Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kamil14851 napisał:

U mnie żniwa właśnie zakończone plon 46 ton z 3.9ha odmiana rosomak. Część sprzedana po 642 brutto a część po 620.

Jaki procent wilgotności? Na jakiej klasie?

Opublikowano

1000 + vat za tonę suchej to dobra cena?

17 godzin temu, kamil14851 napisał:

Klasa ziemi 3b

46 ton z 3,9 ha to bez szału. 🤨

U mnie z 5-6 klasa 45 ton z 4,20 ha.

Opublikowano

U mnie wykoszone , 25% wilg ostatnie pola miały plon wydaje mi się najlepszy w mojej historii :D  suszę ,  pochwalę się jak sprzedam ale narazie poczekam jakby doszła cena do 1100netto to chyba trzeba bedzie handlować .

Opublikowano
17 minut temu, Tipik napisał:

Panowie powie ktos jaki jest koszt wysuszenia np kukurydzy która oddala 13.5 tony o wilgotności 25% do wilgotności 14 % I ile jej wtedy zostanie?

Mam suszarnie opico cos jak drzewicz na gaz , silnik 15kw . 9ton 25% susze 4 i pol godz , godzina palenia gazem  w tym roku to 150zl zbijam nq 16% i potem kolo 45min schladzam i mam 14% . Odparowała tona wody .

Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

u nas rolnik co przy normalnych cenach gazu brał 10 pln za 1% teraz bierze 30pln ale na dzień dzisiejszy pewnie jest drożej

Gaz podrozal mi z 1.38 na 2.7 a u goscia x3? 🙃

Opublikowano
Tipik napisał:

Panowie powie ktos jaki jest koszt wysuszenia np kukurydzy która oddala 13.5 tony o wilgotności 25% do wilgotności 14 % I ile jej wtedy zostanie?

Kalkulator suszenia kukurydzy znajdziesz w Google, pierwszy wynik wyszukiwania. Co do cen- dwa lokalne skupy za wysuszenie ze standardowej 30% wołają 200-220, za 25 z 20-30zł taniej, trzeci kolega 12zł za %, czyli z 25% na 15% policzy 10x12zł, ale suszy tylko sobie i znajomym, a czwarty liczy całkowity koszt wysuszenia zasypu suszarni, czyli koszt usługi 500zł, prąd 50zł, i koszt zużytego opału. Przy 30% wychodzi ok. 137zł, przy 36% koledze wyszło 153zł/t

• Like 1
Opublikowano
Dnia 4.11.2021 o 22:44, kibix napisał:

tylko musisz znaleźć chętnych na sprzedaż słomy + plus czyszczenie pieca po każdej dobie - kiedyś mi tak mówiła osoba co taki piec użytkuje. On miał rurę wyłożoną w środku szamotem. 

Bez pracy nie ma kołaczy a czyszczenie pieca akurat po 3 dobach i to żaden problem bo używam takiej łopaty do ładowarki teleskopowej jak diabły w piekle na dodatek trochę ekologii (może z wyjątkiem pierwszej godziny bo wtedy się kopci)

IMG_20211105_141759.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

netto czy brutto ceny które podajesz jurek ?

Brutto ja ryczałtowiec.

4 minuty temu, RU68 napisał:

Bez pracy nie ma kołaczy a czyszczenie pieca akurat po 3 dobach i to żaden problem bo używam takiej łopaty do ładowarki teleskopowej jak diabły w piekle na dodatek trochę ekologii (może z wyjątkiem pierwszej godziny bo wtedy się kopci)

IMG_20211105_141759.jpg

Tak sie patrze co to sie zjarało , tylko kierownica została 🙃

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Jurek87 napisał:

Mam suszarnie opico cos jak drzewicz na gaz , silnik 15kw . 9ton 25% susze 4 i pol godz , godzina palenia gazem  w tym roku to 150zl zbijam nq 16% i potem kolo 45min schladzam i mam 14% . Odparowała tona wody .

Dodam ze taka 35% juz trzeba bylo suszyc 6 godz i godz schładzac. 

Opublikowano
52 minuty temu, danielhaker napisał:

Kalkulator suszenia kukurydzy znajdziesz w Google, pierwszy wynik wyszukiwania. Co do cen- dwa lokalne skupy za wysuszenie ze standardowej 30% wołają 200-220, za 25 z 20-30zł taniej, trzeci kolega 12zł za %, czyli z 25% na 15% policzy 10x12zł, ale suszy tylko sobie i znajomym, a czwarty liczy całkowity koszt wysuszenia zasypu suszarni, czyli koszt usługi 500zł, prąd 50zł, i koszt zużytego opału. Przy 30% wychodzi ok. 137zł, przy 36% koledze wyszło 153zł/t

O to ja się frajeruję bo za 12 t liczę 1200 zł ale koszty prawie zerowe więc 200 zł za godzinę pracy suszarni uważam za wystarczające 

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

U mnie 250zł za wysuszenie tony

Ile?😱 to ja płaciłem 150/T za suszenie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v