyjac około 2 tys zł nie liczac wlasnej pracy i własnego sprzętu

2 tysiące zł to lekka przesada 😉

Opublikowano (edytowane)

600 nasiona 500 polofoska 500 mocznik 200 oprysk i100 podatek  to z kieszeni i  tak dalej /paliwo,jakies mikroelementy jak nie masz siewnika,kombajn bo nie kazdy posiada

Edytowane przez Anetka1
Opublikowano
Anetka1 napisał:

600 nasiona 500 polofoska 500 mocznik 200 oprysk i100 podatek  to z kieszeni i  tak dalej /paliwo,jakies mikroelementy jak nie masz siewnika,kombajn bo nie kazdy posiada

Zależy kto ma jakie zasobności i nie trzeba, aż za tyle polifoski i mocznika.

Opublikowano
Anetka1 napisał:

Może w twym przypadku  ale ci  co ją uprawiaja to jest tylko minimum

Sprzedać od razu mokrą, nakład pieniędzy wiadomo że jest, siewnikiem poznaniakiem się zasieje, tabela wysiewu jest także da radę, a kombajn posiadamy lecz ,,przyzbrojony,, do zboża.

Opublikowano
tomek1974 napisał:

chyba zdajesz sobie sprawę że poznaniakiem zasiejesz bardzo nie równo

taurusteam napisał:

dasz radę zasiać poznaniem qq?

No mamy poznaniaka 6 na olejowej przekładni, tam chyba na 9 redlic się sieje na całej szerokości z tego co pamiętam, a jaki macie odstęp rzędów u siebie? Od czegoś trzeba zacząć, wy pewnie też od razu nie sialiście kuhn-ami czy Gaspardo., 😉

Opublikowano

Lepiej bedzie jak posiejesz lejkiem i pobronujesz.

wiedzy zero i od początku kombinacje, jak ktoś doradza ,,to ja i tak wiem lepiej”

A poza tym z 2ha to można kolby ręcznie oberwać i łuskać sobie wiertarka😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

• Like 1
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Lepiej bedzie jak posiejesz lejkiem i pobronujesz.

wiedzy zero i od początku kombinacje, jak ktoś doradza ,,to ja i tak wiem lepiej”

A poza tym z 2ha to można kolby ręcznie oberwać i łuskać sobie wiertarka😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Nie wiem lepiej, a tak jak mówisz nie wiem nic, każda rada jest dobra tylko powiedz czemu lepiej tym lejkiem zasiać bo nie rozumiem. 🤨

Opublikowano
Maju3060 napisał:

Anetka1 napisał:

Może w twym przypadku  ale ci  co ją uprawiaja to jest tylko minimum

Sprzedać od razu mokrą, nakład pieniędzy wiadomo że jest, siewnikiem poznaniakiem się zasieje, tabela wysiewu jest także da radę, a kombajn posiadamy lecz ,,przyzbrojony,, do zboża.

jak ty chcesz siać kukurydzę na ziarno poznaniakiem to daj sobie z nią spokój jak nikt u was nie sieje i nie ma kombajnu z przystawka do zbioru a skup mokrej jest nie chce mi się wierzyć. co do młocenia 50 letnim kombajnem kukurydzy bez przezbrojenia to może być jego ostatnie młocenie

• Like 1
Opublikowano

ja od lat sieje lejkiem pomieszana z nawozem a potem agregat uprawowy a do tego zeby byc do konca hardkorem to polskie odmiany po 130 za worek i kto mi zabroni ???

potem opryskam najtanszym zamiennikiem i rosnie jak szalona.

plony sa ogromne- zaden na af takich nie ma, co prawda nie mam na to dowodow bo dziki wszystko wczesniej zjedza ale kto mi udowodni ze tak nie jest.

taka bieda produkcja kukurydzy to moze byc prowadzona w lesie na poletkach dokarmiajacych dziki finansowana przez mysliwych 😊

• Like 1