Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem bo dopiero będę kopał w tym tygodniu ale mówią ze gniją,był kiedyś taki rok ze te ziemniaki od nadmiaru wody i ze szybko uschli to jakby drugi raz chcieli rosnąć a ludzie wykopali i normalnie na pryzmie cała góra zgniła ze łopatą wywalali jak parowane,

Opublikowano

kra-u nas na razie nie gnija-gnily w tamtym roku. chyba ze na ciezkich ziemiach po ostatnich opadach.

cena na lokalnej hurtowni- worek 11-12 zl , w sklepie obok cena 1,2 zl za kg juz wyblakla ale nadal obowiazuje.

ja wykopalem jedne,sprzedaje po 70-80 groszy kg w detalu, plon sredni, u innych czasami duzy ale przewaznie malo i nieduze.

Opublikowano

Tak jest ale mi się wydaje ze to wina centrali i producentów którzy dla niej produkują,wiele osób z forum pisze ze nie widać roku różnicy na macinie, no bo kupią świeżych i starych i posadzą gdzieś na dzierżawie a potem idą jako kwalfifkat.

Kiedyś było tak ze jak pojawiła się świeża nowa odmiana to ludzie kupowali bo starych nie było i było wiadomo ze nowa i świerza i nikt starych nie domieszał.

A  teraz to nawet z centrali to nie wiadomo czy świeże bo koszt założenia 1ha plantacji to 5tyś sadzeniak a jak ktoś kupi po 500zł za tonę to 1250zł starczy do tego plantacja z sadzeniakiem za 5tyś i interes się kręci.

Opublikowano

Z tym zarobieniem to nie wiem, podejrzewam ze cena pójdzie ostro do góry po tym co widzę co ludzie kopią,i to farmerzy po 30ha skrobiowego i mają mniej niż ja irgi kopią a irga to wiadomo jaka jest z plonem.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A po tyle, kto ile może zapłacić,jak ktoś bogatszy to bierze się wiencej a jak biedniejszy to mniej, drobne handelki sąsiedzkie po worku za 15 jak na razie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

W tym roku nie będzie po 100-150 woreczków bo ceny niema a jak ceny niema to i popyt słaby i żaden dorywczy handlarz nie będzie się w to pchał.

Powiedzmy handlarz kupi 200 worków po 3zł za worek i zawiezie na giełdę,rolnikowi zapłaci 600zł a sprzeda po 6zł czyli 6x200 i weżnie 1200 czyli 600zł zarobi ale plus sprzedaż i to kiepska powiedzmy 2 dni bo popyt słaby i tylko 600zł zarobku i to nie pewnego plus paliwo,nie będzie teraz takiego handlu.

A jak cena na giełdzie była po 2zł to 200 worków kupiona za 17 za worek,200x17=3400 i sprzedane za 30x200=6000 czyli 2600zł szybkiego zysku,sprzedanego od razu po wjeździe.

Handluje ziemniakami od bardzo dawna i znam ten rynek.

• Haha 1
Opublikowano

No to ile Ty masz tych ziemniaków i w jaki sposób je sprzedajesz i w jakich ilościach że tak twierdzisz. bo ja mam stałych odbiorców ktorzy biorą jednorazowo 100-150 jak handlarze czy hurtownie, nie zależnie od roku i sytuacji cześć sprzedaję luzem. Handlarz też musi cały rok jezdzic na giełde czy jest cena czy jej nie ma pare razy nie pojedzie wylatuje z rynku jego miejsce zajmuje ktoś inny i koniec interesu, żegnaj genia, tak jest w interesach. tak samo jak ja mam hurtownie to woże czy mi sie podoba czy nie bo jak sobie wymyślę że dziś mam zły humor to nie pojadę a za 3 dni wstanę lewą nogą i też mi się nie chce jechać to już następnym razem nie mam tam czego szukać. Więc spokojna rozczochrana handel jak szedł tak idzie tylko jest bardzo duża podaż towaru i w tym problem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Koleś co eksportował duże ilosći mówił że w tym roku sprzeda sie tylko to co na kraj. 

Słyszałem zer coś chodzi o cowid 19 ze tam tak chorują i ze z tego powodu problem,jest 4 eksporterów w naszych stronach czyli dawnych prezesów PGRz PRL co nadal trzymają kontakty i handlują,a mołdawia to tylko po to żeby tam przebić papiery i na Moskwę a tam 1400 worki w 2 godziny na bazarku się rozchodzi.

Z  handlem jest tak ze woziłem, sam na hurtownie jak nie było ziemniaka i kupowali i ładny towar i myślałem ze jak będę w tym tkwił to jak i słaby zbyt i cena to weżną od emnie ładny towar ale jak trafiła się niska cena i dużo ziemniaka to spadaj, bo oni biorą od znajomych a jak miałeś towar a inni nie to wtedy cacy.

Liczą się tylko układy.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v