Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Plony srednie są adekwantne a nie jakieś z najlepszych kawałków u niektórych co mają kombajny z wagami to i 30 ton wskazują

Edytowane przez AndrzejRo
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejRo napisał:

Plony srednie są adekwantne a nie jakieś z najlepszych kawałków u niektórych co mają kombajny z wagami to i 30 ton wskazują

A uj mnie mnie obchodzi kombajn. Pisze o tym co zwazono na wadze najazdowej i uwzgledniono powierzchnie pola a nie wskazania w kombajnach.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Mikruss napisał:

a nie sa rekordowe? Skoro na szczerym piachu jest w granicach 10 do 11 ton a na III klasie do 17 .  wpoprzednich 2 latach to zbierano tyle z 2 ha co teraz z 1 ha.

gdzie na piachu sypie 10t chyba na ukrainie

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejRo napisał:

Nie wiem jakie ceny macie ale u nas już kupujaćy podwedział że napewno poniżej 500netto  nikomu nie zapłaci

1 godzinę temu, AndrzejRo napisał:

Nie skupuje a sprzedaje ale on ma już od kilku lat stałych dostawców

coś jak w radiu Erewań🤣

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy to maja ambicje by jednak byc w pierwszym szeregu i śluchają radia Erewań A  tak na marginesie jak poszukasz i włożysz tyci wysiłku to tez spszedasz swą kukurydzę w dobrej cenie a nie to sprzedawaj po 400 BRUTTO Stały dostawca to nie jest taki Filip z konopi

Edytowane przez AndrzejRo
Opublikowano
4 godziny temu, Pajej napisał:

ja daje 400kg PK 20-30 i 300kg mocznika w zeszłym roku plon ok 11t mokrej w tym będzie gorzej. za mało daje czy szukac innych błedów?

Ja bym dał 150 fosforanu

400kg korn kali

200kg mocznika

Składnikiem limitującym plon w kukurydzy jest potas. Po drugie odmiany są takie które więcej niż 8-9 ton na sucho nie wydadzą, kne przy tym samym nawożeniu 12 ton na sucho. Podstawą to siać późniejsze odmiany 80 tys na ha

Opublikowano
3 godziny temu, Mikruss napisał:

a nie sa rekordowe? Skoro na szczerym piachu jest w granicach 10 do 11 ton a na III klasie do 17 .  wpoprzednich 2 latach to zbierano tyle z 2 ha co teraz z 1 ha.

Prawda. Zeszły rok 11ton przy większym nawożeniu i mikro dolistnie. Teraz +- 16ton przy 30%. Nawożenie Yara seeds 330kg/ha + 300kg/ha Yara superstart nic więcej. I raz odchwaszczanie najtańsza opcja 90zl/ha. Z tym ze kukurydza po kukurydzy 5 rok z rzędu to i z resztek dużo składnika jest 

Opublikowano
18 minut temu, Mikruss napisał:

Jezeli bez nawoz3nia obornika czy jakiegos poplonu to niestety ale poziom prochnicy i skladnikow w glebie spada co roku.....

Właśnie, ze nie spada przy plonach 10t+

Opublikowano
1 godzinę temu, Murphys napisał:

Prawda. Zeszły rok 11ton przy większym nawożeniu i mikro dolistnie. Teraz +- 16ton przy 30%. Nawożenie Yara seeds 330kg/ha + 300kg/ha Yara superstart nic więcej. I raz odchwaszczanie najtańsza opcja 90zl/ha. Z tym ze kukurydza po kukurydzy 5 rok z rzędu to i z resztek dużo składnika jest 

Jaka kombinacja na chwasty?

