Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
31 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Coś od strony Bielska Białej się do mnie zbliża, już drugi raz. Za pierwszym razem mnie ominęło, może teraz też ominie.

Kolega też okolice Pszczyny?

Opublikowano

Na handel nie mam nic, park maszynowy i tak bardzo skromny😁

Opublikowano

Tak, C-330, pług dwuskibowy, kultywator 1,8m z wałkiem, 2x brony trójki, obsypnik do ziemniaków, kopaczka konna, siewnik konny, opryskiwacz, kosiarka rotacyjna, 2x wóz i dwukółka, skrzynia na podnośnik i tyle. 

Opublikowano

Sam nad lejkiem myślałem. Ale na mój areał ręczny rozsiewacz na korbkę wystarczy. Do wapna pożyczam Kosa. Nad prasą będę myślał z czasem bo kostek coraz mniej u nas, mimo, że niewiele słomy zbieram. Może z czasem jakaś sadzarka do ziemniaków i rozrzutnik ale to już dalsze plany. Na pewno trzeba będzie myśleć nad wymianą opryskiwacza na jakiś nowy.

4 minuty temu, Mecha napisał:

To ja mam więcej ustrojstwa. Niektóre na pozbycie tak jak fortschritt k442 oraz lejek do nawozów, być może z czasem pług do podorywki.

Chmury bokiem przeszły. +26 stopni.

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Sam nad lejkiem myślałem. Ale na mój areał ręczny rozsiewacz na korbkę wystarczy. Do wapna pożyczam Kosa. Nad prasą będę myślał z czasem bo kostek coraz mniej u nas, mimo, że niewiele słomy zbieram. Może z czasem jakaś sadzarka do ziemniaków i rozrzutnik ale to już dalsze plany. Na pewno trzeba będzie myśleć nad wymianą opryskiwacza na jakiś nowy.

Chmury bokiem przeszły. +26 stopni.

Tobie pewnie starczy biardzki, ile masz ha i co uprawiasz? 

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

@soltys48 u mnie popołudniowy deszcz dal 13l, razem za cały dzień 27l.

Teraz sie wypogodzilo, a ja czekam az sie kielbasa ze szkodnika uwędzi :D

jak dzika ubiłeś?

Opublikowano

Hektar u siebie i pół hektara obrabiam na usługach u dobrego znajomego. Mam w tym roku 20a ziemniaków, 0,5ha pszenicy, 30a jęczmienia jarego i sieję 20-25a co roku facelii dla swoich pszczół (akurat w tym roku miałem posianą na kawałku sąsiada i mam więcej zboża posiane u siebie). Myślę w przyszłym roku, jeśli żniwa wypadną pomyślnie w tym sezonie i zboża będzie sporo, zasiać trochę kukurydzy dla siebie. Trochę ziemniaków na handel, zboże w większości dla zwierząt u siebie.

Opryskiwacz jakiś nowy, budżetowy, 300l i lance 10m dla mnie w zupełności wystarczający.

4 minuty temu, Mecha napisał:

Tobie pewnie starczy biardzki, ile masz ha i co uprawiasz? 

Opublikowano

bardzo dobry kierunek hodowli dzika.

2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Przyjechał juz ubity i po badaniach, nabrał wkoncu pokory

Opublikowano
23 minuty temu, pafnucy napisał:

@Rolnik1973 kosiłeś? wspominałeś, że być może.

Tak 0.6 ha dalej grzęsko

No i tak końcem maja początkiem czerwca szykowała się klęska urodzaju, no ale czerwiec 250 l deszczu pozbawił złudzeń.

Woda stała i sam poślad

IMG_20200720_142833.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v