Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam z 200 km do Łomży I U nas mówią ze tam, za bardzo rolnika kantują i wszyscy już  przerzucili się na qq i za transport do Łomży płacić nie trzeba.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Jak czytam te wypowiedzi Józka z Wiesiem, że cena za rok spadnie bo Andrzej z Gustkiem zasieją o 6 hektarów więcej kukurydzy to śmiech ogarnia. Brzuch ze śmiechu już boli.

Wam się naprawdę ciągle wydaje, że wasze kilka, kilkadziesiąt czy kilkaset hektarów upraw ma jakikolwiek wpływ na cenę? Andrzej z Gustkiem mogli by i siać o 100tys hekatrów więcej, a na cenę to będzie miało taki wpływ jak pierdnięcie myszy pod Zakliczynem na prąd morski w cieśninie Bosfor.

Kiedy wy sobie wreszcie uświadomicie, że na ceny zbóż to wpływają rynki światowe, giełdy.

W tym roku to cena gazu i ropy, a nie plon Augusta ze Spytkowic steruje cenami zbóż.

Tak tylko tu zostawię powierzchnia upraw kukurydzy Polska - 1,73mln hektarów, USA - 162mln hektarów. 

Brzuch ze śmiechu boli.

• Like 3
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, smertin napisał:

Jak czytam te wypowiedzi Józka z Wiesiem, że cena za rok spadnie bo Andrzej z Gustkiem zasieją o 6 hektarów więcej kukurydzy to śmiech ogarnia. Brzuch ze śmiechu już boli.

Wam się naprawdę ciągle wydaje, że wasze kilka, kilkadziesiąt czy kilkaset hektarów upraw ma jakikolwiek wpływ na cenę? Andrzej z Gustkiem mogli by i siać o 100tys hekatrów więcej, a na cenę to będzie miało taki wpływ jak pierdnięcie myszy pod Zakliczynem na prąd morski w cieśninie Bosfor.

Kiedy wy sobie wreszcie uświadomicie, że na ceny zbóż to wpływają rynki światowe, giełdy.

W tym roku to cena gazu i ropy, a nie plon Augusta ze Spytkowic steruje cenami zbóż.

Tak tylko tu zostawię powierzchnia upraw kukurydzy Polska - 1,73mln hektarów, USA - 162mln hektarów. 

Brzuch ze śmiechu boli.

Tu się mylisz. Przy kukurydzy się liczą moce przerobowe bo nikt w gospodarstwie mokrej nie zostawi. Jak gorzelnia potrzebuje na sezon 100 tys ton to jak nakupią 75 tys to już z ceny zaczynają schodzić bo wiedzą że i tak nakupią. Jak przed skupami zaczyna się robić kolejka na dobę to masz od razu obniżkę cen. Jak masz suszarnie która wysuszy 200 ton na dobę to właściel nie będzie brał więcej jak 500 ton na plac. Rękawy ratują sytuacje bo w krótki czasie można każdą nadwyżkę ładować. W tym rok ceny zaczynały się od 650 netto spadło na 620 netto teraz wróciło na 640 netto. Przy innych zbożach to działa tak jak piszesz ale nie przy kukurydzy, której nie przechowasz prosto z pola.  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

u mnie jeśli chodzi o plony to zawiniła zimna wiosna. kukurydza była fioletowa. Potem nawałnica w lpcu położyła ją. W mojej wiosce plony poniżej 10t w sąsiedniej już lepsze bo ok 10, ale tam nie ma tak zlewnych ziem

Opublikowano

u mnie ta sama nawalnica położyła 1/3 z kawałka jednej odmiany flintodentowej o fao 260 tam gdzie leżało kolby było brak

3 minuty temu, Pajej napisał:

u mnie jeśli chodzi o plony to zawiniła zimna wiosna. kukurydza była fioletowa. Potem nawałnica w lpcu położyła ją. W mojej wiosce plony poniżej 10t w sąsiedniej już lepsze bo ok 10, ale tam nie ma tak zlewnych ziem

Opublikowano
11 minut temu, lassie napisał:

u mnie ta sama nawalnica położyła 1/3 z kawałka jednej odmiany flintodentowej o fao 260 tam gdzie leżało kolby było brak

miałeś hardware tak jak ja i co Ciekawe mimo tego że leżała dała większy plon niz piionner który lepiej ustał burze, ale męczył sie z wiosny był fioletowy a hardware szła jak buza i buza ja załatwła hehe

Opublikowano
32 minuty temu, Pajej napisał:

miałeś hardware tak jak ja i co Ciekawe mimo tego że leżała dała większy plon niz piionner który lepiej ustał burze, ale męczył sie z wiosny był fioletowy a hardware szła jak buza i buza ja załatwła hehe

u mnie była równo z jd 1177 czyli ok.3,8 metra , zbyt mocne nawożenie na taka obsadę łodyga cienka i miękka kolba 2-2,3 metra wysoko , to musiało runąć , niestety nie jest to odmiana ziarnowa a uniwersalna bo ma zbyt mało włókna 

Opublikowano

Tacy co 2 biny mają po 200 ton i suszarnie to mogą tak płacić bo juz zasypani to cenę taka daja żeby zniechęcić. Ale duże firmy to muszą dać więcej bo nikt nie przywiezie. 600 netto to minimum

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja swoją sprzedał dwa tygodnie temu i część wysuszył ale wczoraj byłem podatek u sołtysa płacić i ludzie się żalili bo u niektórych jeszcze na polach.

Słyszałem ze w Sabniach najwięcej płacą a ile bierzesz za suszenie.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v