Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamil20151 napisał:

nie chodzi o to tylko trzeba umieć liczyć koszty a nie dawać komuś bajońskie sumy :) na tym polega biznes.

No to widzisz, ty liczysz koszty w mleku. A ktoś liczy koszty w uprawie zbóż. Ja nie sprzedaje słomy bo jest zbyt tania obecnie względem ceny NPK i u mnie jest cięta. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, melon10641 napisał:

No to widzisz, ty liczysz koszty w mleku. A ktoś liczy koszty w uprawie zbóż. Ja nie sprzedaje słomy bo jest zbyt tania obecnie względem ceny NPK i u mnie jest cięta. 

I myślisz że ta słoma ci zastąpi npk? Serio? 

Opublikowano
Przed chwilą, Zigi94 napisał:

a myślisz że pk w oborniku to tylko z gówna pochodzi? 🤔

Nie nie tylko słoma w oborniku już po większosci jest ,,przerobiona" i szybciej ci się rozłoży niż ta prosto po kombajnie , a tym bardziej żebyś miał te npk z tej słomy dostepne to musi się rozłożyć a ile % ci się tego rozłoży? U mnie zbożowcy co roku mase jej wyorują ,wiec jak ktoś nie daje na nią azotu, wapna albo bakterii na szybszy rozkład to niech nie gada głupot jakie to mu cudowne npk w ziemie idzie.

• Haha 1
Opublikowano

czuć narrację krowiarA który sieje taka propagandę aby ciemne chłopki mu za darmo słomę oddawali i byli zadowoleni ze mają tańszy kombajn i nie będą musieli wapna dawać na słomę xd

• Like 5
Opublikowano

czyli błędy agrotechniczne. zresztą co mi za różnica czy rozłoży się za rok czy za trzy? cięta co roku więc dopływ pierwiastków stabilny. a obornik też rozkłada się przez trzy lata

• Like 2
Opublikowano

A ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo widzę, że nie. Nic takiego nie napisałem.

Wyjaśnię Ci to tak żebyś zrozumiał. 

Jak zabierasz słomę to ona ma w sobie takie pierwiastki między innymi jak azot, fosfor i potas. Teraz jakbyś chciał uzupełnić w postaci np. polifoski tyle ile straciłeś sprzedając słomę to jesteś do tyłu. A już nie wspomnę o tym, że tracisz możliwość budowania próchnicy i zwiększania pojemności wodnej gleby ;)

Natomiast nic nie pisałem że słoma zastąpi nawożenie npk pod dana roślinę. 

Nie nie tylko słoma w oborniku już po większosci jest ,,przerobiona" i szybciej ci się rozłoży niż ta prosto po kombajnie , a tym bardziej żebyś miał te npk z tej słomy dostepne to musi się rozłożyć a ile % ci się tego rozłoży? U mnie zbożowcy co roku mase jej wyorują ,wiec jak ktoś nie daje na nią azotu, wapna albo bakterii na szybszy rozkład to niech nie gada głupot jakie to mu cudowne npk w ziemie idzie.

Jak ktoś wyoruje po roku słomę z ziemi to oznacza, że popełnia podstawowe błędy agrotechniczne. Krótko mówiąc d*pa a nie rolnik.  Owszem może być tak, że słoma w rok się nie rozłoży w 100 % i jak weźmiesz glebę zaczniesz ja rękami kruszyć to słomę gdzieś znajdziesz ale jest jej bardzo malo. Ale jak się ją wyoruje to oznacza że popełniło się podstawowe błędy. 

U mnie np. wiosna widać jeszcze resztki słomy na powierzchni ale do żniw już "znika". 

Opublikowano
6 minut temu, melon10641 napisał:

A ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo widzę, że nie. Nic takiego nie napisałem.

Wyjaśnię Ci to tak żebyś zrozumiał. 

Jak zabierasz słomę to ona ma w sobie takie pierwiastki między innymi jak azot, fosfor i potas. Teraz jakbyś chciał uzupełnić w postaci np. polifoski tyle ile straciłeś sprzedając słomę to jesteś do tyłu. A już nie wspomnę o tym, że tracisz możliwość budowania próchnicy i zwiększania pojemności wodnej gleby ;)

Natomiast nic nie pisałem że słoma zastąpi nawożenie npk pod dana roślinę. 