Opublikowano
7 godzin temu, Pajej napisał:

ja daje 400kg PK 20-30 i 300kg mocznika w zeszłym roku plon ok 11t mokrej w tym będzie gorzej. za mało daje czy szukac innych błedów?

obejrzyj odcinki o kukurydzy  gościa z YT hektar wiedzy fajnie opowiada i tłumaczy naprawde fachowiec :)

Dnia 31.10.2020 o 16:06, proxy8441 napisał:

niezłe jaja, skąd jesteś Profesor?

sypie u Was dobrze bo macie dobre gleby, wczoraj skosiłem jedno pole 20% 4klasa reszta V i VI dała 12,86t przy 34%

w kukurydzy trzeba liczyć 1x herbicyd czasami powtórka tj 2x plus odzywka tj minimum te 3 zabiegi a w rzepaku hmm zalezy czasami jeden zabieg fungicydowy insektycydowy wystarczy i jedno odchwaszczanie (łaczyłem po raz 1 z dobrym skutkiemm samosiewy + regulacja i insektycyd) potem wiosna chowacze łodygowe tj 1x potem cos na słodyszka i ewentualnie płatek to mamy 5 wjazdów tak skromnie więc wiele różnic nie ma tylko rzepak trzeba pilnować fest. Ale popatrzcie jaką mase trzeba przerzucić kukurydzy a jaką rzepaku, logistyka konkretna jest przy kukurydzy

fakt przy kukurydzy żniwa to sporo skakania ja swoja suszę i w międzyczasie siejemy pszenice 10ha d*py nie urywa w 10dni  na spokojnie skoszone wysuszone zaorane zasiane :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

obejrzyj odcinki o kukurydzy  gościa z YT hektar wiedzy fajnie opowiada i tłumaczy naprawde fachowiec :)

fakt przy kukurydzy żniwa to sporo skakania ja swoja suszę i w międzyczasie siejemy pszenice 10ha d*py nie urywa w 10dni  na spokojnie skoszone wysuszone zaorane zasiane :)

znam ten kanał każdemu polecam

Opublikowano
23 godziny temu, witejus napisał:

a mnie klient nagle zjechał z 400 netto na 400 brutto

chemirol ile placi ?? jeszcze jedna firma skupuje nie pamietam nazwy ,znajomy mial cos tam zalatwiac-oni chyba maja gospodarstwo i handluja nawozami.

23 godziny temu, AndrzejRo napisał:

baju,baju

23 godziny temu, AndrzejRo napisał:

Panie wijus  NIe ma takiej ceny chyba że ktoś szuka frajera

22 godziny temu, witejus napisał:

nie sprzedałem ,daj kontakt do tego co obiecuje po 500 netto,chyba że to ty nim jesteś

takie sa realne ceny w malopolsce- 370 netto za 30 % de heus spytkowice.

jakie plony-nikt jeszcze nie kosil i nie wiem kiedy zaczniemy, mokro,kukurydza zielona tak ze 3 tygodnie opoznienia w porownaniu z innymi laty.

z pola sprzedam po 400 netto..

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

chemirol ile placi

nie wiem bo w tym roku nie pytałem ale co roku płacili mniej od pobliskiego prywaciarza który też  nie jest rozrzutny i na dziś 370 netto płaci ,i o ile to ten sam chemirol co pytasz

Opublikowano
42 minuty temu, motorader18 napisał:

Ja już trzeci rok nie daje żadnych odżywek i coraz więcej gospodarstw to u nas robi. Lepiej dać więcej nawozu

a ja tez nie daje i nie wiem czy nie wróce sporwotem to dokarmiania kukurydzy mikro. Pola przez miedze jedno uprawiiam wiele lat w dobrej kukturze, plony tam sa fajne. Drugie pierwszy rok w dzierżawie po rolniku pchaju plony pszenicy max3t i co dziwne na nowej dzierzawie kukurydza ładniejsza. obstawam ze dlatego ze tam wiięcej mikro miała, bo tam gdzie od dawna intensywnie uprawiam mogły rosliny przedplonowe wyjeść, a obornika nie mam

Opublikowano
Dnia 1.11.2020 o 15:05, Mikruss napisał:

Jezeli bez nawoz3nia obornika czy jakiegos poplonu to niestety ale poziom prochnicy i skladnikow w glebie spada co roku.....

Ale kukurydza na ziarno to zostaje sporo masy, wiec nie trzeba obornika. Koło mnie koles juz chyba z 8 rok tylko kukurydza ziarno na 120ha, nic więcej.gorzelnia płaci po 480netto za30%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v