Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, wladirol napisał:

Podkarpacie woda stoi w kukurydzy rzepaki i pszenice gniją oczywiście jak ktoś dał rade  posiać  pszeniczke 🙂

kukurydza w granicach 34%-38% jeszcze surowa bo kombajn mieli ziarka po kombajnie 45 % i więcej czekamy pewnie do listopada (FAO 270)

Powiat biłgorajski granicą województw lubelskiego i podkarpackiego pada woda stoi, kombajnisci zaczynają kupować bliźniaki do swoich jonderow 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wladirol napisał:

Podkarpacie woda stoi w kukurydzy rzepaki i pszenice gniją oczywiście jak ktoś dał rade  posiać  pszeniczke 🙂

kukurydza w granicach 34%-38% jeszcze surowa bo kombajn mieli ziarka po kombajnie 45 % i więcej czekamy pewnie do listopada (FAO 270)

Rok temu moja o tej porze też FAO 270 miała 19%. Dzisiaj jeszcze w pól zielona, przed deszczami 32% miała teraz z 40 pewnie jest.

Opublikowano
1 minutę temu, Murphys napisał:

Rok temu moja o tej porze też FAO 270 miała 19%. Dzisiaj jeszcze w pól zielona, przed deszczami 32% miała teraz z 40 pewnie jest.

Jak miała 32 i ze dwa dni owieje to nadal będzie miała 32. Kukurydza to nie pszenica że nabiera wilgoci po czarnej plamce. Dużo gorzej że dużo kukurydzy połamane

Opublikowano
39 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jak miała 32 i ze dwa dni owieje to nadal będzie miała 32. Kukurydza to nie pszenica że nabiera wilgoci po czarnej plamce. Dużo gorzej że dużo kukurydzy połamane

Zgadza się, ja rok temu ciąłem w mżawkę padającą od kilku godzin i miała 36%, po tygodniu bez deszczu lecz nie zbyt słonecznym miała 35%

Opublikowano
4 godziny temu, Murphys napisał:

może co niektórzy przyznaja  mi racje ze kuku na nasz klimat to 240-250

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Pajej napisał:

może co niektórzy przyznaja  mi racje ze kuku na nasz klimat to 240-250

Jak spece z wialnu  i inych sprzedających w przeworsku twierdzą że na nasz teren to 300 fao idealna 

• Haha 1
Opublikowano

ciesz sie że nie przyszedł przymrozek we wrześniu bo miałbys wilgotność 50% i to niezeszłoby Ci. Z doświadczenia wiem że jak pomarznie kukurydza zanim ma czarna plamkę to nie doschnie. 

Opublikowano
zajac1 napisał:

U mnie podobnie. Pomiędzy Gnieznem a Poznaniem. Jak myślicie da radę to zebrać? Kurcze a za nim to wyschnie...

Da radę zebrać, tylko trochę wolniej i bez rosy, jak roślina całkowicie sucha to idzie bez problemu, a o rosie w tamtym roku NH cx 5080 zapchał się na bębnie.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Pajej napisał:

ciesz sie że nie przyszedł przymrozek we wrześniu bo miałbys wilgotność 50% i to niezeszłoby Ci. Z doświadczenia wiem że jak pomarznie kukurydza zanim ma czarna plamkę to nie doschnie. 

Ja tam już prawie finisz z QQ miałem od 240 do 270 fao a ci co mają 300 to zielone jak trawa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Emil39 napisał:

Jak spece z wialnu  i inych sprzedających w przeworsku twierdzą że na nasz teren to 300 fao idealna 

Ja miałem raz tego Aquamaxxa 300 fao to  normalnie doszła z innymi odmianami. Tylko, że u nas ostatnie 2 lata to były mega dobre warunki na zbiór.

W przyszłym roku będzie wszedzie Pioneer 8833 fao 250. Fajnie plonuje po pokazach patrząc

Opublikowano
33 minuty temu, proxy8441 napisał:

to ładnie, u mnie FAO 240 dent w ub tyg gnój powyżej 40% siew 23.04, Śląsk plon ok 12t przy tej wilgotności z V klasy gleby

Wszedzie te denty takie mokre. Taki ich urok

Opublikowano
10 godzin temu, Murphys napisał:

Ja miałem raz tego Aquamaxxa 300 fao to  normalnie doszła z innymi odmianami. Tylko, że u nas ostatnie 2 lata to były mega dobre warunki na zbiór.

W przyszłym roku będzie wszedzie Pioneer 8833 fao 250. Fajnie plonuje po pokazach patrząc

może już trzeba zamawiać

Opublikowano
Murphys napisał:

1 godzinę temu, Emil39 napisał:

na pokazach wszystko ładnie plonuje tylko ze na pokazy nawóz razy 2 a w suchy rok to i deszczowana często jest

Opublikowano

WMA cena 400-420 netto. Tydzień temu przed deszczami sprawdzałem wilgotność to jedna odmiana 32% a druga 35% myślicie że teraz będzie podobnie bo ma narazie nie padać a gdzieś za 4-5 dni planuję kosić.

Opublikowano

pytam na skupie po ile kuku mokra 350 odpowiada 

sieje pan kuku 

nie !!! wole sobie kupić mokrą odpowiada skupnik 

suszy pan mokrą ??? po co  !!!

po ile sucha ??????? zależy  kiedy !! 

koszty  4 000 opłacalność po śmierci ?????????? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v