Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No w 2018 to kuku słabo sypala ale te 10-11 ton to było, ale chyba w 2019 było gorzej ,na lepszych ziemiach  8-9-9,5 tony, przynajmniej w moim rejonie, ale chociaż była sucha:p 

Opublikowano

w moim rejonie zachodnia malopolska- niby suszy nie ma ale i mokro nie jest, pierwszy raz po paru latach przez las plynie woda, ale po wrzesniowych opadach zostalo wspomnienie, koniec pazdziernika a przy orce sie kurzy..

cena w gore juz ponad 600 oferuja, na razie zniwa sie rozkrecaja ,tylko jeden sprzedaje reszta czeka az sama wyschnie-ogolnie lato sie zrobilo. dzisiaj pgr ma zaczynac.

Opublikowano
Dnia 29.10.2021 o 19:21, mus napisał:

Mowisz okolice czyli tutaj Leżajsk ?

tak

Wczoraj kosiłem i tak odmiana hardware na dość dobrym polu dała ok 10t ale po nawałnicy leżała  cała energia poszła w powstanie

MAS 31 L na polu długości 340m tam  zpowrotem i był pełen zbiornik w lexione 560. kombajnista mówi że wchodzi ok 6,5t, ale jakoś wierzyć mi się nie chce. Jak bede miał kwity z wagi to może cos wiecej powiem.

hardware na kiepskim polu poniżej 10t

Opublikowano

P8834 skoszona we środę. Klasa 3b. Wschodnie mazowsze raptem 2 ha. Siew ostatniego kwietnia. Zbyt zimna wiosna na czystego Denta. Gleba została zasklepiona mimo wiosennej orki, następnie wrony ją na bieżąco wyrywały z racji że kukurydze na sąsiednich polach rosły ładnie. Długo było widać niedobory fosforu i była strasznie nierówna. Jednostka po zakupie była zaskakująco lekka. Pomimo tragicznej obsady zawiązała po 2 konkretne kolby i finalnie wyszło na 11 ton 30% z ha. Oczekiwałem max 8. U znajomego sypała od 11 do 14 Sądzę że potencjał jest, ale uważam też że są odmiany w cale nie odbiegające. Za rok Flint-Dent 

Opublikowano

Jak tam u was w okolicy dużo jeszcze jest kukurydzy na polu. U mnie już sporo skoszone wipasz Międzyrzec zasypany kolejka była na dobę. Cenę obniżyli o 30zł żeby kolejki rozładować. Myślicie ze pod koniec listopada może już brakować towaru i cena wzrośnie?Moja jeszcze nie skoszona i chyba będę czekał jeszcze.

Opublikowano
16 minut temu, karolr2 napisał:

Jak tam u was w okolicy dużo jeszcze jest kukurydzy na polu. U mnie już sporo skoszone wipasz Międzyrzec zasypany kolejka była na dobę. Cenę obniżyli o 30zł żeby kolejki rozładować. Myślicie ze pod koniec listopada może już brakować towaru i cena wzrośnie?Moja jeszcze nie skoszona i chyba będę czekał jeszcze.

Ja ci powiem że cena wzrośnie a zmaleje to ci nie dołożę ze swoich. Ale pomysł chłopki się rzucili na koszenie bo pogoda i można siać pszenice to nawet po 300 i woziliby 

Opublikowano
7 godzin temu, Zdzinio napisał:

Jak wam plonuje 8834 bo wziąłem na przyszły rok bo ponoć rekordy biła!?

po rzepaku na V kl.  12,5t ale była dwa razy podlana, siew koniec kwietnia ale wschody tak jak pisze @kierowiec, przedstawiciel pioniera przekonywał że mimo pustych przestrzeni roślina zrobi dwie pełne kolby i miał racje

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Zdzinio napisał:

Jak wam plonuje 8834 bo wziąłem na przyszły rok bo ponoć rekordy biła!?

Mi tam po 15 ton daje na piaskach takich przy 26%

pole_l_1fb100df6913c6b748d5d8305f506246.

Ale kidemos z kws oko w oko

7 godzin temu, karolr2 napisał:

Ja tam miałem jechać bo u mnie już brać nie chcą wo gule, myślałem ze tam qq nie mają.

30zł to wuj aby brali.Jk dzwoniłem to powiedzieli po 600

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Średni plon mokry 15,56 t/ha średnia wilgotność 30,75% fao 260-290 zbiór od 11.10 do 30.10 -plon suchy 12,5 czyli słabiej 400 kg jak w poprzednim sezonie, Podkarpackie 

gleba przeważnie 3a,b

Opublikowano
50 minut temu, Strongman napisał:

Mi tam po 15 ton daje na piaskach takich przy 26%

pole_l_1fb100df6913c6b748d5d8305f506246.

Ale kidemos z kws oko w oko

Ja tam miałem jechać bo u mnie już brać nie chcą wo gule, myślałem ze tam qq nie mają.

30zł to wuj aby brali.Jk dzwoniłem to powiedzieli po 600

Nie przesadzaj czemu by mieli nie brac dla nich tolepszy biznes niż dla nas 

Opublikowano (edytowane)

A jaki lepszy jak ceny gazu paliw duże i w tej chwili wychodzi ze mokra w tej samej cenie co sucha bez roboty a po  zainwestowaniu w suszenie wychodzi nawet drozej ja suszyłem i muszę wziąć 1075zł za suchą aby wyjść na równo z mokrą ale mokrej nie kupują i co zrobić.Bo bym sprzedał mokrą.A sucha w tej chwili po 1tyś.

Jeszcze ze mam gdzie trzymać

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ja dzisiaj dożynki ogólnie jestem zadowolony plon od 13.5 do 17 ton wilgotność od 20 do 35%. W przeliczeniu na suchą ponad 500 kg więcej jak w zeszłym roku. Średni koszt wysuszenia jednego hektara 1150 zł 

Opublikowano

Na słońcu suszyłeś? U nas pytałem to 400 zł za tonę chcieli plus osuszka!

Opublikowano

230 ummie a 250 to standart.

20ton mokrej 30% po wysuszeniu 16,250kg do 14% razy 1tyś za tonę to 16 250zł odjąć koszt suszenia 20t to 4600zł bo 230zł za tonę a ton 20 to 11,650zł

To saprzedać 20t mokrej 30% za 630zł to wychodzi 12600zł więc najecie suszenia wo gule się nie opłaca na tą chwile.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v