Jak ktoś wyoruje po roku słomę z ziemi to oznacza, że popełnia podstawowe błędy agrotechniczne. Krótko mówiąc d*pa a nie rolnik.  Owszem może być tak, że słoma w rok się nie rozłoży w 100 % i jak weźmiesz glebę zaczniesz ja rękami kruszyć to słomę gdzieś znajdziesz ale jest jej bardzo malo. Ale jak się ją wyoruje to oznacza że popełniło się podstawowe błędy. 

U mnie np. wiosna widać jeszcze resztki słomy na powierzchni ale do żniw już "znika". 

Równie dobrze możesz ją zebrać zasiać poplon i masz dużo większa korzyść  i tego co mi napisałeś to nie musisz mówić bo to każdy wartościowy rolnik wie :) 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kamil20151 napisał:

Równie dobrze możesz ją zebrać zasiać poplon i masz dużo większa korzyść  i tego co mi napisałeś to nie musisz mówić bo to każdy wartościowy rolnik wie :) 

A najlepiej pociąć i zasiać poplon ;) 

Słoma odda NPK a poplon głęboko korzeniący wyciągnie pierwiastki z głębszych warstw gleby "na powierzchnie"

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zigi94 napisał:

czyli błędy agrotechniczne. zresztą co mi za różnica czy rozłoży się za rok czy za trzy? cięta co roku więc dopływ pierwiastków stabilny. a obornik też rozkłada się przez trzy lata

Chyba jakieś ciężkie gliny, albo kolejny błąd agrotechniczny. Ja daje na niektóre działki co roku, a i tak nic nie pojawia się w kolejnej uprawie. 

Opublikowano

wyoruje po roku słomę z ziemi to oznacza, że popełnia podstawowe błędy agrotechniczne

Owszem może być tak, że słoma w rok się nie rozłoży

Ja się nie znam, ale jedno jakby zaprzecza drugiemu🤭...

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

Chyba jakieś ciężkie gliny, albo kolejny błąd agrotechniczny. Ja daje na niektóre działki co roku, a i tak nic nie pojawia się w kolejnej uprawie.

nie chodzi o to czy go widać czy nie, według badań makroelementy z obornika dostępne są dla roślin przez około 3 lata, w pierwszym roku wykorzystywane jest około 30%.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kamil20151 napisał:

Słoma ma więcej próchnicotwórczych substancji niż poplony na zieloną masę, tylko trzeba mieć porządny agregat i dobry traktor...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Nie wiem skąd wy takie ceny bierzecie. Ode mnie kurwiarz bierze słomę za darmo. Trochę zaoszczędzę na kombajnie i mam porządek na polu. Nie muszę męczyć się ze słomą. W tym roku to nawet chciał żeby mu trochę dołożyć, bo paliwo drogie, siatka, maszyny, ale zgodziłem się tylko, że pomogę mu przy zwożeniu.

• Haha 5
Opublikowano
1 godzinę temu, mrobak napisał:

Nie wiem skąd wy takie ceny bierzecie. Ode mnie kurwiarz bierze słomę za darmo. Trochę zaoszczędzę na kombajnie i mam porządek na polu. Nie muszę męczyć się ze słomą. W tym roku to nawet chciał żeby mu trochę dołożyć, bo paliwo drogie, siatka, maszyny, ale zgodziłem się tylko, że pomogę mu przy zwożeniu.

Jeszcze mu krowy wydoj za to... Tak przez miesiąc najmniej ..😄

Opublikowano
Dnia 30.07.2023 o 13:44, Kamil20151 napisał:

Oczywiście że  zastąpi, odkąd  tnę słomę mniej npk stosuje i plony mam zadowalające.  Powiem Ci więcej niż mi się nie wyoruje jak to tu wypisujesz non stop.

Dnia 30.07.2023 o 15:54, melon10641 napisał:

A najlepiej pociąć i zasiać poplon ;) 

Słoma odda NPK a poplon głęboko korzeniący wyciągnie pierwiastki z głębszych warstw gleby "na powierzchnie"

Dokładnie, ale co tam lepiej wywieść z pola bo on tak by chciał 😎

1 godzinę temu, mrobak napisał:

Zuch chłopak 👍🙆‍♂️

• Like 1